Lounais-Häme Forssan seutu

Hyky voisi säästää yli puoli miljoonaa, jos poliklinikkapalvelut siirrettäisiin sairaanhoitopiirin tuottamiksi

Alustavat laskelmat kertovat, että FSHKY voisi säästää 600 000 euroa, mikäli sairaanhoitopiiri tuottaisi poliklinikkapalvelut.
Erikoissairaanhoidon polikliinisten palveluiden siirto Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alaisuuteen toisi useiden satojen tuhansien eurojen säästön hykylle. Palvelut olisivat jatkossakin tarjolla Forssassa. Kuva: Tapio Tuomela
Erikoissairaanhoidon polikliinisten palveluiden siirto Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alaisuuteen toisi useiden satojen tuhansien eurojen säästön hykylle. Palvelut olisivat jatkossakin tarjolla Forssassa. Kuva: Tapio Tuomela

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin (KHSHP) ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) edustajat ovat selvitelleet erikoissairaanhoidon polikliinisten palveluiden tarvetta nyt ja lähitulevaisuudessa. Sairaanhoitopiiri on lisäksi selvittänyt, mitä poliklinikkatyöskentely maksaisi sairaanhoitopiirin tuottamana.

Erikoissairaanhoidon poliklinikoita on yhteensä yli 20. Niihin kuuluvat muun muassa kirurgia, lastentaudit, naistentaudit, sisätaudit ja kardiologia. Nyt polikliiniset palvelut tuotetaan Forssan sairaalassa isolta osin yksittäisiltä lääkäreiltä ostopalvelusopimuksina. Näiden lääkäreiden määrä on vaihdellut 25 ja 30 välillä.

Osassa palveluita hykyllä on ollut jo vuosia yhteisiä lääkäreitä keskussairaalan kanssa.

– Tällä hetkellä yhteisvirkoja keskussairaalan kanssa on parisenkymmentä, ja määrä on ollut kasvussa. Viimeisen vuoden aikana useampi lääkäri on siirtynyt ostopalvelusopimuksista keskussairaalan kanssa yhteisiksi. Tällä on saavutettu jo nyt mittavia säästöjä, hykyn yhtymähallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola kertoo.

Parempi potilasturvallisuus ja yhtenäiset hoitoketjut

Alustavien laskelmien perusteella näiden palvelujen kustannussäästö kokonaan sairaanhoitopiirin tuottamana olisi ostopalveluihin verrattuna jopa satoja tuhansia euroja. Laskelmat saattavat vielä jonkin verran muuttua ja tarkentua, mutta suuruusluokka säästöjen osalta olisi kuusinumeroinen luku.

– Luvut tosiaan ovat alustavia, mutta tähän mennessä selvitettyjen lukujen pohjalta säästö voisi olla noin 600 000 euroa per vuosi, Lepola sanoo.

Lepolan mukaan asiaan liittyy myös potilasturvallisuuteen ja hoitoketjujen yhdenmukaistamiseen liittyviä asioita. Nykyisessä kahden erikoissairaanhoidon järjestelmässä ei ole mahdollisuutta siihen, että yhden sairaanhoitopiirin alueella olisi kaksi erikoissairaanhoidon yksikköä samassa Lifecare-tietokannassa.

Mikäli Forssan sairaalan erikoissairaanhoito siirtyisi KHSHP:n toiminnaksi, käytettäisiin pelkästään KHSHP:n tietokantaa, jolloin potilastiedot ovat reaaliaikaisena käytettävissä sekä Forssassa ja Hämeenlinnassa.

Kunnanjohtajat mukana

Forssan seudun kunnanjohtajat peräänkuuluttavat tässäkin asiassa poliitikoilta luottamusta virkavastuullaan toimiviin viranhaltijoihin. Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä pitää yhteistyön tiivistämistä sairaanhoitopiirin ja hyvinvointikuntayhtymän välillä suotavana.

– Jos samat palvelut saadaan sairaanhoitopiirin tuottamina selvästi halvemmalla kuin ostopalveluina, siihen ratkaisuun on mentävä. Kannattaa muistaa, että lain mukaan sairaanhoitopiiri vastaa erikoissairaanhoidon palvelujen tuottamisesta, Määttä sanoo.

Karsitaan päällekkäisyydet

Lepola huomauttaa, että sairaanhoitopiirin johdolla pystyttäisiin myös karsimaan päällekkäisyyksiä ja tekemään hoitoketjusta yhtenäinen. Käytännössä se tarkoittaisi, että sairaanhoitopiirin lääkärit arvioivat esimerkiksi leikkaukseen valmistautuvan potilaan Forssassa ja parhaassa tilanteessa myös sama lääkäri leikkaa Hämeenlinnassa.

Lepola harmittelee, että asian ympärillä on lietsottu turhaa pelkoa väittämällä, että palveluja siirrettäisiin Forssasta Hämeenlinnan keskussairaalaan.

– Kaikkien yhteinen tavoite on säilyttää laaja palveluvalikoima Forssassa, myös sairaanhoitopiirin. Kaikki nämä palvelut pystytään jatkossakin tuottamaan lähipalveluina, vaikka sairaanhoitopiiri vastaisikin niistä, Lepola vakuuttaa.

– Meillä on monia palveluita joihin emme tarvitse tekijää viitenä päivänä viikossa, tällöin yhteisvirat sairaanhoitopiirin alueella on oiva ratkaisu. Poliklinikat jalkautuvat ja lääkärit kiertävät, hän jatkaa.

Maaliskuun lopulla päätöksiä

Ostopalveluja voidaan Lepolan mukaan käyttää myös jatkossa, mikäli sairaanhoitopiiri ei pysty jokaista palvelua tarjoamaan omana toimintana. Tällöinkin ostopalvelusopimusten hallinnoinnista ja kilpailuttamisesta vastaisi sairaanhoitopiiri tai erva-alue laajempana tahona, jolloin sopimusten sisältö ja kustannukset olisivat maltillisempia.

30. maaliskuuta kokoontuva hykyn yhtymähallitus päättää, jatketaanko selvitystä kustannuksista.

– Tarkoitus on selvittää myös kustannustaso Riihimäellä, missä sairaanhoitopiiri tuottaa nyt jo erikoissairaanhoidon palvelut. Hykyn toimintamalli ei ole enää kaikilta osin kustannustehokas, Lepola huomauttaa. FL

 

Aiheesta aiemmin: Forssan sairaalan poliklinikkalaskelmista paisui polemiikki – Erikoisalojen toiminnan siirtämisestä ei ole päätöksiä (FL 28.2.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic