Lounais-Häme Forssan seutu

Hykyn alueen hoivakodeissa ei ole havaittu koronavirustartuntoja – Riskit minimoidaan vähentämällä liikkuvuutta

Ikäihmisten asumispalveluyksiköissä ei ole havaittu toistaiseksi koronavirustartuntoja. Riskit minimoidaan vähentämällä asukkaiden ja hoitajien liikkumista.
Mielenterveyshoitaja Sirpa Aro (vas.), lähihoitaja Anna Korpela ja sairaanhoitaja Tiina Lehtinen pitävät asukkaista huolta Heikanrinteen palvelukeskuksessa Forssassa. Kuva: Tapio Tuomela
Mielenterveyshoitaja Sirpa Aro (vas.), lähihoitaja Anna Korpela ja sairaanhoitaja Tiina Lehtinen pitävät asukkaista huolta Heikanrinteen palvelukeskuksessa Forssassa. Kuva: Tapio Tuomela

Hoivakodissa Forssan seudulla työskentelevän hoitajan läheinen oli yhteydessä Forssan Lehteen ja esitti huolensa koronaviruksen leviämisestä seudun hoivakodeissa. Hänen mukaansa asukkaat vaihtuvat koko ajan ja henkilökunta liikkuu osastoilta ja jopa hoivakodeista toiseen. Läheisen mukaan työntekijät ovat huolissaan omasta, perheensä ja hoivakotien asukkaiden terveydestä.

Vanhuspalveluiden palvelualuejohtaja Annukka Kuismin Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä kertoo, ettei hykyn ympärivuorokautisissa yksiköissä tai kotihoidossa ole tähän mennessä havaittu koronavirustartuntoja asiakkailla tai henkilökunnalla. Hykyn hoivakodeissa Ypäjällä, Jokioisilla, Tammelassa, Humppilassa ja Forssassa asuu lähes 500 ikäihmistä. Lukuun ja tilanteeseen on laskettu mukaan myös Retonkihovin, Esperin, Ukko-Pekan ja Sateenkaaren yksiköt.

– Kuntayhtymässä on tehty suunnitelmia, miten vähentäisimme asukkaiden ja hoitajien liikkuvuutta. Jonkun verran molemmat väkisin liikkuvat. Emme voi sulkea yksikköjä, kun asukkaita lähtee pois, eikä meillä ole sellaisia henkilökuntaresursseja, ettemme tarvitsisi ketään poissaolevien tilalle. Kontaktien minimoimisesta on myös ministeriön ohjeistus, Kuismin kertoo.

Kertakäyttösuojat käyttöön lauantaina

Hoivakodeissa käytetään suojamaskeja vain tilanteissa, joissa asukkaalla on hengitystieoireita. Kotihoidossa maskit ovat asiakaskäynneillä käytössä ja kankaisten kasvosuojusten ompeleminen paikallisin voimin on nyt täydessä käynnissä. Kuismin arvelee, että ne saadaan pääsiäisen jälkeen käyttöön.

– Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg neuvotteli hyväntekeväisyysjärjestön kanssa sopimuksen kertakäyttöisistä kirurgisista suojista. Ne saatiin perjantaina Forssan seudun kotihoidolle ja otettiin lauantaiaamuna käyttöön. Ne tulivat kuin taivaan lahjana ja riittävät kuukaudeksi, Kuismin sanoo.

Käytännöt vaihtelevat

Kuisminin mukaan valtakunnallisesti on suuri ero siinä, miten kunnilla on käytössään suojavarusteita. Esimerkiksi Etelä-Savossa niitä on Kuisminin tietojen mukaan todella paljon, kun joissakin kunnissa varusteiden hankinnassa ollaan vielä harkintatasolla. Päijät-Hämeessä suojainten hankinta aloitettiin hieman ennen Forssan seutua, jossa alettiin toimia jo ennen ministeriön antamia ohjeita.

– Olemme tehneet tilauksen suu- ja nenäsuojaimista myös tehostetun palveluasumisen yksiköihin. Niihinkin on tulossa ohjeistus ministeriöltä, Kuismin kertoo.

Forssan Lehteä lähestynyt hoitajan läheinen on huolissaan myös siitä, ettei hoivakotien henkilökuntaa ole testattu. Koronanäytteiden otto Forssan sairaalassa alkoi maanantaina. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic