Lounais-Häme

Hykyn Pihlajalinna-päätös karilla

Forssan seudun hyvinvointiyhtymän yhtymähallituksen maanantainen päätös siitä, että kuntien valtuustot hyväksyisivät hankintasopimuksen Pihlajalinna-ryhmittymän kanssa, on joutunut kovaan vastatuuleen Forssan seudun kunnissa.

FSHKY:n päätöksessä esitetään, että yhteisyrityksen yksityiskohdat neuvoteltaisiin vasta valtuustojen tekemän hankintasopimuksen jälkeen. Yhtymähallituksen linjauksen mukaan palvelusopimus tulisi allekirjoittaa 15. päivään kesäkuuta mennessä. Päätös syntyi äänin 7–2.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi katsoo, ettei FSHKY:n tekemä päätös täytä niitä ehtoja, jotka kaupunginhallitus linjasi maalikuussa. Kesäniemen mukaan tuolloin edellytettiin kuntayhtymän käyvän asiasta tarvittavat neuvottelut maakunnan, Oma Hämeen ja muiden yhteistyökumppanien kanssa.

Kesäniemen mukaan yhtymähallituksen päätöstä ei tässä muodossa tulla viemään eteenpäin kaupunginhallituksen seuraavassa kokouksessa 8. toukokuuta.

-FSHKY:n yhtymähallituksen päätös ei ole kaupunginhallituksen maaliskuisen päätöksen mukainen. Nyt kukaan ei tiedä, mihin päätös johtaisi. Me edellytimme yhtä selkeää päätöstä, Kesäniemi sanoo

Kesäniemen mukaan kaupunki ei voi ajautua neuvotteluasemaan, jossa sen kädet on jo ennakkoon sidottu.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) on virkamiestä suorasanaisempi yhtymähallituksen päätöksestä. Penttilän mukaan päätös on jo muodoltaan ranskalaisine viivoineen ja ehtoineen pohjanoteeraus.

-Tuollaista päätöstä ei voida viedä eteenpäin. Tämä on huonointa virkamiesvalmistelua, jossa olen ollut mukana. Yksipuolinen ja surkuhupaisa päätös, Meidän pitää kiireen vilkkaan käynnistää neuvottelut maakunnan ja Oma Hämeen kanssa Forssan sairaalan toimintojen säilyttämisestä ja kehittämisestä. Asialla kikkailua ei katsota muualla hyvällä. Esimerkiksi Riihimäellä on lisätty sydänkirurgiaa, koska Hämeenlinnassa ei kaikkea voida leikata, Penttilä sanoo.

Penttilä nostaa esille myös sen, että keskittymällä Pihlajalinna-sopimukseen hyvinvointikuntayhtymän sosiaalipuoli on jäänyt tulevaisuuden tarkastelussa varjoon.

Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) sanoo, että FSHKY:n yhtymähallituksen maanantainen päätös herättää enemmän kysymyksiä kuin tarjoaa vastauksia.

Lepolan mukaan pohdintaa aiheuttaa jo sekin, onko päätös ja siihen sisältyvä esitys valtuustoille hyvän hallintotavan mukainen tavoitteineen, jotka on kuvattu esityksessä ranskalaisin viivoin. Lepolan mukaan koko päätöksentekoprosessi on nyt nurinkurinen eikä sen mukainen, mitä kunnat edellyttävät.

Lepola muistuttaa myös siitä, että Oma Hämeen riskianalyysin teko sairaanhoitopiirin kanssa on vielä kesken.

Lepola pitää hankintasopimuksen tekoa mahdottomana, jollei tiedossa ole koko paketti. Siihen kuuluvat terveydenhuoltoon liittyvien kysymysten lisäksi myös kiinteistöjen kohtalo, työntekijöiden eläkevastuut ja monet muut kysymykset.

-En oikein jaksa uskoa, että olemassa olevilla tiedoilla valtuusto olisi valmis tekemään päätöstä asiassa, Lepola sanoo.

Lepola pelkää, että lopputuloksena jäljelle jäävät mahdollisesti vain oikeusprosessit.

Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä sanoo, että yhtymähallituksen päätös ei ole kuntien maaliskuisen linjauksen mukainen.

-Koko valmistelua on leimannut kova kiire. Kiireen varjolla ei päätöksentekoon voida ajautua, Määttä sanoo.

Määttä sanoo esimerkiksi Oma Hämeen riskianalyysin teon olevan vielä kesken.

Määtän mukaan myös sote-uudistuksen toteutumista olisi seurattava. Määttä arvioi, että nykyinen valtuusto ennättää vielä tehdä mahdollisen päätöksen asiassa. Jokioisilla asiakokonaisuus on esillä kunnanhallituksessa 15. päivä toukokuuta.

Tammelan kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Kaunisto (kesk.) sanoo olevansa valmis kunnanhallituksessa päätöksen tekoon yhtymähallituksen esityksen pohjalta.

Kauniston mukaan tätä kautta Forssan sairaalan tulevaisuutta voidaan turvata.

Kauniston mukaan seutukuntien valtuutetuille on jaettava riittävästi informaatiota ennen päätöksentekoa.

Kaunisto on ollut mukana kuntayhtymän arviointitiimissä Pihlajalinnan voittaneessa tarjousvertailussa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic