Lounais-Häme Forssa

Hykyn vammaispalvelut ja lastensuojelu muuttivat: Tuttuja palveluita uusissa toimitiloissa

Forssan seudun vammaispalvelut sekä lastensuojelu, perhesosiaalityö ja perhetyö avasivat ovensa uusissa tiloissa kesäkuun alussa.
Lastensuojelupäällikkö Maija Kandolin uskoo, että eri toimijoiden yhteistyö vahvistuu entisestään lastensuojelun muutettua Forssan sairaalan tiloihin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Lastensuojelupäällikkö Maija Kandolin uskoo, että eri toimijoiden yhteistyö vahvistuu entisestään lastensuojelun muutettua Forssan sairaalan tiloihin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän palvelupisteiden toimipaikat muuttuivat kesäkuun alusta.

Muutos koskee vammaispalveluiden sosiaalityötä, kehitysvammahuollon palveluohjausta ja hallintoa. Lisäksi uudessa toimipaikassa aloittivat lastensuojelu, perhesosiaalityö ja perhetyö.

Uudistuksen myötä vammaispalveluiden toimijat löytyvät kaupungintalolta ja lastensuojelun sekä perhetyön palvelut Forssan sairaalan tiloista.

Vammaispalvelut saman katon alle

Ennen palvelupisteiden muutoksia vammaispalvelut oli hajautettu eri toimipisteisiin Forssaan Heikanrinteen palvelukeskukseen sekä Jokioisille. Uudistuksen myötä kaikki vammaispalvelut löytyvät saman katon alta. Vammaispalvelupäällikkö Pia Nieminen on uudistukseen tyytyväinen ja uskoo sen helpottavan myös asiakkaiden asiointia. Vammaispalvelut aloittivat toimintansa kaupungintalon tiloissa virallisesti 1. kesäkuuta.

– Olemme aiemmin olleet hieman sivussa kaikesta. Nyt toimipisteemme sijaitsee keskikaupungilla, esteettömissä tiloissa. Olemme nyt paremmin asiakkaiden tavoitettavissa, Nieminen iloitsee.

Lue myös: 10 vuotta täyttäneessä Tukena Lamminrannassa eletään hyvää ja turvallista arkea.

Yhtenä suurena hyötynä vammaispalvelupäällikkö näkee tiiviimmän yhteistyön aikuissosiaalityön ja myös kaupungintalon tiloihin kesäkuun aikana muuttavan Kansaneläkelaitoksen Forssan toimipisteen kanssa.

– Muutto on kaikin puolin positiivinen asia. Pystymme entistä paremmin toteuttamaan vammaispalveluiden keskeisintä tavoitetta, kehitysvammaisten selviämistä ja pärjäämistä arjessa, vammaispalvelupäällikkö perustelee.

Muuton myötä esimerkiksi vammaispalveluille osoitetut kirjeet on helppo toimittaa kaupungintalon pääoven vieressä sijaitsevasta postiluukusta myös virka-ajan ulkopuolella.

Korona-aika on näkynyt myös vammaispalveluiden toiminnassa. Asiakaskäyntien määrä on vähentynyt, ja vain välttämättömät käynnit on toteutettu tavalliseen tapaan. Vammaispalvelun sosiaalityöntekijät ovat kuitenkin olleet tavoitettavissa puhelimitse koko koronakevään ajan. Myös kehitysvammaisten palvelusuunnitelmia on päivitetty kasvokkain tapaamisen sijasta puhelimitse.

– Uudet tilat eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että me jäisimme toimistoon odottamaan asiakkaiden yhteydenottoa. Kun koronatilanne helpottaa, palveluohjaajat liikkuvat tuttuun tapaan asiakkaiden tarpeiden mukaan, Nieminen muistuttaa.

Viihtyisyyttä

Myös lastensuojelussa puhaltavat uudet tuulet toimipaikan muutoksen myötä. Lastensuojelupäällikkö Maija Kandolinin mukaan Forssan sairaalan toisessa kerroksessa sijaitsevissa uusissa tiloissa pystytään tarjoamaan palveluita aiempaa viihtyisämmissä tiloissa. Lastensuojelun tilat sijaitsivat ennen muuttoa Forssan kaupungintalolla.

– Järjestimme perhetapaamiset kaupungintalolla useimmiten toimisto- tai neuvotteluhuoneessa. Mikäli tapaamisessa oli mukana lapsia, heitä ei pystytty huomiomaan vanhoissa tiloissa parhaalla mahdollisella tilalla. Nyt saimme kunnon kohtaamistilat, Kandolin iloitsee.

Lastensuojelupäällikkö katsoo, että vielä on liian aikaista sanoa, millaista yhteistyötä uusien toimitilojen sijainti saa aikaan. Hän on kuitenkin varma siitä, että läheinen sijainti esimerkiksi lasten- ja nuorisopsykiatrian kanssa jouhevoittaa asioiden hoitamista.

Koronan vaikutus ei ole juurikaan heijastunut lastensuojelun arkeen, lukuun ottamatta etätyökalujen hyödyntämistä palavereiden toteuttamisessa.

– Työmme luonne vaatii asiakkaan henkilökohtaisen kohtaamisen. Siitä on ollut vaikea tinkiä, Kandolin summaa. FL

Muistatko tämän innovaation: Forssassa kehitettiin ”äitiyspakkaus” lähentämään sijaisperheitä.

Muutoksia kesäkuun alusta alkaen

Vammaispalvelujen palvelut, kuten sosiaalityö, kehitysvammahuollon palveluohjaus ja hallinto, sijaitsevat kesäkuun alusta alkaen Forssan kaupungintalolla.

Vammaispalveluille osoitetun postin voi toimittaa perille myös virka-ajan ulkopuolella kaupungintalon pääoven vieressä sijaitsevasta postiluukusta.

Lastensuojelu, lastensuojelu ja perhetyö muuttivat kesäkuun alussa Forssan sairaalan toiseen kerrokseen.

Toimitilamuutokset eivät juuri vaikuta palveluiden saatavuuteen tai asiakkaiden arkeen.

Uusimmat

Fingerpori

comic