Lounais-Häme

Hyvä idea kantaa: Yritysten määrä kasvaa vuosi vuodelta Forssan seudulla

Sumopainipuvut kuivuvat pesun jäljiltä omakotitalon terassilla. Ne palautettiin eilen 600 yliopisto-opiskelijan juhlasta. Pomppulinna on siistitty ja pakattu odottamaan seuraavia juhlia. Kaksi hifi-paljua on kuljetettu asiakkaiden luokse, kolmas on vasta valmistumassa.

Forssalaisen Aleksi Suontaustan toiminimi KemuRent on neljän viikon ikäinen, mutta yrittäjä on jo kiireinen.

Tärkein syy kiireeseen on se, että Suontausta päätti palvella vanhoja asiakkaitaan aiempaa paremmin ja laajemmin.

Suontausta ja hänen puolisonsa Sarita Silvennoinen vuokrasivat kolmen vuoden ajan paljua, jossa oli äänentoistolaitteet, värivalot ja poreet. Varauskirja oli jatkuvasti täynnä, ja asiakkaat alkoivat kysellä muitakin palveluita juhliin. Yrittäjäpariskunta päätti laajentaa toimintaa, rakentaa lisää hifi-paljuja ja perustaa uuden toiminimen.

Kaikki on mennyt nappiin.

 

KemuRent on hyvä esimerkki tuoreesta forssalaisesta yrityksestä, joka ponnistaa uniikin idean ja aidon kysynnän pohjalta.

Se on kuitenkin vain yksi menestynyt yritys monien joukossa.

Forssan seudulle perustetaan joka vuosi 100–200 uutta yritystä. Tänä vuonna yrityksiä on perustettu tähän mennessä yli 40. Forssan Yrityskehityksen yrityspalvelupäällikön Pekka Ekholmin mielestä uusien yritysten lukumäärän kasvu on sopivaa.

Vaikka vanhoja yrityksiä lopettaa muutamia kymmeniä vuosittain, ainakin viimeisten parinkymmenen vuoden aikana yritysten lukumäärä on noussut poikkeuksetta plussan puolelle. Perustettuja yrityksiä on ollut seudullamme vuosittain useita kymmeniä enemmän kuin lopetettuja.

Viikko sitten tarkastettujen tietojen mukaan Forssan seudulla toimi 3415 yritystä. Lukuun sisältyvät myös toiminimet.

-Mikään seudun paikkakunnista ei korostu tilastoissa erityisen yrittäjämyönteisenä kuntana. Yritysten lukumäärä on kaikissa kunnissa melko tasainen väkilukuun verrattuna, Ekholm arvioi.

 

Ekholmin mukaan yritysten määrän jatkuva kasvu kertoo siitä, että yrityselämä on nyt nousussa.

Työelämän murros saa yhä useamman vaihtamaan yrittäjäksi. Esimerkiksi yt-neuvottelut, pätkätyöt tai firman epävakaa tilanne ovat yleisiä syitä oman yrityksen perustamiselle.

-Kun jossain isossa yrityksessä alkavat yhteistoimintaneuvottelut, useampi firman työntekijä saattaa tulla luokseni suunnittelemaan omaa bisnestä samalta alalta. Tyypillisesti he, jotka ovat ensimmäisenä valmiita lähtemään, ovat niitä yrityksen huipputyöntekijöitä.

Onkin varsin yleistä, että työntekijä vaihtaa yrittäjäksi jonkin ongelman vuoksi pikemmin kuin suuresta palosta yrittää.

-Ongelma voi olla epävakaan työtilanteen lisäksi vaikka halu palvella asiakkaita paremmin, käyttää osaamistaan koko potentiaalilla tai yksinkertaisesti se, että sukset menevät ristiin esimiehen kanssa. Pelkästään paremman palkan tavoittelu johtaa harvoin menestyneeseen bisnekseen.

Yritysmyönteisyys johtunee osittain siitäkin, että suomalaisten tavat ansaita ovat monipuolistuneet huimasti. Enää ei odoteta, että työntekijä pysyy samalla työnantajalla 40 vuotta. Ekholmin mukaan on tyypillistä pyörittää omaa bisnestä tai useita bisneksiä ja käydä samaan aikaan päivätöissä vaikka osa-aikaisesti.

 

Myös Suontausta ja Silvennoinen tekevät yritystoiminnan ohessa kokopäivätyötä.

Malli sopii heille ainakin toistaiseksi, vaikka kiire on kasvanut ja lapsiarki vaatii osansa. Kokoaikaiseksi yrittäjäksi heittäytyminen olisi tällä hetkellä liian jännittävä päätös.

Pariskunnan mielestä se riittää, että mukavasta harrastuksesta tienaa ylimääräistä.

Suontausta harrastaa sekä puutöitä että hifi-laitteita. Hifi-paljujen rakentaminen on siis harrastusten luova yhdistelmä. Suontausta on päässyt viime aikoina rakentamaan paljuja lisää, kun asiakaskunta on vakiintunut ja kysyntä kasvanut.

-Uskomme kuitenkin hitaaseen kasvuun. Vaikka meillä yritystoiminta lähti alusta asti hyvin käyntiin, se ei ollut mikään itsestäänselvyys, Suontausta sanoo.

Hänen mukaansa yrittäjä voi itse vaikuttaa yrityksensä menestymiseen, eikä ainoa keino ole markkinointi. Ainutlaatuinen ja laadukas tuote puhuu puolestaan. Myös hyvä palvelu on asiakkaille yllättävän tärkeää.

-Yksi hyvän yrityksen merkki on joustavuus. Asiakkaiden aikataulut muuttuvat jatkuvasti, mutta me pyrimme elämään muutosten mukana. Käytännössä olemme käytettävissä 24 tuntia vuorokaudessa. Saamme joustavuudestamme paljon hyvää palautetta, Suontausta selostaa.

 

Myös Pekka Ekholm tietää, että yrittäjän on joustettava ja oltava asiakasta varten silloin, kun tälle parhaiten sopii. Tänä päivänä ei ole kovin kannattavaa istua putiikissa aamusta iltapäivään odottelemassa asiakkaita.

Ekholmin mukaan yrittäjäksi haluavan onkin syytä löytää markkinarako ja palvella asiakkaitaan koko ammattitaidollaan. Hyvä bisnes voi itse asiassa olla varmempi työllistäjä kuin työpaikka.

-Hyvä parturikampaaja ei menetä kaikkia asiakkaitaan laman aikana, mutta työpaikoilla voi alkaa yt-neuvottelut. Työntekijät eivät aina tiedä, mitä yrityksen johdossa suunnitellaan. Yrityksiä myydään esimerkiksi ulkomaisille toimijoille, jolloin työpaikat Suomessa eivät välttämättä ole taattuja.

Ekholmin mielestä on ymmärrettävää, että yrityksen perustaminen jännittää, koska kaikki ideat eivät onnistu.

-On kuitenkin järkevämpää toteuttaa oma pitkäaikainen haave, kuin miettiä vasta kuolinvuoteella, että olisi pitänyt. FL

 

Näin rakennat toimivan bisneksen
Löydä oma osaamisesi ja kehittele ideaa sen kautta.Muokkaa ideasi sellaiseksi, että se vastaa olemassa olevaan kysyntään.Kouluttaudu, jos se on tarpeen.Varmista, että palvelulla tai tuotteella on tarpeeksi hintaa tai se on niin kysytty, että voit saada siitä elantosi.Etsi toiminnalle jokin juju. Se voi olla vaikka myymäsi laitteen korjaustakuu, josta asiakas maksaa kuukausittain. Myyt siis asiakkaalle myös turvallisuudentunnetta.Ajattele liikeideaa asiakkaan näkökulmasta. Milloin ja mihin kellonaikaan asiakas mieluiten käyttäisi palveluitasi?Hae tukea jo varhaisessa vaiheessa yrittäjille suunnatuista palveluista. Omasta osaamisesta keskusteleminen asiantuntijan kanssa voi riittää hyvään bisnesideaan.Hahmottele, mihin maailma on menossa. Mitkä työt korvautuvat roboteilla? Toimiiko liikeideasi vielä viiden vuoden päästä?Selvitä tilastoja bisnesideasi kysyntää varten. Finnverassa ja Tilastokeskuksessa saattaa olla tietoa potentiaalisesta asiakaskunnastasi ja sen käyttäytymisestä.Tee työsi yrittäjänä niin hyvin, että lama-aikoinakin sinun palveluillesi on kysyntää.Lähde: Forssan Yrityskehitys 

Uusimmat

Fingerpori

comic