Lounais-Häme Forssa

Hyvä idea sai hiipuvan lopun – Miksi Forssan seudun uudet yrittäjät eivät kaipaa apua?

Nuorille yrityksiä tukeva mentoritoiminta on hiipunut lähes kokonaan. Mentoreita olisi kyllä tarjolla, mutta aloittavat yrittäjät eivät koe niille tarvetta.
Me mentorit perustettiin kolmisen vuotta sitten suurella innolla. Vielä tuolloin johtokunta uskoi, että töitä riittää enemmän kuin he jaksavat tehdä. Toisin kävi.

Vuonna 2015 ideasta innostuttiin ja kohistiin.

Forssan seudulla toimivat pitkänlinjan yrittäjät päättivät perustaa palvelun, joka auttaa uusia paikallisia yrittäjiä liikeidean kehittelyssä ja bisneksen edistämisessä.

Ajatuksena oli, että mentori toimii aloittavan yrittäjän tukena vapaaehtoisesti niin kauan, kuin yrittäjä tuntee tarvetta. Kokenut mentori voisi siirtää omia oppejaan nuoriin yrityksiin.

Aluksi mentoreilla riittikin työtä. Kiinnostuneita ilmoittautui reilu kymmenen. Ilmeisesti yksikään mentoroitava ei lopulta saanut yritystä perustettua.

Viimeisen vuoden aikana yksikään tuore yrittäjä ei ole kuitenkaan ollut yhteydessä mentoreihin.

Mitä oikein tapahtui?

Yrityspalvelupäällikkö Pekka Ekholm Forssan Yrityskehityksestä uskoo tietävänsä vastauksen:

– Forssan seudulle perustetaan yrityksiä ihan yhtä paljon kuin ennenkin, mutta yrittäjillä ei ole halua kasvaa. 90 prosenttia kaikista uusista yrittäjistä on ammatinharjoittajia: putkimiehiä, sähkömiehiä ja muita oman työnsä myyjiä. Heillä ei ole tarvetta ajatella yritystoimintaa bisneksen kautta.

Ekholmia tulee tapaamaan noin kerran kahdessa vuodessa sellainen yrittäjyydestä kiinnostunut henkilö, jolla on mielessään raha ja kasvu. Sellaiselle yrittäjälle mentorointi voisikin sopia, mutta tarjolla on usein myös bisnesenkeleitä.

– Tuoretta kasvuyrittäjää kiinnostaa enemmän sellainen nurkanvaltaaja, jolla on rahaa, kuin sellainen, jolla on viisaita neuvoja vuosikymmenien varrelta, Ekholm tuumaa.

Ekholmin teoriassa vapaaehtoiselle mentoritoiminnalle ei siis juuri näytä olevan kysyntää Forssan seudulla, vaikka idea olisikin loistava.

Kysyntää voisi lisätä se, jos liiketaloutta ja yrittäjäasennetta opetettaisiin jo kouluissa.

Ekholmin mukaan ammattikoulusta valmistuu paljon ammatinharjoittajia, mutta heiltä puuttuu liiketaloudellinen ajattelu ja intohimo itse yrittämistä ja vaurastumista kohtaan. Ekholmin mielestä myös ammattikorkeakoulu näyttää tuottavan lähinnä virkamiehiä ja työntekijöitä.

– Onneksi Forssassa alkoi biotalousinsinöörilinja. Sieltä voi tulla Forssaan liiketalouden osaajia ja kasvuyritysten rakentajia.

Vaikka mentoripalvelu onkin elänyt hiljaiseloa, palvelua ei ole vielä kuopattu. Toiminnan johtoryhmään kuuluva Matti Ryyppö huomauttaa, että tuoreet yrittäjät voivat yhä hakeutua mentoritoimintaan. FL

Me mentorit

Vuonna 2015 perustettu palvelu nuorten, Forssan seudulla toimivien yritysten tueksi.

Mentoreina toimii useita Forssan seudulla vaikuttaneita pitkänlinjan yrittäjiä.

Kaikki mentorit antavat asiantuntemuksensa vapaaehtoisesti ja maksutta tuoreelle yrittäjälle.

Mentori voi kulkea tuoreen yrittäjän liiketaloudellisena tukena pitkiäkin aikoja.

Jokaiselle yrittäjälle valitaan useista mentoreista sopivin.

Mentorin voi saada apuun Me mentorit -verkkosivun kautta.

Fingerpori

comic

Uusimmat