Lounais-Häme Tammela

Hyvä mieli avustajalle ja avustettavalle – 70 vuotta täyttävä Matti Vikman on viiden vammaisen henkilökohtainen avustaja

70 vuotta täyttävä Matti Vikman toimii viiden henkilön henkilökohtaisena avustajana.
Tammelalainen Matti Vikman täyttää 70 vuotta maanantaina 25.2. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelalainen Matti Vikman toimii viiden vammaisen henkilön henkilökohtaisena avustajana. Parasta avustajana toimimisessa on hänen mukaansa hyvä mieli, joka tulee sekä avustettavalle että itselle.

Vikmanin avustettavat asuvat eri puolilla Lounais-Hämettä. Neljä asuu palvelutaloissa; heistä kaksi on Ypäjällä, yksi Forssassa ja yksi Jokioisilla.

– Olen mukana avustettavien vapaa-ajan toiminnoissa. Osa heistä kulkee omilla jaloillaan, mutta on kuitenkin avustajan tarpeessa. Käymme esimerkiksi kaupassa, torilla ja harrastuksissa, kuten laulamassa karaokea tai elokuvissa. Voimme myös lähteä vaikkapa laivaristeilylle, Vikman kertoo.

Yksi avustettavista on Tammelassa asuva ja pyörätuolilla liikkuva Lassi Puupponen, jonka kanssa Vikman osallistui viime vuonna Forssan Suvi-illan kymmenelle kilometrille. Puupponen taittoi matkan käsipolkupyörällä. Ensi kesänä kaksikon tähtäimessä on puolimaraton.

– Treenaamme lenkeillä ahkerasti puolimaratonia varten ja käymme myös kuntosalilla.

Vikman tuuraa välillä myös yhtä avustajaa, jolla on kaksi avustettavaa Forssassa.

Matti Vikman toimii muun muassa Lassi Puupposen henkilökohtaisena avustajana.

Vikman ryhtyi avustajaksi kolme vuotta sitten vaimonsa esimerkin kannustamana.

– Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä maksaa avustajalle pienen korvauksen, mutta rahan takia tätä ei kannata tehdä. Tärkeintä on, että saa kohotettua avustettaviensa mielialaa ja auttaa heitä, mistä saa myös itselle hyvän mielen.

Pääsääntöisesti Vikman on ainakin kolmen avustettavansa kanssa tekemisissä jokaisena arkipäivänä. Hän kannustaa myös muita elämäänsä mielekästä sisältöä kaipaavia ryhtymään avustajaksi, sillä varsinkin miesavustajista on kova pula.

Maanantaina 70 vuotta täyttävä Vikman on kotoisin Tammelasta, jossa hän kertoo käyneensä mieskotiteollisuuskoulun ”Nylkkämäellä”. Hän valmistui konepuusepäksi ja työskenteli kahdeksan vuotta Rakennusvalmiste oy:llä Forssassa. Sen jälkeen vierähti kaksi vuotta ovelta ovelle kulkevana pölynimurikauppiaana.

– Parhaana kuukautena myin 27 imuria. Olin kouluaikana ujo, mutta ovelta ovelle -kauppiaana opin saamaan suuni auki, Vikman nauraa.

Imurikauppiaan työstä Vikman siirtyi puuntyöstökoneiden myyntimieheksi Länsi-Suomen alueella. Noin 350 asiakkaaseen kuului puuteollisuuden toimijoita, puunjalostusliikkeitä ja puuseppiä. Vikman jäi eläkkeelle 65-vuotiaana, mutta tekee myyntityötä yhä harrastuspohjalta.

Vikman on asunut muun muassa Forssassa, Lahden ja Porin seuduilla sekä Yhdysvalloissa, josta hän löysi eronsa jälkeen uuden vaimon. Asuinpaikkoina olivat New Yorkin osavaltio ja Florida, ja kävipä hän Alaskassakin rakentamassa vaimon pojalle saunan 1990-luvulla.

– Ajoimme kahden kaverini kanssa Alaskaan autolla 7500 kilometriä. Reissu kesti viisi päivää, ja ajoimme koko ajan. Yksi ajoi, yksi valvoi vieressä ja yksi nukkui.

Kaipuu kotiseudulle sai Vikmanin muuttamaan Tammelan Liesjärvelle, jossa häntä kiehtoo erityisesti kaunis luonto.

– Harrastan kalastusta, uimista ja soutelua, Vikman kertoo.

70-vuotispäiväänsä Vikman viettää lähipiirissä. FL

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic