Lounais-Häme Somero

Hyvä sijoittaja on sinnikäs, neuvovat Someron Osakesäästäjät – Kurssin aleneminen on kuin alemyynti

"Moni ryntää Stockan hulluille päiville, mutta toimii osakemarkkinoilla toisin."
Mitä kauemmin sijoitussalkkua kerää, sitä hauskempaa katseltavaa sen sisältö on, sanovat Hannu Heikkilä ja Marja Salminen Someron Osakesäästäjistä. Kuva: Tapio Tuomela
Mitä kauemmin sijoitussalkkua kerää, sitä hauskempaa katseltavaa sen sisältö on, sanovat Hannu Heikkilä ja Marja Salminen Someron Osakesäästäjistä. Kuva: Tapio Tuomela

Someron Osakesäästäjät ry:n puheenjohtaja Hannu Heikkilä kehottaa piensijoittajia pitämään pään kylmänä ja toimimaan maltilla myös talouden myllerryksessä. Pitkäjänteisyys on sijoittajalle hyve.

– Omien sijoitusten järkevä hajauttaminen auttaa kestämään myös talouden myllerrykset ja osakekurssien heilahtelut, Heikkilä neuvoo.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Marja Salminen lisää, että sijoitukset on järkevää hajauttaa niin ajallisesti kuin maantieteellisesti. Jos sijoittaja ostaa vaikka kotimaisen yhtiön osakkeita, voi olla järkevää sijoittaa myös ulkomaisiin kohteisiin tai vaikka valuutta-, korko- tai yrityslainarahastoihin esimerkiksi rahastojen kautta.

– Sanoisin, että säästäminen kuukausittain rahastoon tai osakemarkkinoille voi olla talouden heilahdellessa järkevä tapa hajauttaa sijoittamisen riskejä, Salminen sanoo.

Kylmähermoinen sijoittaja hyödyntää alen

Heikkilän ja Salmisen mukaan sinnikkyys on sijoittajan tärkein hyve. Salmisen mukaan sijoitusten säilyttäminen kurssien laskiessa on sijoittajalle usein kaikkein vaikeinta. Kylmähermoinen sijoittaja taas näkee hintojen alenemisen hyvänä hetkenä ostaa lisää osakkeita.

– Sanon usein, että osakkeiden arvon lasku kannattaa nähdä alennusmyyntinä. Moni ryntää kyllä Stockan hulluille päiville, mutta käyttäytyy osakemarkkinoilla toisin, Heikkilä sanoo.

Ensin säästöön ja suunnittelemaan

Hannu Heikkilä suosittelee sijoittamisen aloittamista harkitsevalle sijoitussuunnitelman tekemistä joko itsenäisesti tai ammattilaisen avustuksella. Suunnitelmassa määritellään sijoituksen tavoite, budjetti eli kuinka paljon kykenee ja haluaa sijoittaa sekä oma riskinsietokyky.

Ennen sijoittamisen aloittamista kannatta kuitenkin laittaa hieman ylimääräistä sivuun.

– Kaikkea ei ole järkevää laittaa likoon. Asiantuntijoiden mukaan 2–4 kuukauden menoja vastaava summa on hyvä talouspuskuri.

Yleensä korkeamman tuoton kohteisiin osakemarkkinoilla liittyy myös keskimääräistä korkeampi riski.

Sijoittaa voi lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä

Entä jos haluaa toisaalta säästää eläkepäiviä varten, mutta toisaalta tarvitsee rahaa myös keittiöremonttiin tai lomamatkaan?

– Sijoittaja voi ihan hyvin valita sijoituksilleen useita eri aikajänteitä. Sijoitussalkun sisällä voi yhtä hyvin säästää pääomaa eläkepäiviä varten ja samalla kerätä rahaa esimerkiksi ulkomaan matkaa varten, Marja Salminen neuvoo.

Osake- ja rahastosäästäminen sopivat kohteeksi myös silloin, kun sijoitukset haluaa muuttaa nopeasti rahaksi.

– Osakkeiden ja rahasto-osuuksien myyminen ja pääoman kotiuttaminen vie yleensä pari päivää. Esimerkiksi sijoitusasunnosta luopuminen käy paljon hitaammin, Salminen sanoo.

Salminen toimii siviilityössään Someron Säästöpankin sijoituspäällikkönä. Heikkilä on puolestaan maanviljelijä ja monitoimiyrittäjä. Osakesäästämistä hän on harrastanut 1990-luvun puolivälistä lähtien. Lisäksi hän opettaa sijoittamista muun muassa Somero-opistolla.

Someron Osakesäästäjät on Someron, Forssan, Loimaan ja Salon seuduilla toimiva osakesäästäjien ja sijoittamisesta kiinnostuneiden edunvalvontayhdistys. Sillä on noin 300 jäsentä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic