Lounais-Häme

Hyvää hoitoa lemmikille lähipalveluna

Forssan eläinlääkäriasemalla on tovin ajan ollut eläinpotilaita ja heidän omistajiaan vastassa tutun eläinlääkäri Jukka Kilpisen lisäksi toinenkin tohtori. Pieneläinvastaanottoa Julinintiellä pitää tätä nykyä myös eläinlääkäri Vuokko Puurula.

-Ideana on, että alan hiljalleen hölläilemään ja pitämään vähän vapaatakin. Minulle tuli 65 vuotta täyteen viime kesänä ja aikalailla tarkkaan 35 vuotta näitä hommia jo painettu, Kilpinen kertoo.

Puurula on aiemmin toiminut muun muassa läänineläinlääkärinä, mutta palasi virasta kaipaamansa käytännön eläinlääkärityön pariin.

-Läänineläinlääkärin työ on viranomaistyötä ja hyvin byrokraattista. Varsinaista potilastyötä ei läänineläinlääkäri tee. Vuodesta 2010 aloinkin tehdä kuntayhtymässä päivystyksiä, sijaisuuksia ja pidin sekapraktiikkaa, Puurula kertoo.

Pieneläinvastaanoton lisäksi Forssan eläinlääkäriasemalta tehdään tallikäyntejä. Forssan eläinlääkäriasemalle Puurulan juurrutti erinomainen toimintaympäristö ja mukavanoloinen fiilis.

-Puitteet Forssan eläinlääkäriasemalla ovat hienot ja näissä tiloissa pystyy tekemään hyvää eläinlääketiedettä. Lisäksi vastaanotto on pieni ja kotoisa – tämä on sellainen lähijuttu, Puurula sanoo.

Pienellä praktiikalla on panostettu vahvasti diagnostiikan syventämiseen. Forssan eläinlääkäriasemalla on muun muassa röntgen, ultraääni sekä tiettyjen verikokeiden analysoinnin paikan päällä mahdollistava laboratorio – nämä eivät ole yksityisillä pienklinikoilla itsestäänselvyyksiä.

-Tekniikka auttaa antamaan hyvää hoitoa, kun eläimen tutkimusta ei joudu tekemään vain käsillään, vaan oikeasti pystyy tekemään diagnoosin, Kilpinen sanoo.

-Tarvittaessa pystymme lähettämään asiakkaan eteenpäin esimerkiksi magneettikuvauksiin, Puurula kertoo.

Lemmikkien hoitoon ovat myös omistajat valmiita panostamaan nykyään enemmän. Kilpinen muistelee, ettei 35 vuotta sitten esimerkiksi kissoja pahemmin lääkitty. Nyt lemmikin hyvinvointiin ja sairastumiseen suhtaudutaan suuremmalla pieteetillä.

– Perusterveydenhuollosta on hyvä aina huolehtia, rokotuksista lähtien, Kilpinen sanoo.

-Eläimillä on ihan samantyylisiä sairauksia kuin meillä ihmisillä – munuaiset voivat prakata ja eturauhanen sohlata – ja niillä esiintyy myös elintasosairauksia, kuten sokeritautia. Lemmikkien liikalihavuus on asia, johon eläinlääkärien pitää tarttua entistä enemmän ennaltaehkäisevästi. Pitää muistuttaa ihmisiä, että vanhemmalle koiralle tai kissalle pitää antaa suolattomampaa senioriruokaa.

Viime vuosina ihmisten terveydenhuollosta tuttu ketjumalli on levittäytynyt vahvemmin myös eläinten hoitoon, ja pieniä paikallisia eläinklinikoita on myyty ketjujen omistukseen.

Yksityisiä eläinlääkärivastaanottoja on Suomessa noin 225 kappaletta, joista ketjuissa oli maaliskuussa 2015 noin 60.

Ainakaan toistaiseksi verkottuminen ei ole yltänyt Forssan seudulle, mutta esimerkiksi Hämeenlinnassa alan kehitys on ollut näkyvää.

-Ketjuuntuminen luo erilaista kilpailua alalle, sillä ketjujen takana ovat sijoittajat, jotka vaativat tuottoa, Puurula sanoo.

Huolimatta eläinlääkäriasemien ketjuuntumisesta Kilpinen ja Puurula uskovat, että pientenkin toimijoiden määrä kasvaa. Osa ihmisistä haluaa asioida ketjussa, osa valitsee mieluummin tutun omaeläinlääkärin.

-Maailma muuttuu, mutta uskon, että pienillä yksiköillä riittää edelleen kysyntää ja tulevaisuudessa niitä tulee vielä enemmänkin, Kilpinen sanoo. FL

 

Ammatti pähkinänkuoressa
Suomessa on yli 2 500 laillistettua eläinlääkäriä.Eläinlääkärin työ muistuttaa nykyään monesti vastaavaa työtä ihmisten terveydenhoidossa. Työkenttä on monipuolinen: he huolehtivat eläinten terveyden- ja sairaudenhoidosta, eläinsuojelusta ja tarttuvien eläintautien vastustamistyöstä. He vastaavat myös esimerkiksi elintarvikevalvontaan liittyvistä tehtävistä.Eläinlääkärin työ voi käsittää potilastyötä, sairaskäyntejä, ennaltaehkäisevää terveydenhuoltotyötä, hallinnollisia ja valvontatehtäviä sekä tutkimusta, kehittämistä ja koulutusta.

Uusimmat

Fingerpori

comic