Lounais-Häme Tammela

Hyvältä ravihevoselta vaaditaan jalkoja, sydäntä ja kunnossa oleva korvien väli

Mäki-Tulokkaan tallilla Sukulassa tiedetään, miten valmennetaan ravihevonen huipulle.
Lämminverinen lumisateessa. Ravivalmentaja Tapio Mäki-Tulokas rauhallisella lenkillä noin 170 000 euroa ravanneen ori Chief Orlandon kanssa Sukulassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Menestystä mielivä ravihevonen tarvitsee laadukasta ja kovaa treeniä siinä missä huippu-urheilijat, kuten NHL-kiekkoilijat, yleisurheilijat, ammattinyrkkeilijät tai vaikkapa La Ligan miljonäärifutarit. Oikeanlaisen harjoittelun lisäksi puitteiden pitää olla kunnossa: hevonen tarvitsee riittävän määrän lepoa, oikeanlaista ravintoa sekä huoltoa hierontoineen ja lääkärintarkastuksineen.

Koska hevonen ei pysty kertomaan tuntemuksistaan niin kuin ihminen, vaaditaan hevosen valmentajalta herkkyyttä tarkkailla valmennettavaansa. On tiedettävä, milloin pitää antaa löysää tai kutsua eläinlääkäri tarkistamaan hevosen tilanne.

– Hyvällä ravihevosella on jalkoja, sydäntä ja kunnossa oleva korvien väli. Ilman niitä ei voi menestyä, kertoo Suomen parhaimpiin ravivalmentajiin kuuluva tammelalainen Tapio Mäki-Tulokas.

 

Sukulassa ravitalliaan pitävä Mäki-Tulokas on noussut kymmenen vuoden aikana maan ravivalmentajien ehdottomaan kärkikaartiin. Tallin hevoset tienasivat viime vuonna rahaa noin 640 000 euroa, voittoja ne ottivat hurjat 126.

Vuotta aiemmin Mäki-Tulokkaan talli ylsi 470 000 euroon ja tasan sataan voittoon. Suunta on ylös, vaikka se ei lähellä huippua olekaan enää helppoa.

– Nyt olemme pystyneet menemään joka vuosi eteenpäin. Pyrimme aina parantamaan edellisvuodesta. Iso kiitos menestyksestä kuuluu osaavalle henkilökunnalleni, Mäki-Tulokas kertoo.

Mäki-Tulokkaalla on Sukulan talleilla 35 hevosta valmennuksessa, Pilvenmäen ratatallilla 20. Henkilökuntaa Mäki-Tulokkaalla on Sukulassa seitsemän ja Pilvenmäellä kolme. Määrä riittää siihen, että jokaiselle hevoselle on tarjolla hyvää hoitoa ja huoltoa, eikä hoitajien työtaakka kasva liian suureksi.

Mäki-Tulokkaalle hevosmiehen ura tuli verenperintönä.

– Eiköhän se suvusta ole tullut, sedällä ja papalla on ollut hevosia. Parikymppisenä tämä alkoi kiinnostaa, Mäki-Tulokas muistelee.

Tie viime vuoden valmentajaliigan kakkoseksi on ollut pitkä. Ennen kuin nykyiset tallit kymmenisen vuotta sitten rakennettiin, Mäki-Tulokas kävi opissa Ruotsissa ja Italiassa asti. Italiassa Venetsian liepeillä meni vuosi, Ruotsissa kaksi Olle ja Björn Goopin tallilla.

 

Talvikaudella, jota voi kutsua myös peruskuntokaudeksi, tehdään pohjia varsinaista kilpailukautta varten. Mäki-Tulokkaan valmennuksessa olevat hevoset ajetaan 3–4 kertaa viikossa, yleensä sopivissa ryhmissä aamupäivisin.

– Hevoset pitävät siitä, että niitä ajetaan ryhmissä. Pyrimme valikoimaan samantasoisia hevosia samaan ryhmään.

Talvikaudella hevosilla tehdään 15–18 kilometrin lenkkiä. Vauhti pidetään yleensä maltillisena.

– Ajamme metsäteitä ristiin rastiin. On täällä myös yksi hiittisuora, missä voin vetää kovempivauhtiset treenit.

Kisakauden lähestyessä harjoituskertoja vähennetään ja matkatkin lyhenevät hieman. Vauhti sen sijaan lisääntyy. Kovilla vedoilla haetaan vauhtia kilpailuihin.

Mäki-Tulokkaan mukaan hevosten kanssa pitää olla tarkkana. Eläintä pitää kunnioittaa, eikä sitä saa laittaa liian koville, vaikka tärkeä lähtö olisi lähellä.

Useimmiten pieni löysääminen tekee parempaa kuin kovan treenin jatkaminen tappiin asti.

– Harjoitukset suunnitellaan aina hevosen mukaan. Etenkin vanhempien hevosten kanssa on niin, että ne juoksevat paremmin, jos ne ovat pirteällä ja iloisella tuulella. Ei niitä voi väkipakolla treenauttaa.

Lepo, ravinto ja hyvä hoito ovat tärkeä osa menestysreseptiä. Eläinlääkäri käy tarpeesta riippuen noin kolmen viikon välein, hevoshieroja kerran viikossa.

Tallilta löytyvät myös hoitolaserit, huippukylmälaitteet ja parhaat mahdolliset linimentit.

– Vammojen ja vaivojen ennaltaehkäisy on tärkeää. Parempi ehkäistä ennalta kuin hoitaa vaivaa.

 

Mäki-Tulokkaan tallin tämän hetken ehkä menestyneimmät hevoset ovat T.Rex ja Chief Orlando. Yhdeksänvuotias ruuna T.Rex on tehnyt pitkään tasaisen varmaa jälkeä ja sillä pitäisi olla vielä muutama hyvä kilpailukausi jäljellä.

Kuusivuotias Chief Orlando on reipasotteinen ori. Se on lähestymässä parhaita vuosiaan.

– Chief Orlando on tosi lahjakas hevonen, Mäki-Tulokas sanoo.

Mäki-Tulokkaalla on valmennuksessaan myös lupaavia nuoria hevosia, joita odotetaan keväällä rytinällä radoille.

– Siellä on tulossa paljon hevosia, joiden voi odottaa nousevan ainakin kulta- ja hopeadivisioonatasolle.

Ison tallin vetäjänä Mäki-Tulokkaasta on moneksi, mutta raveissa hän jättää ohjastamisen muille. Mäki-Tulokas käyttää Suomen kärkiohjastajia kuten Mika Forssia, Ari Moilasta, Antti Teivaista ja Santtu Raitalaa.

Tulosta on tullut.

– Jätän ohjastajan pestin niille, jotka oikeasti osaavat sen homman. Ja onhan se niinkin, että huippuohjastajien käyttäminen avittaa siinä, että minulle tarjotaan hyviä hevosia valmennukseen, Mäki-Tulokas sanoo. FL

Lue myös:  Ypäjällä ennätyshinta: 1,5-vuotias varsa maksoi 41 000 euroa huutokaupassa

Fingerpori

comic

Näkoislehti

6.4.2020

Uusimmat