Lounais-Häme Forssan seutu

Hyvän mökin saa myytyä nyt 2 viikossa – Mökkikauppa piristyi Forssan seudulla

Mökkikauppa on tänä keväänä piristynyt Forssan seudulla. Ostajia on liikkeellä viime vuosia enemmän, ja he haluavat hyväkuntoisen mökin järvenrannalta.
Henrik ja Petri Rantanen ovat tuoreita mökkiläisiä. Myös heille tämä kesä oli paras ajankohta toteuttaa pitkäaikainen haave. Kuva: Tapio Tuomela
Henrik ja Petri Rantanen ovat tuoreita mökkiläisiä. Myös heille tämä kesä oli paras ajankohta toteuttaa pitkäaikainen haave. Kuva: Tapio Tuomela

Tämä kevät on saanut yhä useamman mökkikaupoille. Kolmesta seutukunnan kiinteistövälitysfirmasta kerrotaan, että potentiaalisia ostajia on ollut tänä keväänä liikkeellä enemmän kuin viime vuosina yleisesti.

– Ei nyt sentään ihan olla huippuvuosien tasolla, jolloin tuli viikoittain kymmeniä kyselyjä mökeistä. On kuitenkin selvää, että kauppa on piristynyt, toimitusjohtaja Mikko Ryyppö Forssan Isännöinti ja Kiinteistövälityksestä sanoo.

Forssan Kiinteistökauppiaiden yrittäjä Tuula Tykki on huomannut, että tänä keväänä mökit tekevät kauppansa aiempia vuosia nopeammin. Hyvä järvenrantamökki myydään parissa viikossa.

– Myyntivauhti on poikkeuksellinen verrattuna aiempiin vuosiin, Tykki sanoo.

Näyttääkin siltä, että seudullamme on vapautunut hyvälaatuisia järvenrantamökkejä viime vuosia runsaammin. OP Koti Lounaismaan myyntijohtaja Jarkko Nikander tietää, että hyvät järvenrantamökit saavat ostajat liikkeelle.

Nikanderin mukaan toinen syy piristymiseen on kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen.

– Mökkien hinnat ovat tulleet alaspäin. Nyt järvenrantamökin voi saada alle 100 000 eurolla.

Nikander ja Tykki pohtivat myös pehmeiden arvojen nousua. Ihmiset hakeutuvat yhä enemmän luontoon rauhoittumaan.

– Enää mökiltä ei vaadita niin paljon kuin vaikka 10 vuotta sitten. Nykyostaja arvostaa myös ekologisuutta. Kompostoivaa vessaa ja aurinkopaneeleita pidetään ympäristöystävällisinä vaihtoehtoina, Tykki selostaa.

Nikanderin mukaan mökkikaupan piristyminen onkin tervetullut ilmiö. Mökkikauppa ehti hiipua valtakunnallisesti vuoden 2008 huippuvuoden jälkeen, eikä ole kunnolla palautunut entiselle tasolleen. Voisiko vilkas kevätkausi enteillä pidempiaikaista mökkeilyn renessanssia?

Vaikka moni seikka onkin ostajan kannalta nyt kohdillaan, tulee tosielämässä usein realiteetit vastaan.

Nikander huomauttaa, että moni nykynuori haluaa mieluummin matkustella, eikä mökin vuokraaminenkaan ole enää tavatonta. Mikko Ryyppö lisää, että mökki kysyy myös rahaa. Ruuhkavuosiaan elävillä kolmekymppisillä saattaa olla asuntolainaa, eikä mökkilaina välttämättä mahdu budjettiin.

Mutta aina löytyy sellaisia, joille mökin hankinta on vain järjestelykysymys. Ainakin Tuula Tykki myy yhä enemmän mökkejä yhteisomistukseen. Esimerkiksi sisarukset perheineen saattavat ostaa yhteisen mökin, jossa riittää makuupaikkoja kaikille perheenjäsenille.

– Ostajien ajatuksena on, että he saavat laatua järvenrannalta, mutta jaetuin kustannuksin. Ilmiö on hyvin uusi. Vielä nelisen vuotta sitten mökkejä myytiin harvoin yhteisomistukseen, Tykki sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic