Lounais-Häme

Hyväntuulinen vastuunkantaja on yhdistykselle korvaamaton

 

Siitä tulee ensi vuonna kuluneeksi 20 vuotta, kun Kirsi Raiskio liittyi Jokioisten Maa- ja kotitalousnaisiin. Hän oli vasta muuttanut paikkakunnalle ja kaipasi sosiaalista verkostoa. Yhtäkkiä Raiskion vapaa-ajasta iso osa kului yhdistyksen parissa. Hänestä nuijittiin puheenjohtaja ja jäsenistöstä alkoi tulla ystäväporukka. Yhdistyksestä tuli nopeasti vapaa-ajan henkireikä.

Viime viikonloppuna Raiskion pitkä toiminta yhdistyksessä sai kiitosta, kun hänet valittiin Hämeen Vuoden maa- ja kotitalousnaiseksi. Yhdistykseen muodostunut ystäväporukka oli ehdotuksen takana.

-Tämä on iso kiitos ja kunnianosoitus, jota arvostan suuresti, Raiskio sanoo.

Hän haki kunniakirjansa lauantaina Kouvolasta asti, jossa eteläsuomalaisten maa- ja kotitalousnaisten palkitseminen tapahtui.

Yhdistyksen nykyisen puheenjohtajan Marianne Mänkin mukaan Raiskio on ihminen paikallaan. Hän on aina valmis ottamaan vastaan sellaisiakin töitä, joita muut välttelevät. Raiskiolla ei koskaan tunnu olevan puutetta ajasta, kun kysymys on Maa- ja kotitalousseuran toiminnasta.

-Kirsi on yhdistyksen kantava voima. Hän ottaa vastuuta vaativissa muonitustehtävissä eikä heitä hiekkalapiota nurkkaan meidän muiden takia, Mänki kuvailee.

Yhdistyksen jäsenten mielestä Raiskiota voisikin kuvailla hyväntuuliseksi vastuunkantajaksi. Sellaisia kaikki yhdistykset tarvitsevat kipeästi.

-Jotkut ovat yhdistysihmisiä ja toiset eivät ole. Minä kuulun siihen porukkaan, joka viihtyy yhdistystoiminnassa. En osaisi olla paikoillanikaan. Olen onnekas, sillä perheeni tukee minua harrastuksessani, Raiskio kertoo.

Hänen mielestään yhdistystoiminta ei ole pelkästään muiden palvelemista, vaan kysymys on myös omasta hyvästä mielestä. Raiskio saa parhaiten hyvän mielen silloin, kun hän näkee, miten voi omilla toimillaan tuottaa iloa ympärilleen.

-Muonituspäivät ovat yleensä pitkiä ja raskaita, mutta siitä jää hyvä mieli, kun päivän päätteeksi voi sanoa onnistuneensa.

Raiskio ehti toimia Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtajana 16 vuotta. Vuosi toisensa jälkeen hän lupautui olla ”vielä yhden vuoden yhdistyksen johdossa”. Kun yhdistys löi hynttyyt yhteen paikallisen Maamiesseuran kanssa, vastuuta alettiin jakaa tasaisemmin. Nyt Raiskio on muonitusvastaava ja Mänki hoitaa puheenjohtajan velvoitteet.

Raiskio toivoo, että paikallisella yhdistyksellä olisi pitkä tulevaisuus. Hänen mukaansa Jokioisten Maa- ja kotitalousseura on saanut jo mukavasti nuorempia jäseniä mukaan ja toimintaa pyritään jatkuvasti uudistamaan. Parhaillaan yhdistykselle suunnitellaan kotisivuja.

-Ei tarvitse omistaa maatilaa ollakseen yhdistyksen jäsen. Ideana on tehdä kaikenlaisia hyvää mieltä tuottavia tempauksia ja toteuttaa muonitusta. Ensi vuodeksi suunnittelemme jotain erityistä, koska Suomi täyttää silloin 100 vuotta, Raiskio sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti