Lounais-Häme

Hyvät tyypit videolla: Börje hoivaa ihan vain olemalla

Börje tulee reippaasti kohti. Utelias pää keinuu arvokkaasti pitkän ja siron kaulan kärjessä. Pian se työntää värisevät turpakarvansa melkein kiinni kasvoihin.

Börje väistää katseen, mutta jää seisomaan muutaman sentin päähän kylki lähes tulijan kyljessä kiinni. Kumpaakaan ei pelota. Se hipaisee kaulallaan varovasti olkavartta ja työntää sitten lempeästi suuret sieraimensa kainaloon ja haistaa.

– Tuo on Börjen tapa tutustua ja tervehtiä. Aina haistelemassa kainaloita, alpakkakasvattaja, valokuvaaja Sirpa Ryyppö nauraa.

 

Börje ei käyttäydy tavallisen alpakan tapaan, mutta ei se tavallinen olekaan. Lajikumppanit pitävät pidemmän välimatkan ihmisiin ja muihin saalistajan oloisiin hahmoihin, mutta Börje on sosiaalisempi kuin alpakat keskimäärin. Syynä voi olla sen dramaattinen elämän alku.

– Börje oli potkinut emänsä vatsassa kohdun rikki ja syntyi kiireellä keisarinleikkauksella. Emä jouduttiin lopettamaan, ja me ihmiset hoivasimme vasaa elämän alkuun. 17 syöttökertaa vuorokaudessa, Ryyppö muistelee.

Ryyppö ottaa hienovaraisesti vastaan jokaisen laumaan syntyvän vasan.

– 24 ensimmäistä tuntia ovat vasan elämässä tärkeitä. Koskettelen syntyneen vasan päästä varpaisiin ja poistun. Se riittää. Vasa muistaa ihmisen sen jälkeen.

 

Poikkeuksellinen alku loi poikkeuksellisen eläimen. Börje on nyt laumansa rohkein yksilö ja nauttii ihmisten huomiosta.

Börje tekee harvakseltaan töitä eläinystävänä ja myös läsnäolo- ja hyväksymisterapeuttina. Se vierailee esimerkiksi vanhusten, kehitysvammaisten ja mielenterveyspotilaiden luona.

– Börje antaa näillä vierailuilla niin paljon. Se hyväksyy kaikki juuri sellaisina kuin he ovat. Se on koko ajan läsnä, havainnoi ja huomioi omaan rauhalliseen tapaansa. Sen rauha ja luottamus leviävät ihmisiin. Alpakat ovat mystisiä, hiljaisia ystäviä, hän luonnehtii.

Alpakoiden laumassa oleillessa ihmisen aikakäsitys muuttuu. Kiire, stressi ja ympäröivät häiriötekijät liudentuvat ja lopulta häviävät. Ryyppö on oppinut alpakoiltaan paljon, esimerkiksi hetkessä elämisen jalon taidon.

– Olen huomannut, että alpakoiden alituinen ja lempeä valppaus avaa minunkin aistini. Kun lähdemme kävelylle luontoon, havainnoin ympäristöä paljon tarkemmin. Huomaan asioita, joita en muulloin huomaisi.

 

Börje on luonnoltaan hoivaaja. Se ryhtyy omassa alpakkalaumassaan herkästi vasojen kummiksi ja vahtii niitä, jos emä kulkee kauemmas. Vierailuja Börje ei tee liian usein, koska Ryypölle on tärkeää, että alpakat saavat elää arvokasta ja onnellista elämäänsä.

– Olen Börjen työsuojeluvaltuutettu ja työssäni tarkka.

 

Jos eläinrakkaan ihmisen pihapiirissä on hehtaari peltomaata jouten, se herkästi täyttyy. Ryyppö kiinnostui 2000-luvun alussa alpakoista, koska hän halusi perehtyä eläinavusteiseen toimintaan. Ensimmäiset alpakat muuttivat Ypäjälle 12 vuotta sitten.

Vaatimattomat ja rauhalliset alpakat nivoutuvat Ryypön arkeen sekä harrastuksiin ja myös leipätyöhön eli valokuvauk­seen. Palkittu muotokuvaaja järjestää myös vuorovaikutteisen valokuvauksen kursseja ja työpajoja.

– Alpakat ovat niissä toisinaan mukana vuorovaikutuksen kompassina. Börjen huomion saa muuten aina, jos kameran suljin alkaa laulaa, hän nauraa.

Ryypön Cultivo Alpacas myös myy alpakoita jalostus- ja harrastuskäyttöön sekä eläinavusteiseen toimintaan.

– Tavoitteenani on jalostaa hyvärakenteisia, hyväluontoisia, terveitä ja tyytyväisiä eläimiä. Ja hyvävillaisia – alpakan villahan on laadukasta.

Lauman alpakat kerittiin toukokuussa kesäasuunsa, ja jokainen sai omanlaisensa kampauksen. Ne nauttivat karvapeitteen kevenemisestä, kun hiekkakylvyt pääsevät suloisesti iholle asti.

Villat odottavat Ryyppöä säkeissä tallinvintillä.

– Ne pitäisi käydä läpi ja puhdistaa niistä heinän korret, jotta voisin lähettää kehräämölle. Mitä puhtaampi villa, sitä hienompi lanka.

 

Laumassa on nyt yhdeksän alpakkaa, joista jokainen on omanlaisensa persoona. Börjen perässä kulkee usein Harrison Ford eli innokas Harri. Siitä Ryyppö kasvattaa toista ystäväalpakkaa. Börjen mielestä Harri seuraa kintereillä raivostuttavan usein, ja nuoren orin temput ja etuilu ottavat joskus Börjen hermoille. Se näyttää kyllästymisensä tuhahtelulla.

Lauma pieneni juuri, sillä Håkan ja Gunnar muuttivat uuden omistajan luo Somerolle. Börjen omaan laumaan kuuluvat nyt vanha rouva Perla ja oripoika Ikaros, Börjen tytär Dada, harmiton koheltaja Greta Garbo ja prinsessamainen Estelle.

Siro Clara ja tyylikäs Hillary Clinton ovat parhaillaan sulhasreissulla astutusta varten.

– Saamme toivottavasti niiden vasat ensi vuonna. Alpakat kantavat pitkään.

Alpakan nimi määrittyy vuosittain vaihtuvan ensimmäisen kirjaimen mukaan.

– Mietin yleensä valmiiksi muutamia nimiä, mutta tärkeintä on löytää sellainen, joka sopii vasan olemukseen. Sen vain sitten tietää.

Jos Claran ja Hillaryn lemmenmatka onnistuu, vasojen nimi alkaa k-kirjaimella. FL–LM

 

 

Andien hurmuri
10-vuotias ruunattu huacaya-alpakka. Sen juuret ovat Perussa, Etelä-Amerikassa.Asuu Cultivo Alpacasin tilalla Ypäjällä.Luonteeltaan lempeä ja herrasmiesmäinen, mutta utelias.Tuoksuu toisinaan sisätiloissa popcornilta.Eläinavusteisen toiminnan erikoisasiantuntija ja omistajansa Sirpa Ryypön lenkkikaveri.Työskentelee sopusoinnussa ihmisten ja luonnon kanssa.LajitoveritAlpakka on kamelieläin.Yksi maailman vanhimmista ihmisen jalostamista lajeista. Jalostus aloitettiin noin 5 000-6 000 vuotta sitten.Alpakan väritys vaihtelee valkoisesta ruskeaan, harmaaseen ja mustaan. Ne voivat olla yksivärisiä tai laikullisia.Alpakat elävät yli 20-vuotiaaksi.Suomessa on arviolta tällä hetkellä yli 1 300 alpakkaa. Maailmassa noin 4 miljoonaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic