Lounais-Häme Forssan seutu

Hyviä uutisia mustikan ystäville: Kukkahavainnot enteilevät hyvää vuotta – Helle ja kuivuus yhä uhkina

2019 oli huono mustikkavuosi, mutta tästä vuodesta on odotettavissa huomattavasti parempaa.
Olisivatko tänä vuonna varvut väärällään mustikoista? Ainakin tällä hetkellä tilanne vaikuttaa hyvältä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Olisivatko tänä vuonna varvut väärällään mustikoista? Ainakin tällä hetkellä tilanne vaikuttaa hyvältä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Mustikan kukinta on pitkäaikaiseen keskiarvoon nähden tavanomaisella tasolla, vuoteen 2019 verrattuna mustikan kukkia on huomattavasti enemmän.

– Juhannukseen mennessä mustikan kukat oli laskettu 300 koeruudusta. Keskimääräistä enemmän kukkia on havaittu muun muassa Varsinais-Suomen, itäisen Uudenmaan sekä Savon alueella, erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

Mustikan pääkukinta alkoi toukokuun lopulla eteläisessä Suomessa ja kesäkuun alussa pohjoisessa Suomessa. Pohjoisimman Lapin alueella mustikka kukkii edelleen.

Raa´at marjat on laskettu vasta kahdesta mustikkahavaintometsästä. Toisessa metsässä kukista pölyttyi raakileeksi 60 prosenttia ja toisessa 70 prosenttia. Peltolan mukaan tätä voi pitää hyvänä pölytystuloksena.

– Pölytyksen laajempi onnistuminen selviää kuitenkin vasta raakileiden laskennan yhteydessä. Silloin tarkentuvat myös satonäkymät. Pitkäkestoinen helle ja kuivuus voivat muuttaa tilannetta merkittävästi, Peltola toteaa.

Lue myös: Mansikoiden satokausi on alkamassa: Lounais-Hämeessä odotettavissa kohtalaista satoa (FL 23.6.2020)

Odotettavissa hyvä lakkavuosi

Puolukka ja suomuurain kukkivat keskimääräistä runsaammin. Luonnonmarjojen kukinnan aikaiset sääolosuhteet ovat olleet hyönteispölytykselle otolliset, eikä laajoja halloja ole esiintynyt.

Puolukan pääkukinta alkoi eteläisessä Suomessa kesäkuun puolessa välissä. Puolukka kukkii runsaana erityisesti Satakunnan ja Itä-Suomen alueella.

Suomuuraimen eli lakan kukinta alkoi Keski- ja Pohjois-Suomessa kesäkuun puolessa välissä. Kukinta on ollut pääsääntöisesti runsasta tai erittäin runsasta.

Luonnonvarakeskuksen ja Suomen 4H -liiton yhteistyö marjahavaintojen teossa jatkui vuonna 2020. Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimeen marjahavaintojen tiedotusjärjestelmään. Järjestelmä löytyy osoitteesta marjahavainnot.fi. Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut.

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic