Lounais-Häme

Hyviä uutisia toisen asteen opiskelijoille: Opintotukeen parannuksia, oppimateriaalilisä pienituloisten perheiden lapsille

Elokuusta lähtien lukio-opintojen tukiaika pitenee eivätkä vanhempien tulot enää vaikuta yksin asuvan alle 18-vuotiaan opintotukeen. Pienituloisen perheen lapsi voi saada oppimateriaalilisää noin 46 euroa kuussa.
Elokuussa erityisesti lukiolaisten opintotuki paranee, kun tukiaika pitenee. Arkistokuvassa Forssan Yhteislyseon lukion oppilaita vuonna 2016. Kuva: Tapio Tuomela
Elokuussa erityisesti lukiolaisten opintotuki paranee, kun tukiaika pitenee. Arkistokuvassa Forssan Yhteislyseon lukion oppilaita vuonna 2016. Kuva: Tapio Tuomela

Toisen asteen opintotukeen tulee parannuksia elokuussa. Samalla Pienituloisten perheiden opiskelijoille ryhdytään maksamaan opintorahan oppimateriaalilisää, jota voi saada myös alle 17-vuotias.

Kanta-Hämeessä opintotuen parannus voi koskettaa parhaimmillaan paria tuhatta nuorta. Maakunnassa oli viime vuonna nuorimpia, eli 16–19-vuotiaita, opintotuen saajia yhteensä 2 282. Suurin osa heistä opiskelee toisen asteen koulutuksessa, eli lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa.

Elokuusta alkaen opiskelija voi saada opintorahan oppimateriaalilisää, jos vanhempien tulot ovat enintään 41 100 euroa vuodessa. Oppimateriaalilisä on 46,80 euroa kuukaudessa.

Oppimateriaalilisää voi saada vanhempansa luona asuva alle 20-vuotias ja muualla asuva alle 18-vuotias. Myös alle 17-vuotias opiskelija voi saada oppimateriaalilisää, vaikka hän ei voi saada muuta opintorahaa.

Vanhempien tulot eivät enää pienennä yksin asuvan opintotukea

Elokuusta 2019 alkaen vanhempien tulot eivät enää vaikuta alle 18-vuotiaalle myönnettävään opintorahan perusmäärään tai opintotuen asumislisään, jos opiskelija asuu muualla kuin vanhempansa luona.

Vanhempien tulot vaikuttavat elokuun jälkeenkin opintorahan oppimateriaalilisään, opintorahan vähävaraisuuskorotukseen ja joissain tilanteissa opintolainan valtiontakauksen myöntämiseen.

Lukio-opintojen opintotukiaika pitenee

Elokuusta 2019 alkaen muuttuu myös lukio-opintojen lukuvuosittainen opintotukiaika. Lukiolainen voi saada opintotukea lukuvuoden 10 kuukaudelta elokuun alusta toukokuun loppuun. Kela pidentää opintotukea saavien lukiolaisten tukiajat ilman uutta hakemusta.

Muualla kuin vanhempansa luona asuva 17-vuotias, jonka vanhempien tulot estävät nyt opintorahan saamisen, voi saada opintotukea elokuusta 2019 alkaen. Opintotukea pitää hakea verkossa tai hakemuslomakkeella OT 1. Kela tarkistaa tukea jo saavien opintotuet automaattisesti.

Oppimateriaalilisä myönnetään ilman hakemusta niille opiskelijoille, jotka jo saavat opintotukea. Jos et vielä saa opintotukea, mutta olisit oikeutettu oppimateriaalilisään, hae opintotukea verkossa tai opintotuen hakemuslomakkeella OT 1.

 

Lisätietoja Kelan verkkosivuilta.

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic