Lounais-Häme

Hyvinvointikuntayhtymän johtajakuviot menevät uusiksi

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (FSHKY, hyky) yhtymäjohtajan Juha Heinon lähtö Forssasta tarkoittaa sitä, että hykyssä vapautuu yhtymäjohtajan virka. FSHKY:n yhtymähallituksen puheenjohtaja ja Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) kertoo Forssan Lehdelle, että viranhakuprosessia ei ole vielä virallisesti aloitettu.

-Itse kuulin ensi kerran kuluvan viikon maanantaina, että Heino on ehdolla tehtävään. Keskiviikkona sain tiedon siitä, että Syöpäyhdistys on valinnut hänet tehtävään, Lepola kertoo.

Lepolan mukaan tieto yhtymäjohtajan lähdöstä tuli melko yllättäen.

Lepolan mukaan hakuprosessin aikataulu on vielä toistaiseksi auki. Lepola katsoo, että uuden johtajan hakua ja uuden tilanteen vaikutuksia kokonaisuuteen on pohdittava laajemmin seutukunnan virkamiesten ja FSHKY:n luottamushenkilöiden kesken. Tästä syystä Lepola on lähettänyt kutsun kuntajohtajille ja yhtymähallitukselle neuvottelusta, joka pidetään ensi viikon perjantaina.

-Keskeinen kysymys on se, millainen virkasuhde on järkevä avata, kun sote- ja maakuntauudistus on epävarma. Ennen haun käynnistämistä on ratkaistava, onko hakuun laitettava virka vakituinen vai määräaikainen, Lepola pohtii.

Lepolan mukaan ennen päätöstä asiasta pitää keskustella myös FSHKY:n keskeisten johtohenkilöiden sekä jäsenkuntien edustajien kanssa.

 

Yhtymähallituksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) on sitä mieltä, että alle kahden kuukauden siirtymäaika on lyhyt aika uuden yhtymäjohtajan valintaprosessissa. Anttilan mukaan virka on laitettava hakuun mahdollisimman pian.

Anttila katsoo, että uusi yhtymäjohtaja voidaan tässä vaiheessa valita vain määräajaksi.

-Ei tässä ole muuta vaihtoehtoa. Sote- ja maakuntahallintouudistuksen tilanteen vuoksi sosiaali- ja terveydenhuollon kuvio on toistaiseksi selvä vain vuoteen 2020 asti, Anttila sanoo.

 

Forssan kaupunginjohtajan Jari Kesäniemen mukaan seutukunnan johtavan sote-johtajan ja keskeisen virkamiehen lähtö aiheuttaa sen verran haastavan tilanteen, että kokonaistilannetta pitää arvioida myös hykyn jäsenkuntien kesken.

-Kuntien johtavien virkamiesten ja luottamushenkilöiden pitää istua alas ja pohtia tilannetta yhdessä, Kesäniemi sanoo.

Kesäniemi epäilee, että viran määräaikaisuus voi osaltaan rajata pätevimmät hakijat pois.

Anttila ei tähän usko.

-Itselläni on sellainen käsitys, että tuolla on ihmisiä, jotka ovat valmiita hakeutumaan tämänkaltaisiin tehtäviin, Anttila arvioi.

 

Erityisen haastavaksi hyvinvointikuntayhtymän tilanteen tekee maakunta- ja sote-uudistuksen keskeneräisyys ja tiukka aikataulu.

Sote-uudistukseen liittyen toimintoja on jouduttu varsinkin julkisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa sopeuttamaan. Tämä on aiheuttanut liikettä myös alan työmarkkinoilla.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä lopetettiin anestesiaa vaativat leikkaukset ja muutenkin toimintoja on jouduttu sopeuttamaan. Yhtymäjohtajan virka ei ole hykyssä ainoa tehtävä, jossa tapahtuu henkilövaihdoksia.

Tilanteen haastavuutta lisää se, että kuntayhtymällä on avoinna myös palvelualuejohtajan virka. Lepolan mukaan tehtävä on tulossa julkiseen hakuun huhtikuun alusta lukien.

Kuntayhtymän hallitus päätti alkuviikolla, että perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelualuejohtajien virat yhdistetään terveydenhuollon palvelualuejohtajan viraksi huhtikuun puolivälistä lähtien. Yhtymäjohtaja Juha Heino on lupautunut hoitamaan palvelualuejohtajan tehtävää huhtikuun loppuun saakka.

 

Heino aloitti hyvinvointikuntayhtymän johtajana huhtikuun alussa 2014. Heinon toimintakausi hykyssä on ollut suurten murrosten aikaa. Heino oli keskeisessä roolissa käytännön toimeenpanijana, kun kuntien sosiaalitoimet integroitiin Forssan seudulla terveydenhuollon kuntayhtymään. Heino valmisteli virkamiehenä myös sosiaali- ja terveydenhuollon yksityistämistä Forssan seudulla, mikä ei kuitenkaan toteutunut.

Anttilan mukaan Heinolla oli keskeinen rooli myös kuntayhtymän viime vuonna talouden sopeuttamisessa, kun tilikauden alijäämä paikattiin loppuvuoden aikana ja tilinpäätös saatiin ylijäämäiseksi.

Heino on toiminut myös maakunta- ja sote-uudistusta Kanta-Hämeessä valmistelevan OmaHämeen ohjausryhmässä. Yhtymäjohtajan tehtävien ohella hän on työskennellyt hykyssä myös mielenterveys- ja päihdetyön palvelualuejohtajana. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic