Lounais-Häme

Hyytäviä talouslukuja Tammelasta

Tammela on perinteisesti ollut kunta, joka ainakin Forssan seudun kuntien vertailussa ollut pitkään vauras. Veroprosentti on ollut alhainen ja kuntatalous hyvässä tasapainossa.

Tähän asiaan on tulossa kunnanjohtaja Kalle Larssonin mukaan merkittävä muutos, ellei kunnassa kyetä tekemään kipeitäkin ratkaisuja. Muuten edessä se kylmin vaihtoehto, eli syömävelkaantuminen.

-Edessä on perinpohjainen oman toiminnan läpikäynti. Kaikki toimialat ovat tarkastelun kohteena tasapuolisesti. Niiden palvelujen osalta on käytävä keskustelu, jotka eivät ole lakisääteisiä, Larsson sanoo.

Ensi vuoden talousarvioraami on Tammelan osalta kylmää luettavaa. Vuosikate on jäämässä 462000 euroa miinukselle ja talousarviosta on tulossa peräti 2,6 miljoonaa euroa alijäämäinen, tarkalleen 2637000 euroa.

 

Tähän on Larssonin mukaan kaksi merkittävää syytä: Valtionosuusjärjestelmän vuonna 2015 voimaan tulleen muutoksen painopiste siirtyi nuorisoon. Tammelan kaltaiselle kunnalle, jossa yhä isompi osa väestöstä on yli 65-vuotiaita, se tietää merkittävää valtionosuuksien heikkenemistä.

-Valtionosuudet putoavat ensi vuonna 894000 eurolla. Syyskuussa siihen on tulossa marginaalisia tarkennuksia, mutta tuo summa on niin valtava, että sitä on hankala tasoittaa yhdessä vuodessa, Larsson toteaa.

Toinenkin merkittävä syy talouden kurjistumiseen liittyy väestökehitykseen. Koko väestön määrä vähenee Tammelassa, mikä yleensä tarkoittaa ongelmien kasaantumista. Kun työikäisten osuus väestöstä laskee, laskevat myös verotulot. Talousarvioraamin mukaan verotulot laskevat ensi vuonna 600000 eurolla.

-Korotimme viime vuonna tuloveroprosenttia 0,75 yksiköllä. Ajatus oli, että tällä ratkaisulla pärjäämme, mutta vuosien 2017 ja 2018 osalta on ilmiselvää, että tällä väestörakenteella veroprosentti on alimitoituksella.

-Vaikka nostimme veroprosenttia täksi vuodeksi, tuloverokertymä saattaa jäädä pienemmäksi kuin vuonna 2016. Jotta pääsisimme ensi vuonna nollatulokseen, meidän pitäisi korottaa veroprosenttia 2,5 prosenttiyksiköllä, eli 22,75 prosenttiin. Veronkorotukset eivät ole pitkällä jänteellä kestävä ratkaisu, meidän on haettava toisenlaisia ratkaisuja, kunnanjohtaja pohtii.

 

Kun vuosikate on miinuksella, se tietää Larssonin mukaan muutoksia investointeihin. Eikä millään juustohöylällä, vaan järeämmillä aseilla.

-Meillä ei ole käytännössä varaa investoida euroakaan ensi vuonna, Larsson toteaa.

-Nyt ollaan niin vakavassa paikassa, että tämän pitäisi pysäyttää kuntalaiset ja päättäjät. Vaihtoehtoina on velkaantua, tai hakea velkaantumiskierteen katkaisuun ratkaisuja. Minun on virankin puolesta ajettava jälkimmäistä vaihtoehtoa. Hihat on jo kääritty talkoisiin, hän jatkaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic