Lounais-Häme Häme

Iäkäs katoaa Hämeessä lähes joka päivä – Poliisi vetoaa omaisiin: hankkikaa muistisairaalle turvaranneke

Hämeessä etsittiin maaliskuussa yli 20 muistisairasta tai muuten heikkokuntoista.
Hämeen poliisilla etsintätehtävät ovat lisääntyneet väestön ikääntymisen myötä. Kuva: Kimmo Penttinen
Kuvituskuva: Kimmo Penttinen

Väestön ikääntyminen näkyy lisääntyvinä kadonneen henkilön etsintöinä.

Pelkästään maaliskuun aikana Hämeen poliisilaitoksen alueella etsittiin muistisairasta tai muuten toimintakyvyltään heikentynyttä henkilöä yli 20 kertaa. Etsinnöistä on siis tullut lähes jokapäiväisiä.

– Onneksi talvi on ollut leuto ja olosuhteet ovat mahdollistaneet etsittävän henkilön selviämisen ulkona pidempään ilman suojaa ja ravintoa. Kevään edetessä ja kesää kohti mentäessä kylmettymisen uhka vaihtuu nestehukkaan. Näin tapahtuu erityisesti silloin, kun liikkuminen suuntautuu maastoon eikä taajama-alueelle, poliisin tiedotteessa todetaan.

Puhelin ja kukkaro ovat harvoin mukana

Omille teilleen lähteneellä ei useimmiten ole mukana mitään henkilökohtaista omaisuutta kuten matkapuhelinta, josta hänet voisi tavoittaa. Ei edes lompakkoa, josta löytyisi henkilötiedot.

– Olisi erittäin tärkeää, että läheiset hankkisivat muistisairaalle turvarannekkeen tai muuta puettavaa teknologiaa, jonka avulla niin läheinen kuin viranomainenkin pystyisi löytämään omille teilleen lähteneen ihmisen, joka ei omin avuin kykene palaamaan lähtöpaikkaansa voimien ehtyessä. Nykyään useilla palveluntarjoajilla on vaihtoehtoisia teknologioita ja palveluita, joiden avulla henkilön löytyminen helpottuu merkittävästi. Tiedonhankinta näistä palveluntarjoajista on yksinkertaista, poliisi ohjeistaa.

Säästäisi henkiseltä hädältä

Tärkeintä olisi, että muistisairas säästyisi henkiseltä hädältä ja pysyisi hengissä. Samalla myös läheiset välttyisivät huolelta ja epävarmuudelta, onko kadonnut kunnossa vai ei.

– Sivutuotteena säästyisi myös poliisin etsintöihin käyttämä resurssi, jolle on varmuudella käyttöä ilman etsintöjäkin. Erityisesti nyt, kun elämme erityisiä aikoja.

Näkoislehti

2.6.2020

Fingerpori

comic