Lounais-Häme Helsinki

Iäkäs mies levitteli johtotason virkamiehestä valheellista tietoa, syytti korruptiosta ja tunkeili pihalla

Mies lähetti medioille valheellisen "tiedotteen", jonka mukaan Kirkkonummella sijaitseva vapaa-ajan asunto olisi hankittu laittomilla kaupoilla virka-asemaa hyväksikäyttäen.
Aihekuva. Kuva: Muu
Aihekuva. Kuva: Muu

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut seitsemänkymppisen miehen valtiolla johtavana virkamiehenä toimineen naisen häirinnästä. Oikeuden mukaan mies levitteli naisesta valheellista tietoa muun muassa kannanotossaan, jonka hän lähetti useille medioille.

Mies väitti, että nainen olisi hankkinut Kirkkonummella sijainneen vapaa-ajan asuntonsa laittomilla kaupoilla ja käyttänyt kaupanteossa hyväkseen asemaansa virkamiehenä Metsähallituksessa. Oikeuden mukaan mies valehteli.

–  Mies on yhtäältä väittämällä naisen osallistuneen laittomaan kiinteistönkauppaan ja toisaalta samalla esittäessään vihjailuja, että tämä olisi kaupanteossa käyttänyt epäasiallisesti hyväkseen asemaansa työnantajansa organisaatiossa ja toiminut ristiriidassa siinä noudatettavien velvoitteiden kanssa, esittänyt naisesta valheellisen tiedon ja vihjauksen, käräjäoikeus toteaa tuomiossaan.

Oikeus katsoo, että halutessaan mies olisi voinut tarkistaa, että hänen väitteensä eivät pidä paikkaansa.

–  Mies on voinut varmistua kiinteistönkaupan laillisuudesta esimerkiksi kiinteistörekisteristä, koska siitä on ilmennyt rekisteriviranomaisen myöntäneen naiselle lainhuudon. Lainhuudon myöntäminen on osoitus siitä, että kauppa on täyttänyt laissa sille asetetut vaatimukset.

Syyttäjän mukaan ainakin yksi sanomalehti julkaisi miehen kirjoituksen perusteella lehtijutun. Tuomiosta ei ilmene, mistä lehdestä on kyse.

Medioiden lähestymisen lisäksi mies levitti oikeuden mukaan valheellisia tietoja Facebookissa.

Oikeus katsoi, että mies syyllistyi teollaan kunnianloukkaukseen.

Pihalla häiriköinnistä tuomittiin myös toinen mies

Perättömien tietojen levittelyn lisäksi mies häiriköi naista käymällä useita kertoja naisen vapaa-ajan asunnon pihalla toisen miehen kanssa. Naisen puolison mukaan mieskaksikko kuljeskeli toistuvasti pihalla aivan rakennuksen lähellä, kurkki ikkunoista ja otti valokuvia. Puolison mukaan miehet eivät pyynnöistä huolimatta poistuneet ennen kun heille sanottiin, että asiasta aiotaan ilmoittaa poliisille.

–  Vastaajat ovat tulleet asianomistajien omistaman kiinteistöllä sijaitsevan rakennuksen pihapiiriin ilman asianomistajien lupaa. Asiassa on myös selvitetty, että vastaajia on kehotettu poistumaan. Vastaajat ovat riidattomasti tienneet, etteivät asianomistajat ole hyväksyneet heidän ole oleskeluansa rakennuksen pihapiirissä.

Oikeuden mukaan miehet syyllistyivät hallinnan loukkaukseen.

Mieskaksikko määrättiin maksamaan naiselle ja tämän miehelle yhteisvastuullisesti tuhannen euron korvaukset pihalla tunkeilun takia.

Valheellisia tietoja levittänyt mies määrättiin lisäksi maksamaan naiselle 5  000 euron korvaukset aiheuttamastaan kärsimyksestä. Häirintä oli aiheuttanut naiselle pelkoa, ahdistusta ja johtanut terveydentilan heikkenemiseen.

Rangaistukseksi käräjäoikeus tuomitsi molemmille miehille päiväsakkoja. Kunnianloukkaukseen ja hallinnan loukkaukseen syyllistynyt mies tuomittiin 50 päiväsakkoon, mistä maksettavaa tuli yhteensä 1  350 euroa. Hallinnan loukkauksesta tuomittu mies sai 20 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan tarkoittaa 1  360 euroa.

Lisäksi miesten maksettavaksi tulivat tuhansien eurojen oikeudenkäyntikulut. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic