Lounais-Häme

Iäkkäät pyöräilevät muita vähemmän – Syynä muun muassa pyöräteiden laatu

Pyöräily vähenee merkittävästi, mitä vanhemmaksi tullaan.
Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela
Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela

Pyöräilyn suosio vähenee jo 50-vuotiailla, kerrotaan Pyöräilyliiton tiedotteessa.

Pyöräliiton ja Pyöräilykuntien verkoston vuonna 2018 tekemän kyselytutkimuksen mukaan 27 prosenttia 50–64-vuotiaista ei käytä pyörää lainkaan ja yli 65-vuotiaista luku on jo 44 prosenttia.

Esteiksi pyöräilyn lisäämiselle iäkkäämmät kertovat useimmiten pyöräteiden laadun ja niiden kunnossapidon. Usein taustalla on myös luulo pyöräilyn vaarallisuudesta ja vähäinen tieto siitä, miten omaa pyöräilyä voi tehdä turvallisemmaksi ikävuosien lisääntyessä.

– Liikenneympäristömme muuttuu koko ajan turvallisemmaksi, ja pyöräily on erinomaista liikuntaa esimerkiksi nivelvaivoista kärsiville sekä ylipainoisille. Kesä olisi helppo ajankohta aloittaa pyöräily pitkän tauon jälkeen, sanoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen tiedotteessa.

Pyöräily myös auttaisi ihmisiä pysymään terveempinä ja säilyttämään itsenäisen elämäntyylin.

– Polkupyöräily edistää kestävyyskuntoa, lihaskuntoa ja tasapainoa. Sen merkittävin etu moneen muuhun liikuntamuotoon on helppous: pyörällä asioiden hoitaminen on samalla liikuntaa. Liikennemuotona se on taas edullinen, kohtalaisen nopea eikä vaadi ajokorttia, Koistinen kertoo.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic