Lounais-Häme

Iäkkäiden asumista vuonna 2038: Klubitalo, viherseiniä, viljelylaatikoita pihalla, äänettömät ajoneuvot, kauppa ja muitakin palveluja lähituntumassa

Sirkka-Liisa Virtanen, Heikki Meriläinen ja Ansa Löf piirsivät tulevaisuuden kartalle kantakaupungin korttelin, jossa on klubitalo ja paljon yhteisöllisyyttä.

Otsikon listassa on osa asioista, joita iäkkäiden asumisesta kiinnostuneet arvelevat olevan vuonna 2038, jos kaikki menee niin kuin toivotaan.

Hämeen liitto jatkoi perjantaina asumisen teemaansa kurkistuksella tulevaisuuteen.

– Ihminen, joka elää tuhatvuotiaaksi, voi olla jo keskuudessamme. Osa tulevaisuudentutkijoista arvioi, että on mahdollista hidastaa tai jopa pysäyttää ikääntyminen, Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuksen professori Sirkka Heinonen hämmästytti yleisöä.

Onko se järkevää, siihen Heinonen ei ota kantaa. Hän kuitenkin huomauttaa, että ikääntyminen on yksi aikamme megatrendeistä, joka vaikuttaa asumiseenkin. Niitä ovat myös ilmastonmuutos, kaupungistuminen ja digitalisaatio.

Tulevaisuuden tutkimuksen yhtenä tavoitteena on aistia niitä ohuita signaaleja, joista osa vahvistuu ja vaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen, osa taas häviää.

– Ne ovat asioita, jotka voivat herättää hilpeyttä tai olla suorastaan tabuja.

Heinonen nosti esimerkeiksi hitauden vallankumouksen ja kohtuullistamisen.

– Aina ei tarvitsekaan tavoitella jatkuvaa taloudellista kasvua, vaan jonkinlaista kohtuutta.

Hän arveli, että esimerkiksi oman energian ja oman ruoan tuottaminen saattavat nousta suosioon. Sitä myötä myös yhteisöllisyys tulee yhä useampien toimintatavaksi.

Digitaalisuudessa tuskin enää peruutetaan taaksepäin, vaan matka on kohti laitteiden verkkoa ja robotiikkaa, joita on turha arastella.

Toisaalta kaupungistumisen ja ilmastonmuutoksen myötä myös vertikaaliviljely saattaa yleistyä. Seinät voidaan ottaa viljelykäyttöön, koska se säästää energiaa, vihreän näkeminen on terveellistä ja jopa edistää toipumista.

Tulevaisuuden tutkijoita kun ovat Heinonen ja projektitutkija Hazel Salminen panivat tulevaisuuspajan osanottajat karttaharjoituksiin.

Osanottajat pääsivät ensimmäisinä pilotoimaan menetelmää, jossa pienet ryhmät piirsivät kartalle, millaista toivoisivat asumisen olevan noin 20 vuoden päästä.

Kovin vallankumouksellisia esityksiä ei tullut, mutta yhteisöllisyys korostui monessa karttaharjoituksessa. Vaikka kyse oli iäkkäiden asumisesta, toiveisiin ei kuulu vanhusten kokoaminen yhteen, laitosmaisiin olosuhteisiin.

Ihmiset haluavat asua tavallisissa, joskin esteettömissä asunnoissa kaikenikäisten keskellä. Monessa ehdotuksessa korostui se, että lähikulmilla pitäisi olla talvipuutarha, klubitalo tai muut vastaava paikka, jossa olisi sauna, kokoontumistiloja ja vaikkapa lounaspaikka.

Jos kaupungissa asutaan, pitää olla parveke ja tai/viljelylaatikko. On suotavaa, että lähettyvillä on järvi ja hyvät liikuntamahdollisuudet.

Sirkka Heinonen myös korosti, ettei maaseutua ole menetetty.

– Vuorovaikutus on kaksisuuntaista. Ihmiset viettävät vapaa-ajanasunnoilla yhä enemmän aikaansa. Maaseutu on paljon muutakin kuin ruoantuotantoa.

Paljon puhuttu kaupungistuminen tuskin tyhjentää maaseutua. FL

Rokkia, rosoa ja reippailua

Mikäpä Hämeeseen paremmin sopisi kuin hidas tulevaisuus, erityisesti, kun on kysymys iäkkäistä ihmisistä.

Tuli tulevaisuuspajassa mieleen, että siellähän suunniteltiin omaa vanhuuttani. Vuonna 2038 mittarissa on jo reippaasti yli 80 vuotta.

Iäkkäät ihmiset ovat keskenään yhtä erilaisia kuin nuoremmat. Ei ole yhtä pätevää mallia, mikä olisi iäkkäälle hyvä.

Varmasti nuoremmatkin tykkäisivät, jos olisi vaikkapa kaikenikäisille yhteinen klubitalo tai talvipuutarha.

Ja kyllä saavat ovet, hellat ja vessanpöntötkin toimia digitaalisesti, ellei sitten ole keksitty jotain vielä sujuvampaa.

Vuoden 2038 vanhukset ovat tatuoituja, nuoruudessaan enemmän tai vähemmän pössytellyttä rokkiporukkaa. On meissä myös uraohjuksia, jotka ovat aina tehneet kaiken oikein, kunnes tuli burn out ja masennus. Ja kaikkea siltä väliltä.

Rosoista rokkia meille pitäisi joka tapauksessa olla kulmabaarissa. Jotkut tosin haluavat mieluummin reippailua.

Muokattu otsikkoa 30.9. klo 12.55.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

26.2.2020

Uusimmat