Lounais-Häme

Ideanikkari keksii puisia koneita

Viikonloppuna esitellään 11-vuotiaan Torsti Aution puisia koneita Puusepänliike Tuulipuun pihassa. Humppilalaispoika kertoo rakentaneensa ensin aurinkotuolin. Siitä se lähti. Ideoita kertyi ja rakennelmista alkoi muodostua koneita.

Torsti kuvailee rakentamansa pienoiskuormaajan toimintaa. Koneen trukkipiikeillä voi nostaa ja kuljettaa kuormalavoja, tai jos varteen vaihtaa puisen kauhan, sitä voi käyttää sahanpurun tai muun pienemmän aineksen siirtoon.

Kauhan tilalle voi liittää myös lanan, joten kyseessä on todellinen monitoimilaite. Torsti kertoo, että kuormaajasta on ollut hänelle eniten hyötyä.

Kokoelmasta löytyy myös kuvauslaite, jolla voi kuvata kohteita korkealta. Kamera kiinnitetään nosturin kärkeen ja nostetaan vinssijärjestelmällä, joka koostuu puusta, naruista, nauloista ja ruuveista.

-Sitten tein tällaisen kärryn välityönä rimojen kuljettamista varten, Torsti osoittaa puista kärryä.

Kärryn pohjana on verkko ja alla renkaat. Verkko ja renkaat on purettu lastenvaunuista, joissa tekijä on itse vauvana nukkunut.

-Tähän puukaivuriin taas sain kauhan rikkinäisestä peltilelukaivurista, keksijä esittelee.

Vieressä on vielä hiukan keskeneräinen kuularata, jonka nosto toimii akkuporakoneella.

Keksiminen lähtee usein jostakin puutteesta – esimerkiksi kun aiempi kärry meni rikki. Jos hän näkee koneen, jollaisen haluaa, Torsti miettii ensin, miten voisi sellaisen itse rakentaa.

-Aloin tehdä koneita puusta, koska sitä täällä on. Mutta puu on hyvä materiaali. Sitä voi muokata miten vain, Torsti kertoo.

Koneiden lisäksi Torsti on rakentanut vajan, ja takapihalla seisoo kaksikerroksinen rakennelma, jota kutsutaan huvilaksi. Se on vielä hiukan kesken.

Huvilan rakentaminen alkoi vähän huomaamatta. Kun pojat olivat pieniä, majalle tehtiin perustukset, mutta työ ei edistynyt.

-Monta vuotta meni ja minua alkoi harmittaa. Päätin sitten itse rakentaa sen, Torsti toteaa.

Viime aikoina koneiden suunnittelu on vallannut ajatukset niin, että huvila on saanut odottaa. Kun se valmistuu, Torsti aikoo kutsua kaverinsa viettämään harjakaisia.

Vaikka Torsti on puuseppien poika, vanhemmat eivät ole häntä auttaneet; kaikki koneet ovat täysin Torstin suunnittelemia ja rakentamia. Ylpeä äiti Tuuli Autio toteaa, että rakentelu alkoi jo aivan pienenä.

-Osasitko ensin kävellä vai sahata? Tuuli kysyy Torstilta.

Kumpikaan ei muista. Vasarointi ainakin sujui jo ennen kävelemään oppimista.

Tuuli kertoo, että Torsti auttelee vanhempiaan puusepäntöissä usein koulun jälkeen. Sahaamisen ja taaplaamisen ohessa kertyy puuta, jota voi käyttää omiin projekteihin.

-On mahtavaa asua maalla, koska täällä on mahdollisuudet kaikkeen. Voi rakentaa ja suunnitella ja tehdä kaikenlaista. Puuta on koko ajan ympärillä, Torsti kertoo.

Suunnittelu alkaa piirroksesta, ja Torstilla onkin tallessa paljon rakennuspiirustuksia. Osa on niin monimutkaisia, että niitä ei ole tarkoituskaan panna täytäntöön. Torsti esittelee piirrosta rakennelmasta, jolla voi samalla harjata, aurata ja vaikka mitä.

-Tällainen monitoimilaite on kohta joka talkkarilla! Torsti tokaisee virnistäen.

Kuulijalle jää tunne, että lausahdus on vain puoliksi vitsi. Ihan varmaksi ei voi tietää, mitä Torsti vielä keksiikään. FL

Torstin puiset koneet -näyttely 10.–11.6. klo 10–16. Puusepänliike Tuulipuu, Humppila.

Uusimmat

Fingerpori

comic