Lounais-Häme Forssa

“Ihan paras tapahtuma” – Forssan luontomuseo sai välittömän palautteen eläinpäivästään

Eläinpäivästä nauttivat niin lapset kuin aikuisetkin. Päivän teemana oli eläinten hyvinvointi.
Jari Tuomisto esitteli komeanokkaista perheenjäsentä Möhryä Forssan luontomuseon eläinpäivässä. Se teki lähtemättömän vaikutuksen Jenni Haavistoon (oik.) ja Irma Haavistoon. Kuvaaja: Lassi Puhtimäki

Forssan luontomuseon ovi avattiin lauantaina kello 10 ja kello 10.20 museo oli jo täyttynyt lapsista, vanhemmista ja isovanhemmista. Joukon vetivät paikalle eläimet.

– Ihan paras tapahtuma, kiitos, huikkasi eläimen luota toiselle vaeltava aikuinen hankevetäjä Tiina Sihdolle.

Tiina Sihto oli silminnähden mielissään.

– Eläinpäivä on ollut museon suosituin tapahtuma ja taitaa olla tänäkin vuonna, Sihto arvelee.

Punakirjava avoparikaija Möhry seurasi Jari Tuomiston olkapäältä tyynen rauhallisesti museon hulinaa. Korea höyhenpeite ja kippurainen nokka keräsivät huomiota.

– Se on hieno, tuumasivat talvilomaansa Forssassa viettäneet Janni ja Enni Haavisto yhdessä Irma Haaviston kanssa.

Välillä Möhry näykki hellästi Tuomiston korvalehteä.

Rakkauden näykkäisyjä?

– Kyllä. Jos eivät niitä olisi, se tuntuisi kipeältä. Sen verran vahva nokka sillä on.

Tuomisto opasti lintuharrastuksesta kiinnostuneita tutustumaan Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n toimintaan.

– Ennen kuin linnun hankkii, pitää asioista ottaa selvää. Ja lintua ei sitten kannata hankkia muilta kuin kotimaisilta sertifioiduilta kasvattajilta.

Jaana Syrjäsen esittelemä Lara on ilmeikäs. Se ihastutti Eetu Järvistä ja Mira Taposta.

 

Haavistot viihtyivät eläinpäivässä hyvin.

– Emme ole aiemmin täällä käyneet, ja tämä sopi hyvin päivän puuhaksi, koska halusimme jotain luontoaiheista tekemistä, Irma Haavisto lisää.

Haavistot ja muut kävijät tutustuivat lintujen lisäksi matelijoihin, kissoihin, lemmikkikoiriin ja opaskoiriin. Myös vitriinien täytetyt eläimet, kalat ja hyönteiset kiinnostivat tyttöjä. Lisäksi ulkona sai rapsutella lampaita.

Huomionsa saivat myös kissat Lara (American Coon) ja Gideon (Maine Coon). Maailman suurimpaan kotikissarotuun kuuluva Gideon oli ensi kertaa esillä eläinten päivässä.

– Näyttelyssä olemme olleet, mutta ensi kertaa tällaisessa lasten tapahtumassa. Hyvin sujuu, kissa on pysynyt rauhallisena, Leena Syrjänen kertoo.

Tammelalaisen Vekkilän tilan nuoret suomenlammasuuhet saivat ansaitsemansa huomion Forssan kirjaston piha-aukiolla. Kuvaaja: Lassi Puhtimäki

 

Tapahtumassa sai tutustua ja taputella monia lemmikkejä ja samalla tutustua niiden ja kotieläinten oikeaan hoitoon. Päivän aikana keskityttiin erityisesti eläinten hyvinvointiin.

Eläinharrastajat muistuttivat siitä mikä tekee eläimestä poikkeuksellisen.

– Eläimen ottamista pitää aina miettiä tarkkaan. Se vaatii aikaa ja hyvää huolenpitoa. Eläin ei ole missään tapauksessa lelu, harrastajat selittivät lapsille. FL

 

Luvassa alkeita lintubongarille

Forssan luontomuseo on avoinna talvikaudella keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin kello 12-16.

Lisäksi museo järjestää erilaisia teemapäiviä ja luentoja. Tänä keväänä voi esimerkiksi perehtyä lintubongauksen alkeisiin.

Lauantaina 30. maaliskuuta luvassa on Lounais-Hämeen Lintuharrastajien järjestämä lintukävely Kehräämön alueen lähiluontoon. Myöhemmin keväällä on luvassa lintuharrastajan ABC-luento.

Museossa on esillä Hämeen luonto -lajistonäyttely, joka luo katsauksen Lounais-Hämeen alueelta tavattaviin lintuihin, nisäkkäisiin, kaloihin, hyönteisiin ja muihin ryhmiin.

Siellä voi perehtyä myös suojelun teemanäyttelyyn Suojassa, joka herättää pohtimaan monia luontoon liittyviä kysymyksiä. Se kertoo Lounais-Hämeen alueen suojelutyön tarinan alkuajoilta nykypäivään ja kysyy, minne me olemme matkalla tulevaisuudessa.

Muokattu 3.3. kello 11:06: Nimivirhe korjattu Jenni Haavistosta Janni Haavistoksi.

Muokattu 4.3. kello 11:36: Korjattu Möhryn lajiksi avoparikaija.

Lue lisää museosta:  Sormet karhun kitaan, kurkista luolaan ja tutki mikroskoopilla – Forssan 50-vuotias luontomuseo on iskussa