Lounais-Häme Forssa

Ihmisen osaan kuuluu myös iloa: "Kun teemaa ehdotettiin, olin suurin piirtein heti, että wau"

Näyttely tutkii teatteritaiteen kanssa ihmiselon eri puolia.
Tässä kuvassa olimme Torronsuolla kiertämässä pikkulasten kanssa. Oli aika pilvistä, sitten aurinko tuli esiin. Tyttö innostui keräämään auringon värisiä lehtiä ja oli riemua täynnä, hän puhalteli ja puhalteli niitä, kertoo Raija Talikainen.

– Olemme aina yrittäneet tehdä yhteistyötä toisten toimijoiden kanssa. Esimerkiksi kuvataidekoulun teoksista on saatu useita näyttelyitä teatterin lämpiöön, keskustelun aloittaa Forssan Teatteriyhdistys ry:n puheenjohtaja Keijo Koskimies.

– Ihmiset ovat pitäneet siitä paljon, että he voivat ennen esitystä tai väliajalla katsoa jotain silmänruokaa. Nyt kokeillaan valokuvataidetta, jonka löyhänä teemana on “ihmisen osa”.

Koskimiehen yrityksessä, MAK Mediassa tehdään Forssan Seudun Kameroiden yhdistykselle uusia nettisivuja. Niistä poiki idea pitää sivujen julkistustilaisuus teatterilla ja yhdistää siihen uuteen näytelmään liittyvä valokuvanäyttely.

– Siitä löytyy muotokuvavalokuvausta, mutta myös maisemaa. Täällä on yksityiskohtia, jotka voivat herättää kävijöissä ajatuksia.

Näyttely avataan virallisesti teatteritalolla keskiviikkona 24.10. klo 17. Samalla talon isossa salissa julkistetaan kameraseuran uudet nettisivut.

– Meillä on lauantaina 20.10. näytelmän ensi-ilta, joten laitamme kuvat esille jo sitä varten, Koskimies kertoo kuvia seinille ripustaessaan.

Olennaisesti näyttely liittyy tietenkin Forssan Teatterin uutuusnäytelmään Ihmisen osa. Kari Hotakaisen kirjaan perustuvassa näytelmässä se osa on usein hankala tai jopa hukassa kokonaan.

Valokuvanäyttely seuraa samoja linjoja, muttei pilkuntarkasti. Aihetta ovat kukin omasta näkökulmastaan tutkineet seuran harrastajakuvaajat Raija Talikainen, Sonja Hämäläinen, Mika Enberg ja Tero Maaniitty.

– Ihmisen osa eli ilo, lapsen ilo. Itse ymmärrän aiheen niin, Talikainen kertoo.

Talikainen on kuulunut kameraseuraan nelisen vuotta ja kuvaa yleensä juuri lapsia ja luontomaisemia. Teatterin sohvalla pelailee kuvasarjan malli, pieni “Tanhupallo” eli Julianna

– Rakastan kuvaamista ja tykkään kuvata pientä, onnellista ja iloista. Jotenkin tämä maailma on muuten niin raadollinen, että haluan nähdä vain iloisia asioita.

Toinen Talikaisen lempikuvasarja esittää hänen 101-vuotiasta naapuriaan.

– Pirteä, klaari päästänsä, Talikainen kuvailee.

Ihmisen osa voi tarkoittaa myös pitkää elämänkokemusta.

– Minusta hänen 101-vuotiaat kätensä ovat ihanat. Hän on maailman ihanin ja onnellisin ihminen, joka rakastaa lapsia yli kaiken.

Yhdestä kuvasta löytyy vanha kalastaja kuin Itämereltä ikään. Toisella seinällä uinuu kiharapäinen enkeli, Juliannan pikkuveli.

– Kun teemaa “ihmisen osa” ehdotettiin, olin suurin piirtein heti, että wau. Minusta tämä oli niin erilainen juttu, että oli ihana tällaiselle vanhalle mummille saada kuvaajia mukaan tähän.

Näyttelyssä ihmiselon vakavampaa puolta tutkivat esimerkiksi Mika Enbergin karheat kuvat.

– Seurassamme on vaihe, että on vaikea saada uusia jäseniä. Olemme miettineet, miten saisi nuoria teini-ikäisiä mukaan, mutta heillä on erilainen valokuvauskulttuuri. Se on sitä nopeaa snäppiä ja Instagramia. FL

Ihmisen osa -valokuvanäyttely Forssan Teatteritalolla 20.10.–15.12.2018. Näyttely on esillä Ihmisen osa -teatterinäytelmän koko esitysajan.

 

Fingerpori

comic

Näkoislehti

22.1.2020

Uusimmat