Lounais-Häme

Ihmiset hakevat enemmän apua parisuhdeongelmiin

Forssan perheasiain neuvottelukeskuksessa on huomattu, että ihmiset osaavat hakea aiempaa enemmän ja aikaisemmassa vaiheessa apua parisuhdeongelmiinsa. Varsinkin uusparit osaavat hakea apua ongelmiinsa.

-Enää ei sinnitellä ongelmallisessa tilanteessa pitkään, vaan haetaan apua. Silloin ongelmat eivät kasva isoiksi. Aiemmin moni haki apua vasta monien vuosien kuluttua ongelmien alkamisesta, Forssan perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Anja Nwose vertailee.

Hän arvelee avunhaun kynnyksen madaltuneen, koska parisuhdeasioista puhutaan paljon julkisuudessa.

-Vuorovaikutuksen ongelmat ovat yleisin tulosyy. Ymmärretään toista väärin, on mykkäkoulua, puhumattomuutta, uskottomuutta tai sietämättömiä riitoja, Nwose luettelee.

Perheasiain neuvottelukeskus tarjoaa keskusteluapua kaikille Forssan seudun asukkaille riippumatta heidän elämänkatsomuksestaan ja perhemuodostaan. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Käynnit ovat asiakkaille maksuttomia, sillä seurakunnalla on yhteistyösopimus HYKYn kanssa. HYKY puolestaan pitää perheneuvolaa, jonka toiminnassa painotetaan lasten näkökulmaa.

-Parisuhdetyö auttaa myös perheen lapsia, sillä lapset kärsivät aikuisten välisistä ongelmista, Nwose toteaa.

Keskuksessa käy vuodessa reilut 200 asiakasta. Heistä valtaosa on 30–40-vuotiaita lasten vanhempia. Tavoitteena on, että ajan saa 2–4 viikon sisällä yhteydenotosta. Ajanvarauksessa edelle menevät pikkulapsiperheet ja väkivallasta kärsivät.

Yhteydenottoja tulee miehiltä ja naisilta yhtä paljon. Voi olla, että keskuksen kaksi miestyöntekijää rohkaisevat apua tarvitsevia miehiä yhteydenottoihin. Anja Nwosen lisäksi keskuksessa työskentelee kaksi perheneuvojaa, Tuukka Hämäläinen ja Jorma Virtanen.

-Olennaista pariterapiassa on ammatillisuus ja tasapuolisuus. Työntekijä on kumpaakin osapuolta varten ja kummankin puolella, Nwose tiivistää.

-Tehtävänäni on toimia tulkkina ja avata uusia näkökulmia. Autan pysähtymään ja pohtimaan, mitä tilanteessa tapahtuu. Ihmiset itse tekevät oivalluksia, hän kertoo.

Monesti pari saa asiansa parempaan kuntoon noin kymmenellä pariterapiakäynnillä. Toisinaan käyntejä on pidempään. Terapia etenee asiakkaiden tarpeiden mukaan. Perheneuvojat kannustavat pariskuntia tulemaan neuvontaan yhdessä, mutta yksinkin voi tulla. Myös silloin, kun parisuhde päättyy eroon, voi tulla yksin työstämään tapahtunutta.

-Meiltä saa myös perheasioiden sovittelua. Tässä erosovittelussa vanhempien kanssa on lapsikeskeinen ote. Tavoitteena on saada vanhempien välinen yhteistyö toimimaan eron jälkeen, mikä vähentää lasten erossa kokemaa taakkaa.

Perheasiain neuvottelukeskuksen työntekijät ohjaavat asiakkaitaan tarvittaessa eteenpäin. Monesti parisuhteeseen heijastuviin talous- tai lastenhoito-ongelmiin on saatavissa muualta käytännön apua.

-Tässä työssä on paljon toivoa. On iso asia, kun ihminen alkaa oivaltaa uusia mahdollisuuksia tai kyky kuunnella ja nähdä asioita puolison näkökulmasta kehittyy. Kun parisuhteessa on rauhallinen tilanne, yksilön ja perheen lasten hyvinvointi lisääntyvät, Nwose kuvailee.

Forssan perheasiainkeskus täyttää maaliskuussa 30 vuotta. Keskus viettää juhlavuoden kunniaksi avointen ovien päivää maanantaina 13. maaliskuuta kello 12–15. Tuolloin on mahdollista tutustua neuvottelukeskuksen työntekijöihin ja uusittuihin toimitiloihin. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic