Lounais-Häme

Ihmiskaupan uhrien määrä rikosuhripäivystyksessä on kasvanut huomattavasti

Helsinki
30.07.2018, 11:58

Kotimaa

Apua hakeneiden ihmiskaupan uhrien määrä on noussut huomattavasti viime vuodesta, kertovat Rikosuhripäivystys ja Maahanmuuttovirasto.
Tänä vuonna jo puolessa vuodessa Rikosuhripäivystyksessä on ollut 106 asiakasta, kun koko viime vuonna asiakkaita oli 94.
Ihmiskaupan uhrien määrä on lisääntynyt myös viranomaisten auttamisjärjestelmässä, kertoo Maahanmuuttovirasto. Uusia asiakkaita on tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana tullut 76, kun viime vuonna heitä oli samaan aikaan 55. Auttamisjärjestelmän asiakasmäärä nousi korkeammaksi kuin se on ollut koskaan aikaisemmin.

Seksuaalista hyväksikäyttöä ja pakkoavioliittoja

Iso osa kasvusta johtuu siitä, että ihmiskaupan uhrit ovat löytäneet avun pariin, arvioi ihmiskaupan uhrien auttamistyön erityisasiantuntija Pia Marttila Rikosuhripäivystyksestä. Hänen mukaansa myös uhrien määrä on kuitenkin kasvanut, koska paperittomien määrä Suomessa on kasvanut. Viime aikoina asiakkaina on ollut entistä enemmän turvapaikanhakijataustaisia henkilöitä.
Päivystyksen mukaan varsinaisista ihmiskauppatapauksista noin puolet liittyykin työperäiseen hyväksikäyttöön ja noin viidesosa seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Sen lisäksi on esimerkiksi pakkoavioliittoja.
Viranomaisten auttamisjärjestelmässä uusissa asiakkaissa oli taas lähes yhtä paljon työvoiman hyväksikäytön kuin seksuaalisen hyväksikäytön uhreja.

Palkaksi taskurahaa – tai ei mitään

Rikosuhripäivystyksen Marttilan mukaan tyypillinen tapaus on, ettei työntekijälle makseta palkkaa ollenkaan tai tämä saa vain pientä taskurahaa, vaikka työpäivät ovat pitkiä eikä vapaapäiviä ole välttämättä ollenkaan.
– On huoli siitä, että asiakkailla on sellaisia yleisiä käsityksiä, että Suomen kansalaisilla on parhaat oikeudet ja toiseksi parhaat oikeudet on niillä, joilla on jo oleskelulupa. Tuntuu, että on ihan sellaisia käsityksiä, että ihmisillä ei olisi kaikilla samanlaiset oikeudet työelämässä, eikä odotetakaan, että saisi lain mukaiset palkat ja työajat, Marttila sanoo.
Hyväksikäyttö on Marttilan mukaan yleisintä kaikenlaisilla matalapalkka-aloilla, kuten rakennuksilla, siivouksessa, ravintoloissa ja muilla palvelualoilla. Rekrytointi on usein tehty jo ulkomailla. Työsopimus ja muut paperit saattavat olla kunnossa, mutta työntekijälle kerrotaan heti alussa, että ne ovat vain pakon vuoksi, eivätkä päde käytännössä.
Enemmistö Rikosuhripäivystyksestä apua hakevista on ollut miehiä. Heitä oli alkuvuodesta 65, kun naisia oli 41. Asiakkaissa oli 24:n eri kansalaisuuden edustajia, myös suomalaisia.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic