Lounais-Häme

Ihmislaji sai alkunsa Afrikassa – olemme kaikki maahanmuuttajien jälkeläisiä

Jos kiinnostaa selvittää omia sukujuuriaan, kannattaa perinteisemmän historiallisen sukututkimuksen rinnalle tilata netistä geneettinen sukututkimus.

Tilaaminen onnistuu helposti: asiakasnumeron ja salasanan tilattuaan asiakas saa materiaalin, jolla otetaan poskisolu- tai sylkinäyte. Se lähetetään laboratorioon, josta aikanaan on luvassa tuloksia.

Suomen johtaviin geneettistä sukututkimusta tekeviin kuuluva filosofian tohtori, Sitran tutkija Marja Pirttivaara suosittelee käyttämään amerikkalaista familytreedna-sivustoa, joka on Suomessa suosituin alallaan.

Mitä enemmän on valmis maksamaan, sitä laajempaa tutkimustulosta on saatavilla. Aloituspaketin saa reilusti alle 100 eurolla, asiantuntijat suosittelevat tilaamaan tietoja osissa.

-Tajusin itse vuonna 2006, kiitos professori Jussi Huttusen, että geneettinen sukututkimus on olemassa. Kiinnostuin kaupallisesta testistä ja tilasin sellaisen joululahjaksi miehelleni, Pirttivaara taustoittaa.

Pirttivaara oli kutsuttu Tammelaan innostamaan tammelalaisia sukututkimusten tekemiseen. Kunnantalon valtuustosali olikin täynnä ihmisiä, joista noin kolmasosa kertoi jo tehneensä dna-testin.

Pirttivaara arveli olevansa samaa sukua monen paikalla olijan kanssa. Pirttivaaran vanhin tunnettu äitilinjan esiäiti oli loimaalaisen Perhon talon emäntä Brita, joka syntyi vuonna 1620.

-Hänen jälkeläisiään on paljon Tammelassakin, Pirttivaara kertoi kuulijoille.

Toinen puhuja tilaisuudessa oli myös arvostettu sukututkija, Tammelan suvut hyvin tunteva Arja Mikluha.

Paikalla oli myös genetiikan tohtori ja Los Angelesista valmistunut elokuvaohjaaja Hanna Västinsalo, joka on tekemässä dna-asioihin liittyvää dokumenttia.

Sukututkimuksen avulla on saavutettu käsitys, että ihmislaji on syntynyt Afrikassa, mistä se on levinnyt muualle maapallolle.

-Olemme siis kaikki maahanmuuttajien jälkeläisiä, Pirttivaara huomauttaa.

-Suomalaisten isälinja tulee idästä, äitilinja lännestä. Isälinja levisi Afrikan kautta Himalajan yli, nyky-Pekingin alueelta suomalais-ugrilaisten heimojen reittiä pitkin. Kaikkiin äitilinjoihin liittyy joku tarina, joka motivoi ihmiset etsimään ja löytämään sen tarinan, hän jatkaa.

Mitä Pirttivaara sanoo niille, joiden mielestä ihmisrotu on syntyisin Aatamista ja Eevasta?

-Tiede ei ota kantaa siihen, onko Jumala olemassa vai ei. Tiede perustuu evoluutioteoriaan.

Geneettinen sukututkimus ei ole Pirttivaaran mukaan osa historiallista sukututkimusta, vaan ne täydentävät toisiaan. Geneettinen sukututkimus tuo uusia mahdollisuuksia sukututkimukselle.

Pirttivaara muistuttaa, että geneettisessä sukututkimuksessa ei ole nimiä tai vuosilukuja, mutta sen avulla päästään tutkimuksessa maailman tappiin asti.

-Suomessa on maailman paras historiallinen ja geneettinen sukututkimus, hän sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic