Lounais-Häme Forssa

Eduskuntavaalit 2019: "Ihmisten eriarvoistamisen pitää loppua" – Ehdokas Arja Mäkelä haluaa vanhusten hoivan inhimilliselle tasolle

Vasemmistoliiton ehdokas Arja Mäkelä kohentaisi vanhusten hoivan laatua ja takaisi maksuttoman toisen asteen koulutuksen.
Eduskuntavaaliehdokas Arja Mäkelään aate tarttui jo kotoa, jossa keskusteltiin yhteiskunnallisista asioista, laulettiin työväenlauluja ja osallistuttiin vappuna marssille. Kuva: Lassi Puhtimäki
Eduskuntavaaliehdokas Arja Mäkelään aate tarttui jo kotoa, jossa keskusteltiin yhteiskunnallisista asioista, laulettiin työväenlauluja ja osallistuttiin vappuna marssille. Kuva: Lassi Puhtimäki

Muutos on tarpeen. Näin Arja Mäkelä on ajatellut, kun on seurannut viime vuosien poliittista päätöksentekoa valtakunnassa.

– Ihmisten eriarvoistaminen täytyy lopettaa ja tehdä sen sijaan hyvää vasemmistolaista politiikkaa, forssalainen eduskuntavaaliehdokas toteaa.

Korjattavaa olisi Mäkelän mukaan paljon, mutta hän aloittaisi itselle tutusta asiakokonaisuudesta eli vanhusten hoidosta. Hän työskentelee hoiva-alalla ja tietää sen kipupisteet. Hän katsoo, että vanhusten hoiva tulisi nostaa inhimilliselle tasolle; kilpailutus ei kokonaisuuteen sovi.

Hoitajamitoitus on hänen mukaansa olennaista.

– Suositus ei riitä takaamaan laadukasta hoivaa, vaan hoitajien vähimmäismäärät on kirjattava lakiin. Kyse on tietysti myös rahasta, joka valuu nyt ulos. Ei ole oikein, että alalla toimivat kansainväliset yritykset vievät suomalaisten verorahat muualle.

Mäkelä toivoisi, että sekä poliitikot että hoitoalan päättäjät ja sillä työskentelevät pysähtyisivät ajattelemaan hetkeksi. Laiminlyöntien korjaamisen punaiseksi langaksi hän nostaa kultaisen säännön eli sen, että ihmisiä tulisi kohdella niin kuin haluaisi itse tulla kohdelluksi.

Vanhusten palvelut ovat koko Suomen lisäksi tärkeitä myös Forssan seutukunnalle, jossa ikääntyvien määrä on suuri. Eduskunnassa vanhusten eteen tehty työ olisi Mäkelän mukaan myös työtä Forssan seutukunnan hyväksi.

– Kun lisäksi pidetään huolta varhaiskasvatuksen laadusta, Forssan seutu pääsisi kasvu-uralle. Yhtä tärkeitä ovat väylät. Niiden kohentamiseksi pitää löytää lisää rahaa ja myös rata Helsingistä Poriin on syytä pitää esillä.

Rahaa Mäkelä löytäisi esimerkiksi pysäyttämällä sen virran kansainvälisiin sote-yrityksiin, nopeuttamalla turvapaikatta jääneiden palautusta ja verojen kautta.

– Moni maksaa veroja, jotta palvelut pelaavat. Niitä voisi korottaakin, kunhan korotusta ei kohdista pienituloisiin ja heikompiosaisiin.

Toinen tärkeä teema hänelle on toisen asteen koulutus, jonka tulisi olla Suomessa kaikille tasapuolista ja maksutonta.

– Yhtäläiset mahdollisuudet koulutukseen poistavat epätasa-arvoa.

Mäkelään aate tarttui jo kotoa, jossa keskusteltiin yhteiskunnallisista asioista, laulettiin työväenlauluja ja osallistuttiin vappuna marssille. Arja Mäkelän oma poliittinen aktiivisuus kasvoi vasta aikuisiällä.

Mäkelä tekee vaalityötä puolueen ja Hämeen hyväksi

– Tavoitteenani on saada Hämeestä kaksi paikkaa eduskuntaan. Haluan myös osaltani parantaa Vasemmistoliiton tunnettavuutta tällä paikkakunnalla.

Ehdokkuus eduskuntavaaleissa on Mäkelälle ensimmäinen.

– Onneksi saan puolueen taustajoukoilta tukea ja myös perheen tuki on olennaista, sillä vaalityö sitoo.

Mäkelä pyrkii mahdollisuuksiensa ja voimavarojensa mukaan osallistumaan mahdollisimman moniin tapahtumiin Forssan seudulla ja Hämeessä.

– Loppua kohti tahti toki kasvaa. Vaalibudjettini on noin 6 000 euroa, ja maksan itse suurimman osan. FL

Arja Mäkelä

Puolue: Vasemmistoliitto

Ammatti ja koulutus: lähihoitaja/ vanhustyön erikoisammattitutkinto. Työskentelee sijaisena Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä.

Perhesuhteet: Naimisissa, neljän lapsen äiti ja kolmen lapsenlapsen mummi.

Harrastukset: Järjestötoiminta, lenkkeily ja koirien kanssa puuhastelu

Tärkeimmät luottamustoimet: Forssan kaupunginvaltuuston varavaltuutettu, ympäristölupalautakunnan jäsen, sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan varajäsen, Forssan Vasemmistoliitto ry puheenjohtaja, Forssan seudun diabeetikot ry:n puheenjohtaja, Järjestöjentalo- toimikunnan sihteeri.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti