Lounais-Häme

Ihmisten kipulääkkeet myrkkyä eläimille

Ibuprofeiini tai parasetamoli voivat aiheuttaa eläimille myrkytyksen, joka voi pahimmillaan johtaa kissan tai koiran menehtymiseen.
Ihmisille tarkoitetut särkylääkkeet eivät sovi koirille ja kissoille. Arkistokuva

Ihmisille tarkoitetut särkylääkkeet eivät sovi koirille ja kissoille.

Ihmisten kipua lievittävät lääkkeet ibuprofeiini tai parasetamoli voivat aiheuttaa eläimille myrkytyksen, joka voi pahimmillaan johtaa kissan tai koiran menehtymiseen.

Erityisesti kissat ovat hyvin herkkiä ihmisten lääkkeille. Kissa voi kuolla saatuaan yhden parasetamoli-tabletin.

 

Lue myös: Ei ainuttakaan vahvistettua tapausta – koirien myrkytysepäilyissä on hyvin usein kyse jostain muusta kuin tahallisuudesta, vaikka somessa huhut ovat hurjia

 

Eläinten elimistössä lääkeaineet hajoavat eri tavoin kuin ihmisen elimistössä.

Eläinten kipuihin ei ikinä saa antaa ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä, ellei eläinlääkäri ole niin erikseen määrännyt.

– Myös lemmikkien omat särkylääkkeet pitää säilyttää eläimen ulottumattomissa. Herkullisen aromin takia koirat voivat popsia koko lääkepaketin sisällön kerralla suihinsa, varoittaa Agrian asiantuntijaeläinlääkäri Marika Melamies.

Tavallisia myrkytyksen oireita lemmikeillä ovat oksentelu ja ripuli, tärinä, hengitysvaikeudet ja kuolaaminen. Oireet ja niiden voimakkuus riippuvat lääkeaineesta sekä syötyjen lääkkeiden määrästä.

Suurin osa myrkytyksen aiheuttamista oireista näkyy heti, mutta esimerkiksi munuais- tai maksavaurion oireet voivat ilmetä eläimillä vasta viikkojen kuluttua. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic