Lounais-Häme Forssa

Ihmisten remontti-into on vain kasvanut koronapandemian aikana – Kauppiaat arvelevat syyn löytyvän koronan tuomista rajoituksista

Kodeissa tehdään nyt aiempia keväitä enemmän pinta- mutta myös isompaa remonttia.
Asuntoja remontoidaan tällä hetkellä jopa enemmän kuin aiempina keväinä. Kuvassa Juha Torkkel remonttipuuhissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Asuntoja remontoidaan tällä hetkellä jopa enemmän kuin aiempina keväinä. Kuvassa Juha Torkkel remonttipuuhissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Moni yrittäjä on ajautunut ahdinkoon koronapandemian seurauksena, mutta remonttimateriaaleja tarjoavissa yrityksissä tilanne on jopa päinvastainen. Sekä RTV:n Forssan myyntipäällikkö Ari Heinänen että K-Rauta Forssan kauppias Seppo Levokoski kertovat kaupan käyneen mukavasti myös korona-aikana.

– On jopa uskomatonta, ettei tilanne ole ainakaan vielä näkynyt negatiivisesti kaupankäynnissä. Asiakkaita on riittänyt mukavasti, Heinänen kertoo.

– En olisi uskonut, että kuluttajat lähtevät koronan aikana näin hyvin kaupoille. Sitä ollaan hämmästelty täällä porukalla, Levokoski sanoo.

Heinänen ja Levokoski arvioivat, että syy ihmisten remontti-intoon löytyy koronan tuomista liikkumisrajoituksista.

– Ollaan aiempaa enemmän kotona ja katsellaan nurkkia, kun ei ole päästy matkustelemaan, Heinänen huomauttaa.

– Ihmisillä on ehkä enemmän varaa remontoida, kun matkustaminen, hotelliyöt ja ravintoloissa syöminen ovat jääneet, Levokoski näkee.

20 prosentin kasvu myynnissä

Kaupaksi käy ihan perustavara, kuten maalit, tapetit, lattiapäällysteet. Myös laattaa menee Heinäsen mukaan mukavasti. Levokoski sanoo luulleensa, että kaupankäynti keskittyy koronan aikana enemmän pintamateriaaleihin, mutta myös isompia remontteja tehdään.

Uudenmaan saarrosta ei Levokosken mukaan ollut haittaa. Kauppa on käynyt niin hyvin, että tietyistä tuotteista on pulaa.

– Suojaimia ollaan haalittu ympäriinsä. Ulkoporealtaat ovat tavarantoimittajilta niin vähissä, että toimitusaika menee heinäkuulle.

Kauppa on käynyt Levokosken mukaan niin hyvin, että lomautusten sijaan K-Raudassa on tarvetta lisätyövoimalle.

– Henkilöasiakkaiden osalta myynti on kasvanut yli 20 prosentilla maalis-huhtikuun aikana ja sama meno vaikuttaa jatkuvan toukokuussa.

Syksy pelottaa

Kun talvella ammattiasiakkaiden osuus myynnistä on noin 80 prosenttia, nyt se on 50 prosentin tasolla. Ammattiasiakkaiden kauppa on vielä säilynyt entisellä tasolla, mutta Levokoski pelkää sen hiljentyvän lomien aikana tai viimeistään niiden jälkeen.

– Kesken olleita töitä on tehty koronan aikana kuntoon, mutta uusien aloittaminen on hankalaa ja osa taloyhtiöistä on siirtänyt remontteja ensi vuoteen, hän sanoo.

Heinänen odottaa kauhulla, mitä syksy tuo tullessaan.

– Vielä ei ole tullut asiakkailta sen suuntaista viestiä, että pelättäisiin lomautuksia tai työttömyyttä. Asuntojen uustuotanto hiipuu, sitä myöden vanhojen kauppa hiljenee, mikä taas vaikuttaa remontointitarpeeseen.

Maatalouskauppaan enimmäkseen keskittyvässä Hankkija oy:ssä kauppa ei myymäläpäällikkö Janne Tuusan mukaan ole kiihtynyt. Osaltaan Hankkijan kevättä vaikeutti huhtikuussa tapahtunut järjestelmähyökkäys, joka keskeytti kortti- ja käteiskaupan useiksi päiviksi. FL

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic