Lounais-Häme

Iittalassa on katkottu satoja kuusentaimia - "Miksi joku jaksaa nähdä näin paljon vaivaa?", kysyy metsänomistaja

Metsänomistaja kummastelee, kenellä riittää aikaa ja intoa käydä metsässä silppuamassa yli 400 nuorta puuta.
Kuusentaimet on katkottu vyötärön korkeudelta jollain terävällä aseella.

Iittalassa metsää omistava mies sai viime viikonloppuna kuulla kummia. Hänen isänsä oli käynyt metsäpalstalla katsomassa puiden kuntoa ja huomannut, että lukuisia muutaman vuoden ikäisiä kuusentaimia oli katkaistu.

Tällä viikolla metsänomistaja on käynyt Vehkosuontien ja vanhan kolmostien väliin jäävää aluettaan läpi ja löytänyt sieltä jo yli 400 katkottua kuusta.

Lähellä valaistua pururataa sijaitsevalta alueelta on katkottu noin 85 puuta ja hieman kauempana paremmassa näkösuojassa tuhoja on tehty yli 320 puulle.

Vuosina 2013 ja 2014 istutetut kuuset on lyöty poikki suunnilleen vyötärön korkeudelta jollain terävällä aseella, kenties vesurilla.

– Täällä on kuljettu edestakaisin ja lyöty puita poikki yhdellä iskulla, metsänomistaja kertoo vahinkoja esitellessään.

– Joitakin puita on jäänyt väliin ja kuusien lisäksi jokunen nuori mäntykin on katkaistu.

Leikkuujälki on hyvin siisti, joten eläinten tekemästä vahingosta ei ole kyse. Samaa mieltä oli myös alueella torstaina käynyt metsäasiantuntija.

Metsänomistaja ei halua esiintyä tässä uutisessa omalla nimellään, sillä hän ei tiedä, onko tuho tehty satunnaiselle metsälle vai onko tarkoituksena ollut aiheuttaa juuri hänelle taloudellista vahinkoa.

Omistaja aikoo tehdä poliisille rikosilmoituksen tuhoista. Vakuutuksesta hän kertoo tuskin saavansa senttiäkään korvausta.

Metsänomistaja kertoo tottuneensa siihen, että joulun tienoolla hänen lähellä asutusta sijaitsevasta metsästään katoaa joitakin kuusia. Ne on kuitenkin yleensä sahattu juuresta poikki.

Nyt kuusista on isketty irti muutaman kymmenen sentin pätkä latvasta, mikä tekee niistä kehnoja joulupuitakin.

Metsänomistajaa harmittaa etenkin vahingonteosta aiheutuva lisätyö.

– Ei kuusi tästä kuole, mutta se tekee uuden rungon tai rupeaa kasvamaan useaa latvaa ja haaroittumaan.

Haaroittuvat puut taas pitää vuosien päästä käydä läpi, jotta vain paras haara jää kasvamaan. Se on kaikki ylimääräistä työtä.

Metsänomistaja ja metsäasiantuntija ihmettelevät, kuka on jaksanut nähdä tällaisen vaivan puhtaasti vahingon aiheuttamiseksi.

Kumpikaan heistä ei ole kuullut muualta maakunnasta – tai edes koko Suomesta – että metsäpalstalle olisi käyty tekemässä samanlaista tarkoituksellista vahinkoa.

Tuhoja kokenut metsäalue hakattiin vuonna 2012.

Nyt siellä kasvaa siemenpuuksi jätetyistä puista alkunsa saaneita mäntyjä sekä parivuotiaana istutettuja kuusia, jotka saivat kasvaa rauhassa vajaat viisi vuotta.

Kuka ikinä tekijä onkaan, hän on ottanut myös riskin tulla nähdyksi suositulta valaistulta pururadalta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti