Lounais-Häme

Ikääntyneet ovat eri kunnissa eriarvoisessa asemassa – Palveluja pitää yhtenäistää

Yhdenmukaistamalla ikääntyneiden palvelujen myöntämisperusteet voitaisiin sekä lisätä yhdenvertaisuutta että vaikuttaa kustannuskehitykseen.
Perusteet ikääntyneille tarjottavien palvelujen myöntämiselle eivät ole kunnissa yhtenäisiä. Kuvituskuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Perusteet ikääntyneille tarjottavien palvelujen myöntämiselle eivät ole kunnissa yhtenäisiä. Kuvituskuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ikääntyneet ovat eri kunnissa keskenään eriarvoisessa asemassa. Yhdenmukaistamalla ikääntyneiden palvelujen myöntämisperusteet voitaisiin sekä lisätä yhdenvertaisuutta että vaikuttaa kustannuskehitykseen.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirretään sote-uudistuksessa kunnilta isommille järjestäjille, maakunnille. Jo nykyisin osassa maakuntia palvelujen järjestämisvastuu on siirretty isommille järjestäjille eli sote-kuntayhtymille. Valtioneuvoston selvityksessä tarkasteltiin ikääntyneiden palvelujen rakenteita ja arvioitiin, miten palvelujen myöntämisperusteiden yhtenäistäminen vaikuttaa palvelujen alueelliseen kattavuuteen ja kustannuksiin maakunnissa.

– Yhdenvertaisuus paranee, kun palveluja tarjotaan samoin perustein eri puolilla maakuntaa. Nykyisin perusteet ikääntyneille tarjottavien palvelujen myöntämiselle eivät ole yhtenäisiä eri kunnissa, kommentoi tutkimushankkeen johtaja, tekniikan tohtori Riikka-Leena Leskelä Nordic Healthcare Groupista.

Palvelutarjontaa on kehitettävä

Selvityksessä tarkasteltiin palvelurakenteiden muutoksia alueilla, joissa on yhteinen sote-kuntayhtymä ja joissa palvelujen myöntämisperusteet on yhdenmukaistettu. Tarkemmassa tarkastelussa olivat Kainuu, Etelä-Savo, Etelä-Karjala, Päijät-Häme, Pohjois-Karjala ja Keski-Pohjanmaa.

Selvityksessä huomattiin, että koko maakunnan kattavissa sote-kuntayhtymissä on onnistuttu vähentämään eroja palvelurakenteissa ja keventämään kuntien palvelurakenteita. Leskelä muistuttaa, että palvelujen myöntämisperusteiden yhtenäistäminen on vasta ensimmäinen askel. Esimerkiksi palvelutarjontaa on kehitettävä, jotta yhdenvertainen palveluihin pääsy on mahdollista.

Lue lisää:  Maakuntien sote-hankkeita varten pyritään jo tänä vuonna järjestämään rahoitushaku – Valtionavustusta voi saada esimerkiksi terveyskeskusten lääkäripulaan

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic