Lounais-Häme

Ikäeroa 67 vuotta

Nuorta energiaa, iän tuomaa kokemusta tai jotain siltä väliltä. Kaikkea tätä on tarjolla tulevien kuntavaalien ehdokaslistoilla lounaisessa Hämeessä.

Vaalien nuorimmat ehdokkaat ovat syntyneet vuonna 1998. Forssasta kyseisenä vuonna ovat syntyneet Anton Satamo (kok.) ja Matias Pynnönen (kok.). Heidän ikätovereitaan on ehdolla myös Somerolla, 18-vuotiaat Kirsi Järvinen (kesk.) ja Jani Norrby (kok.). Saman ikäinen on myös Urjalan nuorin ehdokas Tuukka Ahvenus (kesk.)

Ehdokkaiden ikäkuningatar on Someron vihreiden listalta ehdolla oleva Pirkko Hovila, 85. Samalla vuosikymmenellä ovat syntyneet myös perussuomalaisten 78-vuotias Sirkka Palm Urjalasta sekä vuotta nuoremmat Heikki Paulamäki Tammelasta ja Aila Lahtinen Forssasta.

Somerolainen Jani Norrby kertoo, että kokoomus ei ollut hänelle aluksi itsestään selvä valinta.

-Minua pyydettiin ehdokkaaksi melkein kaikista ryhmistä. Itse arvostan sitä, että yhteiskunta tukee ihmistä, mutta sen ei pidä holhota. Lisäksi koulutukseen panostaminen ja tasa-arvon edistäminen painoivat puolueen valinnassa. Mielestäni paikallistasolla Somerolla nimenomaan kokoomuksen toiminta näissä asioissa vastasi omia arvojani parhaiten, Norrby sanoo.

Norrbytä kaksi viikkoa vanhempi lähihoitajaksi opiskeleva Kirsi Järvinen sanoo suunnilleen samaa omasta puoluevalinnastaan. Häntä pyydettiin ehdokkaaksi Someron keskustan taholta. Myös Järvisen äiti, Outi Laine on keskustan kaupunginvaltuutettu Somerolla.

-Minulle on tärkeää, että koulut ja harrastukset pystytään jatkossakin turvaamaan. Esimerkiksi Somerolla tuntuvat kyläkoulut loppuvan yksi toisensa jälkeen, Järvinen huomauttaa.

Nuoret ehdokkaat haluavat edistää etenkin nuorten elämää koskettavia asioita, jos he tulevat valituksi valtuustoon. Näitä ovat muun muassa koulutus ja harrastusmahdollisuudet.

Kaksikon mukaan Somero pystyy tällä hetkellä turvaamaan nuorille hyvät mahdollisuudet monenlaiseen harrastamiseen. Toinen tilanne on esimerkiksi Jokioisilla, sanoo kunnan nuorimpiin ehdokkaisiin lukeutuva Aino Vilkki, joka on ehdolla kokoomuksen listalta.

-Itse kävin harrastamassa Forssassa, koska Jokioisilla ei ollut tähän mahdollisuuksia. Tähän tulisi puuttua, koska mahdollisuuksia nuorten harrastamiseen sielläkin voisi luoda. Tiloja voisi löytyä esimerkiksi uudistetusta Paanan koulusta, sanoo itse musiikkia ja teatteria harrastava Vilkki.

Tällä hetkellä Vilkki opiskelee kauppatieteitä Vaasan yliopistossa. Häntä pyydettiin ehdolle Jokioisten kokoomuksen listoille. Hän kertoo aluksi epäröineensä, mutta uteliaisuus vei voiton.

-Koska opiskelen muualla, joudun käymään kampanjaa hyvin paljon etänä. Aion kampanjoida somessa sekä osallistua puolueen tilaisuuksiin ja tapahtumiin Jokioisilla niin usein kuin vain ehdin, Vilkki kertoo.

Vilkin mukaan nuorten ehdokkaiden saaminen vaaleihin mukaan on tärkeää, jotta nuorten ääni saadaan kuuluviin myös päätöksenteossa. Hän uskoo, että mikäli ehdolle saadaan riittävästi nuoria ehdokkaita, myös nuorten äänestäjien aktiivisuus vaaleissa lisääntyy.

-Kuunnellaanko nuoria tarpeeksi, kun kunnissa päätetään keskeisistä asioista? Näkisin, että nuoret kyllä äänestävät, jos tarjolla on ehdokkaita, joiden he voivat luottaa ajavan heitä koskettavia asioita. Kyse on paljon myös siitä, miten päättäjät esittävät asiansa. Jos asia esitetään turhan vaikeaksi ymmärtää, nuoret suuntaavat kiinnostuksensa muualle kuin politiikkaan, katsoo Vilkki.

Nuorisovaltuusto- ja oppilaskuntatoiminta vaikuttavat lisäävän myös nuorten poliittista aktiivisuutta. Näin voi päätellä siitä, että nuorimpien ehdokkaiden joukossa on kaikissa kunnissa paljon entisiä nuorisovaltuutettuja ja oppilaskuntavaikuttajia. Esimeriksi Jani Norrby ja Kirsi Järvinen ovat toimineet vuosia ja toimivat edelleen Someron nuorisovaltuustossa. Aino Vilkki sen sijaan toimi lukioaikoinaan Forssan yhteislyseon oppilaskuntien hallituksessa.

Yli 70-vuotiaiden ehdokkaiden joukossa on lukuisia pitkän poliittisen kokemuksen omaavia poliitikkoja, kuten vaikkapa Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ja Ilkka Joenpalo (sd.) Forssasta, Sirkka-Liisa Leppälä (sd.) Somerolta tai Matti Könkö (kesk.) ja Pauli Myllyoja (vas.) Jokioisilta. Toisaalta senioriehdokkaiden joukossa on myös niitä, joilla ei ole lainkaan kokemusta ainakaan valtuustotasolta.

Somerolla vihreiden ehdokkaana oleva Pirkko Hovila kertoo lähteneensä vaaleihin ehdolle myös ehdokkaana olevan poikansa houkuttelemana. Hänellä ei ole lainkaan aiempaa kokemusta kunnallispolitiikasta. Hovila haluaa tuoda etenkin pehmeämpiä arvoja politiikkaan. Luontoasiat ovat hänelle tärkeitä.

-Nuorempana näin Euroopassa matkaillessani bussin ikkunasta valtavat metsätuhot Saksassa. Silloin ajattelin ensimmäisen kerran, että näin ei voi tehdä, vaikka en tiennytkään vielä vihreästä aatteesta oikein mitään. Olen varttunut Painionjoen alueella ja nähnyt vesistön tilan kehittymisen huonompaan. Haluan vaikuttaa nimenomaan ympäristöasioihin, myös kaupungissa. Esimerkiksi puistoissa voidaan kasvattaa muutakin kuin nurmikkoa, Hovila sanoo.

Vaalien nuorimman ja vanhimman ehdokkaan ikäero on Lounais-Hämeessä 67 vuotta. Yhteistäkin nuorilla ja vanhoilla on, nimittäin halu vaikuttaa ja tehdä oma kunta paremmaksi asua. FL

 

Liki 30 nuorta
Poliittisten ryhmien listoilla on Lounais-Hämeen seitsemässä kunnassa ehdolla kolmisenkymmentä alle 26-vuotiasta nuorta.Lisäksi vaaleissa parikymmentä 70 vuotta täyttänyttä ehdokasta. Heidän joukossaan on neljä 1930-luvulla syntynyttä sekä useita viime sotien aikana ja jälkeen syntyneitä suurten ikäluokkien edustajia.Nuorimmat ehdokkaatForssaMatias Pynnönen, 1998, kokoomusAnton Satamo, 1998, kokoomusKristiina Vaahtera, 1997, vasemmistoliittoMax Sandberg, 1997, keskustaHumppilaJoonas Heikkilä, 1992, keskustaJokioinenAino Vilkki, 1997, kokoomusAlex Ahonen, 1997, keskustaSomeroJani Norrby, 1998, kokoomusKirsi Järvinen, 1998, keskustaTaisto Tuomela, 1994, sdpTammelaMilla Malin, 1997, sdpToni Lukkala, 1996, kokoomusSantra Rauhaniemi, 1994, keskustaTaneli Leino, 1992, perussuomalaisetUrjalaTuukka Ahvenus, 1998, keskustaAaro Nuikka, 1996, keskustaYpäjäJohanna Alanko, 1994, keskusta

Uusimmat

Fingerpori

comic