Lounais-Häme Hämeenlinna

Ikämies löysi "naisystävän" lehdestä – Tapaaminen kesti kolme päivää ja maksoi 37 000 euroa

Treffikumppanin kanssa sovitulle mökkireissulle ilmestyi muitakin. Sitten alettiin tehtailla lainahakemuksia.
Kuvituskuva.

Treffi-ilmoitukseen vastaaminen kävi kalliiksi keskisuomalaiselle ikämiehelle.

Asianomistajana ollut iäkäs mies kertoi tutustuneensa Kaisaksi esittäytyneeseen naiseen sanomalehdessä olleen ilmoituksen kautta. Tuttavuutta tehtiin soitellen, ja jonkin ajan jälkeen mies tapasi naisen ja hänen sisarekseen esitellyn henkilön Riihimäen rautatieasemalla.

Kolmikko suuntasi naisen Vihdistä vuokraamalle mökille, joka oli maksettu uuden ”miesystävän” rahoilla.

Mökille oli myöhemmin ilmestynyt kaksi miestä, jotka tuomittu nainen oli esitellyt serkuikseen. Seuraavien päivien aikana asianomistajana ollutta miestä harhautettiin ja hänen nimissään nostettiin lainoja ja luottoja yhteensä noin 37 000 eurolla. Rahat päätyivät neljälle tuomitulle.

 

Yksi mies ja yksi nainen tuomittiin törkeästä petoksesta ja identiteettivarkaudesta Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa torstaina. Toinen mies tuomittiin törkeästä petoksesta.

Kolmikko, sekä jo aikaisemmin samoista syytteistä 10 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen saanut nainen, olivat hankkineet yksissä tuumin asianomistajana olleen iäkkään miehen henkilö- ja pankkitietoja, sekä käyttäneet rikoksissa miehen nimeä muistuttanutta sähköpostiosoitetta.

Näin saatiin kahdeksan eri yhtiötä myöntämään identiteettivarkauden kohteeksi joutuneelle miehelle lainoja ja luottoja.

 

Rikokset tapahtuivat muutaman päivän sisällä lokakuussa 2017.

Mökille saapuneet miehet olivat puhuneet asianomistajalle, miten heidän pitäisi saada sedältään rahaa, mutta tileillä oli häiriöitä.

Tämän vuoksi rahat sovittiin siirrettäväksi asianomistajan tilille. Miehet olivat myös esitelleet tietokoneelta autokauppaan ja pizzeriaan liittyviä suunnitelmia. Asianomistaja ei osannut sanoa, oliko koneella todellisuudessa tehty luottohakemuksia.

Myöhemmin tuomitut miehet ja asianomistaja kävivät pankkiautomaatilla. Asianomistaja nosti tililtään 20 000 euroa, jotka luovutti miehille.

Seuraavana päivänä oli vaihdettu majoitusta, josta asianomistaja kävi ”Kaisan” kanssa pankkiautomaatilla nostamassa vielä 16 000 euroa. Jossain välissä oli myös käyty shoppailemassa vaatteita miehille ja heidän matkassaan olleelle pikkupojalle.

Kolmantena päivänä asianomistaja sai kyydin rautatieasemalle.

Kotimatkalla hän oli tajunnut joutuneensa rikoksen uhriksi ja soitti poliisille. Mies ei osannut oikeudessa sanoa, missä vaiheessa hänen laukussaan olleita verkkopankkitunnuksia oli käytetty. Siitä mies oli varma, että hänen puhelimensa oli ollut mökkireissun mittaan paljon muiden henkilöiden käytössä.

 

Nyt tuomion saanut nainen kiisti kaikki syytteet. Hänen mukaansa lainahakemukset tehtiin miehen nimissä ja hänen suostumuksellaan ja myötävaikutuksella. Naisen mukaan mies oli hänelle velkaa.

Myös molemmat miehistä kiistivät kaikki syytteet. Miesten mukaan he olivat vain tulleet juopottelemaan mökille, jossa lainahakemukset tehtiin.

Käräjäoikeuden pääkäsittelyä jouduttiin lykkäämään kahdesti kaikkien tai osan vastaajista poissaolojen vuoksi.

Toinen miehistä sai 10 kuukautta ja toinen 9,5 kuukautta vankeutta. Nainen tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen 4 kuukaudeksi. Aikaisempien ehdollisten tuomioiden vuoksi nainen määrättiin 1 vuoden 3 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Lisäksi nyt tuomittu kolmikko ja aiemmin tuomittu nainen velvoitetaan korvaamaan nostamansa lainat korkoineen luottoyhtiöille. Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia. FL

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic