Lounais-Häme

Ikenien vetäytymistä ja tummia hampaita – yleistyvä nuuskaaminen näkyy nuorten suunterveydessä

Haiseva hengitys, hampaiden värjäytyminen ja kuluminen sekä limakalvojen niin sanottu norsunnahkaistuminen.

Nämä ovat ensimmäisiä nuuskan aiheuttamia haittoja suunterveydelle. Pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa myös esimerkiksi ikenien vetäytymistä, ientulehdusta, hampaiden kiinnityskudossairautta ja altistaa paljastuneiden hampaiden kaulojen reikiintymiselle.

Ja näiden haittojen määrä ei ole Suomessa ainakaan laskussa, sillä nuuskan suosio on kasvanut nuorten keskuudessa. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Kouluterveyskyselyn mukaan 8.-9. luokkalaisista nuorista 4,5 prosenttia ja ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevista 10,3 prosenttia nuuskaa päivittäin.

Nuuskan käyttö on ollut yleisempää poikien keskuudessa, mutta myös tyttöjen nuuskan käyttö on alkanut yleistyä.

– Etenkin limakalvomuutokset, niin sanotut norsunnahkamaiset nuuskaleesiot, tulevat yleistymään. Tällä voi pidemmän ajan kuluessa olla vaikutusta suusyövän esiintyvyyden lisääntymiseen. Lisäksi nuuskan käyttö tulee näkymään nuorten käyttäjien tulehtuneina ja vetäytyneinä ikeninä, dosentti, erikoishammaslääkäri Anna Maria Heikkinen sanoo.

Nuuskan jatkuvalla käytöllä on lisäksi yhteyksiä suuontelon, nielun ja nenän alueen syöpiin. Nuuska sisältää yli 2500 kemikaalia, joista lähes 30 on syöpää aiheuttavia aineita.

Forssan seudulla koulutetaan nuuska-agentteja: Nuuska-agenttikoulutus toi Forssan seudulle liudan vertaisosaajia – nuoret valistavat toinen toisiaan nuuskan vaaroista

 

Nuuska sisältää runsaasti nikotiinia, ja siitä saatava nikotiiniannos on usein suurempi kuin savukkeissa. Nikotiini on vahva myrkky, joka voi aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Erityisesti nuorella riippuvuus voi kehittyä nopeasti, jopa satunnaisen käytön seurauksena.

Nikotiini myös häiritsee aivojen normaalia kehittymistä ja voi vaikuttaa kognitiivisiin toimintoihin, kuten oppimiseen

– Tuntuu, että nuuskaan liittyy aika paljon harhakuvitelmia. Ajatellaan, että se on jotenkin parempaa kuin tupakan poltto. Nuuskaamiseen on koulussa hankalampi puuttua kuin tupakointiin, koska se on niin paljon näkymättömämpää. Kyllähän me nuuskapusseihin täällä törmäämme, Forssan seudulla niin sanottuja nuuska-agentteja kouluttava sosiaalikasvattaja Jenna Rosenström kertoi Forssan Lehdessä marraskuun alussa. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

27.2.2020

Uusimmat