Lounais-Häme Forssa

”Ikoni, kosketus näkymättömään” – Aulikki Alanko maalaa ikoneja tavoitteenaan puhuttelevuus ja ikonin henki

Aulikki Alanko maalaa ikoneja maalauksen palosta tavoitteenaan puhuttelevuus ja ikonin henki.
Aulikki Alanko esittelemässä Serafin sarovilainen -ikonimaalaustaan, jossa hän on soveltanut taiteenlajin rajattua vapautta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Aulikki Alanko esittelemässä Serafin sarovilainen -ikonimaalaustaan, jossa hän on soveltanut taiteenlajin rajattua vapautta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ikonin maalaaminen on hengellinen matka.

– Samalla se on myös kasvun paikka, aivan kuin ihmisenä oleminenkin, täydentää Aulikki Alanko.

Ikonimaalarina kasvamiseen hän toteaa kuuluvan oikeanlaisen nöyryyden.

– Maalarin kädenjälki toki vaikuttaa Ikonin lopputulokseen. Mestariutta ei kuitenkaan mitata teknisellä taidokkuudella.

– Yksinkertainen, kansaomainen ikoni, vähän rosoinenkin, voi olla hengellisesti puhutteleva, kun taas teknisesti täydellinen voi olla hengellisesti tyhjä, Aulikki Alanko huomauttaa.

Niinpä varmaan jokainen ikonimaalari haluaisi hänen mukaansa oppia maalaamaan ikonin, joka puhuttelee ja, jolla on ikonin henki.

– Se voi olla esimerkiksi Pyhän henkilön katse, ele tai ikonin tunnelma, joka koskettaa.

Forssalainen Aulikki Alanko on tavoitellut esille tuomaansa päämäärää käytännön tasolla yhdeksän vuotta. Kiinteästi ortodoksiseen hengenelämään kuuluvat ikonit ottivat hänen sisimmässään oman pysyväksi osoittautuneen paikkansa kuitenkin jo nuoruudessa heränneen kiinnostuksen myötä.

– Olen ollut koko ikäni luterilainen, mutta kai ne koskettivat heti varhaisimmista muistoista lähtien kauneudellaan ja herättämällään rauhan tunteella.

Ikonimaalaus on aivan oma taiteenlajinsa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ikonimaalaus on aivan oma taiteenlajinsa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ikonien maalauksen Aulikki Alanko aloitti elämäntilanteessaan kokemiensa muutosten myötä. Takana olivat 27-vuotisen tekstiilityönopettajanuran päättyminen pölyallergian aiheuttamalle työkyvyttömyyseläkkeelle sekä myöhemmin leskeksi jääminen.

Aulikki Alanko laskee maalanneensa asialle omistautumiensa yhdeksän vuoden aikana puupohjalle yhteensä pyöreät 120 ikonia.

– Olen maalannut ikoneja kokemastani maalauksen palosta ja kun nykyisessä kaaoksen maailmassa on vielä jotain niin kurinalaista ja rauhoittavaa, hän summaa.

Oppia rakkaaseen harrastukseensa hän on ammentanut vuosien varrella Forssan ev.lut. seurakunnan, Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan sekä Wahren-opiston kursseilla opettajanaan Pasi-Mikael Huovinen. Oman hyvän lisänsä taitojen kehittymiseen ovat antaneet myös useat muut ikoniopettajat FL

Lue myös: “Viiva loppuu tuohon vaan, töks!” Alati oppivaa ikonimaalari Pasi-Mikael Huovista ohjaa sisäinen palo

 

Fingerpori

comic

Näkoislehti

31.3.2020

Uusimmat