Lounais-Häme

Ikuisen purujäljen paikkausta

-Jokaista pientä tyttöä puraisee jossain vaiheessa pieni heppakärpänen, nauraa hevosharrastaja Eija Lipponen.

Lipposta kärpänen puraisi kovaa, eikä haavan paikkaus ole vieläkään loppunut. Ypäjällä lapsuutensa asunut ja kotitaloonsa palannut Lipponen tutustui hevosiin naapurissa.

-Alkuunhan se oli vain muiden hevosten harjaamista ja taluttamista, mutta pikkuhiljaa homma kehittyi, kun omat taidot parantuivat ja ihmiset luottivat enemmän, Lipponen selittää.

Vuosien varrella Lipponen on ehtinyt touhuta hevosten parissa monenlaista ja monessa eri paikassa.

-Jossain vaiheessa ratsastin 15 hevosta päivässä, jalkavaivan takia ratsastuksen lopettamaan joutunut Lipponen naurahtaa.

Ensimmäisen oman hevosensa Lipponen hankki kymmenen vuotta sitten. Nykyään lehmien parissa päivätyökseen touhuavan Lipposen mukaan hankinta oli oikeastaan puolittainen vahinko.

-Siskon kanssa puhuimme, että hankitaan poni, mutta ajattelin sitä vitsiksi. Yhtäkkiä meillä sitten olikin poni, kun ostimme sellaisen siskoni puoliksi, Lipponen hymyilee.

Yksi hevosrotu on Lipposen sydämessä ylitse muiden. Jo lapsena erityisesti mieleen jäivät naapurin tallissa olleet arabianhevoset.

-Minuun teki jo silloin vaikutuksen, kuinka helposti arabeja voi hallita verrattuna vaikkapa suomenhevosiin tai puoliverisiin. Jos arabin haluaa pysähtymään, riittää, että nostaa etusormen pystyyn, Lipponen ihailee.

Lipposella oli ylläpitohevosina arabianhevosia jo vuosia, mutta vuonna 2008 hän hankki myös oman. Tällä hetkellä arabianhevosia on kaksi, 22-vuotias ori Jepa sekä 8-vuotias ruuna Mörri. Arabianhevoskaverusten lisäksi Lipposella on kolme shetlanninponia sekä yksi puoliverinen hevonen.

-Arabini ovat persoonia ja toistensa vastakohtia. Ori on helppo ja suora, ruunan kanssa joutuu välillä kikkailemaan. Se on velikulta, joka unohtaa, mitä sille on sanottu, kun selkänsä kääntää. Molemmat ovat silti kilttejä.

Innostus rotua kohtaan vei Lipposen myös sadan hengen Suomen Arabihevosyhdistys ry:n puheenjohtajaksi.

-Arabianhevonen on erityinen rotu. Arabit ovat kuin hevosen kokoisia koiria, ne ovat tottelevaisia ja niille pystyy opettamaan melkein mitä vain, Lipponen hehkuttaa.

Viime syksynä puheenjohtajaksi hypänneellä Lipposella on riittänyt viime aikoina kiirettä, sillä tänään Suomen Arabihevosyhdistys ry järjestää Forssan Pilvenmäen raviradalla kansainvälisen arabihevosnäyttelyn.

Hevosia C-luokan näyttelyssä on 35. Suomen lisäksi päätähdet tulevat Puolasta ja Virosta. Viimeksi samanlainen tapahtuma oli Forssassa neljä vuotta sitten.

Pilvenmäellä nähdään Lipposen mukaan muutakin kuin tarkasti ympyrää käveleviä hevosia.

-Se on show-näyttely, jossa hevoset saavat esiintyä, kuten arabihevosille on luontaista esiintyä. Ne saavat esimerkiksi hypätä pystyyn hallitusti ja muutenkin näyttää parhaat puoleensa. Tässä näyttelyssä hevosetkin saavat pitää hauskaa, Lipponen sanoo.

Arabihevosnäyttelyissä musiikki on Lipposen mukaan hyvässä suuressa roolissa. Pilvenmäellä musiikki saa kuulua.

-Näyttely on hevosten bileet, Lipponen nauraa. FL

Arabihevosnäyttely Pilvenmäellä lauantaina 23.7. klo 10 alkaen.

Siro ja älykäs arabianhevonen
Rotu on jalostunut pieneksi, siroksi ja sitkeäksi. Arabianhevoset ovat usein herkkiä ja tarvitsevat rauhallisen ja ymmärtäväisen omistajan.Luonteeltaan arabihevonen on eloisa, mutta sävyisä. Se on erittäin älykäs ja helposti oppiva. Arabihevonen on pitkäikäinen, kestävä, kärsivällinen ja sopeutuu helposti erilaisiin olosuhteisiin.Arabihevosen värit ovat kimo, rautias, ruunikko ja musta. Valkoiset merkit ja sekakarvat ovat yleisiä.Käynti on irtonainen ja matkaavoittava. Ravin tulee olla erityisen kevyt, lennokas ja matkaavoittava. Lavan liikkeen tulee olla irtonainen ja aktiivinen. Takajalkojen liikkeen täytyy olla energinen ja kintereen tulee työskennellä voimakkaasti. Laukan tulee olla tasainen, elastinen ja tasapainoinen.Arabit jaetaan viiteen eri verilinjaan: englantilainen, egyptiläinen, puolalainen, venäläinen ja espanjalainen linja.Arabianhevonen on yksi maailman vanhimmista hevosroduista. Rotua käyttivät jo pari tuhatta vuotta sitten beduiinit Lähi-idässä.Profeetta Muhammedin kerrotaan suosineen arabianhevosia ja vaikuttaneen suuresti rodun jalostukseen.Arabianhevonen on suosittu rotu maailmanlaajuisesti.Suomessa arabianhevosia on noin 450Lähde: Suomen Arabihevosyhdistys ry.

Uusimmat

Fingerpori

comic