Lounais-Häme Forssa

"Putinin moottoripyöräjengi" levinnyt Suomeen, vahvistaa KRP - Hämeen poliisilaitos kiistää kerhon Forssa-yhteyden

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukemisesta tunnettu jengi on viime vuosina levinnyt länteen päin.
Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukemisesta tunnettu jengi on viime vuosina levinnyt länteen päin. Kuva: EPA

Yhdysvaltain pakotelistalla oleva, ”Putinin moottoripyöräjengiksi” kutsuttu Yön sudet on levinnyt Suomeen, vahvisti keskusrikospoliisi torstaina Twitterissä.

Asiasta ensimmäisenä poliisilähteidensä perusteella kertoneen Iltalehden mukaan Yön susien ensimmäinen Suomen-osasto RMI (Russki Mototsiklisty Internatsional) perustettiin alkuvuodesta.

Jäsenmäärästä ei ole varmaa tietoa, mutta toimintaan on arvioitu osallistuneen noin kymmenen henkeä.

Iltalehden mukaan osaston johtajaksi nimitetty suomalaismies sai Yön susien täysliivit Venäjällä 19. tammikuuta jengin Moskovassa sijaitsevassa tukikohdassa, jossa vietettiin järjestön presidentin Aleksandr Zaldostanovin 56-vuotissyntymäpäivää.

KRP ei vielä torstaina kommentoinut asian yksityiskohtia ja sanoi kertovansa lisää perjantaina pidettävässä tiedotustilaisuudessa järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Hämeen poliisi kiisti yhteydet Forssaan

Torstaina julkisuuteen ehti levitä tieto siitä, että Yön Sudet Yön susien ensimmäinen Suomen-osasto RMI (Russki Mototsiklisty Internatsional) olisi perustettu alkuvuodesta Forssan seudulle. Hämeen poliisilaitos reagoi uutiseen Twitterissä ja kiisti omiin tutkimustietoihinsa vedoten kerhon toiminnan Forssassa.

Hämeen poliisilaitoksen rikospoliisisektorin johtaja rikosylikomisario Martti Hirvonen vahvistaa poliisilaitoksen tviitissä kerrotun tiedon.

-Hämeen poliisilla ei ole tietoa, että Forssan seudulla olisi kyseiseen järjestöön liittyviä jengitiloja tai siinä toimivia jäseniä.  Näin ollen emme voi vahvistaa, että uutinen kyseisen kerhon toiminnasta Forssassa pitäisi paikkansa. Forssalaiset voivat siis nukkua yönsä rauhassa, Hirvonen sanoo.

Hirvonen huomauttaa, että uutinen liittyy Keskusrikospoliisin toimintaan, josta se tiedottaa tarkemmin perjantaina järjestettävässä tiedotustilaisuudessa.

Hirvosen mukaan Hämeen poliisilaitoksella on hyvät tiedot järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvästä toiminnasta alueellaan. Hämeen poliisi tarkkailee tilannetta aktiivisesti.

-Olemme päivittäin yhteydessä KRP:n kanssa ja jos jotain uutta tällä alueella sattuu, me saamme siitä tiedon, Hirvonen vakuuttaa.

Euroopan-päämaja Slovakiassa

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukemisesta tunnettu jengi on viime vuosina levinnyt länteen päin. Slovakiaan on perustettu jengin Euroopan-päämaja, kertoo muun muassa BBC.

Yön sudet lisättiin Yhdysvaltain pakotelistalle vuonna 2014. Syynä oli jengin osallistuminen Krimin niemimaan kaappaamiseen ja Itä-Ukrainan konfliktiin.

Epäillään Ukrainan vastaisista rikoksista

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan Yön susien jäsenet osallistuivat Ukrainan hallituksen vastaiseen rikolliseen toimintaan. Jengiä syytetään muun muassa Ukrainan rajavartioston jäsenen kaappaamisesta ja Ukrainan laivaston tukikohtaan tehdystä hyökkäyksestä Krimin Sevastopolissa.

Jengin epäillään myös rekrytoineen Ukrainan hallitusta vastustavia taistelijoita Itä-Ukrainan sotaan.

Yön sudet nähtiin tuoreeltaan osallistumassa Krimin valtaamisen 5-vuotispäivän juhlallisuuksiin Simferopolissa. Myös Putin vieraili Krimillä järjestetyssä konsertissa.

Hämeenlinnassa ainakin kaksi kerhoa

Hämeenlinnassa on poliisin tietojen mukaan ainakin kahden moottoripyöräkerhon osastot, joiden toimintaan epäillään liittyvän järjestäytynyttä rikollisuutta.

Tunnetumpi kerhoista on Cannonball MC (CMC). Kerhon Hämeenlinnan osaston useita jäseniä on tällä hetkellä syytettyinä muun muassa törkeistä huumausainerikoksista Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Kerhon tilat ovat Käikälässä.

Toinen Hämeenlinnaan sijoittunut kerho on Sharkrider MC. Thaimaassa perustetun ja tiettävästi viime vuonna osaston Hämeenlinnaan perustaneen jengin kerhotila sijaitsee Kantolassa.

Hämeen poliisin JR-tutkinnan rikoskomisario Juha Pynttäri kertoo, että poliisi seuraa molempien kerhojen toimintaa.

– Poliisi on tietoinen molempien kerhojen toiminnasta. Ainakin CMC:n Hämeenlinnan osaston toiminta on kesken olevasta oikeudenkäynnistä huolimatta aktiivista.

Pynttäri ei torstaina halunnut kertoa tarkemmin seudulla toimivista kerhoista vedoten KRP:n tulevaan tiedotustilaisuuteen.

 

Juttua korjattu klo 12.15: Lisätty Hämeen poliisilaitoksen oikaisu uutiseen.

Juttua muokattu klo 12.50: Lisätty linkki Tviittiin.

Juttua muokattu klo 13.20: Lisätty Rikosylikomisario Martti Hirvosen kommentit.

Juttua muokattu kauttaaltaan klo 15.40

Juttuun lisätty kainalo ko 17.50.

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic