Lounais-Häme Jokioinen

"Illalla jännätään millaiseen Suomeen herätään"- Salliset äänestivät ensi kertaa Hämeen vaalipiirissä

Ilmi Suutarilla on Jokioisilta jo vuosikymmenien kokemus.
Ilmi Suutari sai apua kansalaisvelvollisuuden suorittamiseen Leena Puuralta ja Allan Lundenilta. Uurnaa raottamassa oli Sami Myllyoja. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ilmi Suutari sai apua kansalaisvelvollisuuden suorittamiseen Leena Puuralta ja Allan Lundenilta. Uurnaa raottamassa oli Sami Myllyoja. Kuva: Lassi Puhtimäki

Oman ehdokkaan löytäminen on näissä eduskuntavaaleissa vaatinut ahkeraa läksyjentekoa Merja ja Matti Salliselta. He ovat nyt ensi kertaa äänestäjinä Hämeen vaalipiirissä. Aiemmin he ovat äänestäneet Uudellamaalla.

– Kaikki ehdokkaat ovat olleet vieraita. Siksi olen ensi kertaa tehnyt näitä vaalikoneita ehdokkaan löytämiseksi, Merja Sallinen paljastaa.

– Olemme ennen muuttoamme Jokioisille mökkeilleet Murronkulmalla 20 vuotta. Sinä aikana olemme saaneet paikallisia tuttavia ja ystäviä. Olen heiltä kysellyt millaisia ihmisiä nämä paikalliset ehdokkaat ovat ihmisinä, Matti Sallinen paljastaa.

Puntaroinnin ja tiedonhankinnan jälkeen Salliset löysivät ehdokkaansa juuri paikallisten joukosta. Seuraavan neljän vuoden aikana he tarkkailevat miten valtaa heidän puolestaan käytetään ja millaisia päätöksiä Arkadianmäellä tehdään.

– Otan myös yhteyttä, jos on aihetta, Matti Sallinen lisää.

Salliset sanovat olevansa siinä iässä, että ikäihmisten palvelut ja terveydenhuolto painoivat erityisesti vaakakupissa valintaa tehdessä.

He ovat yleensä äänestäneet ennakkoon, koska ovat olleet vaalipäivänä mökillä. Muutaman kerran he ajoivat kohti pääkaupunkiseutua kiireellä ehtiäkseen perille ennen vaalihuoneiston sulkeutumista.

– On sitä menty äänestämään ne viimeiset metrit ihan juostenkin, Salliset muistelevat.

Illalla Salliset jännittävät television ääressä vaalituloksen selviämistä ja sitä millaiseen Suomeen he aamulla heräävät.

– Kunhan ei samanlaiseen kuin tällä päättyneellä hallituskaudella. Muutosta pitää tulla, Matti Sallinen toteaa.

Matti ja Merja Sallinen äänestivät ensi kertaa Jokioisilla. Haravointiurakka keskeytettiin hetkeksi äänestämisen vuoksi. Illalla Salliset jännittävät television äärellä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Matti ja Merja Sallinen äänestivät ensi kertaa Jokioisilla. Haravointiurakka keskeytettiin hetkeksi äänestämisen vuoksi. Illalla Salliset jännittävät television äärellä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Aänestäminen kävi vuosien tuoman kokemuksen varmuudella, kun Jokioisten virastotalolle saapui Ilmi Suutari. Syksyllä 90 vuotta täyttävälle Suutarille äänestäminen on ilo, kansalaisoikeus ja velvollisuus.

– Aina olen käynyt äänestämässä. Niin nytkin vaikka apua tarvitsenkin. Ystävättären kyydillä pääsin äänestyspaikalle, hän kiittelee.

Suutarin apuna olivat myös vaalitoimitsijat Leena Puura ja Allan Lunden, jotka kulkivat kahta puolen käsikynkkää.

– Rollaattori olisi täällä ollut hyvä apu. Sillä kotonakin menen taloa päästä päähän.

Puura lupaa, että seuraavissa vaaleissa rollaattori odottaa vaalihuoneiston eteisessä sen tarvitsijaa.

– Sen verran nuoria tässä vielä olemme, että emme tulleet ajatelleeksi, kuinka pitkä matka sitä lopulta onkaan täällä kävellä, Puura harmittelee.

Jokioisten kunnanviraston vaalihuoneistossa äänestäjät kävivät purskahduksittain. Välillä useamman äänestyskopin valtuustosalissa muodostui ruuhkaa, välillä toimitsijat odottelivat äänestäjiä.

– Aamuyhdeksältä oli avauksen jälkeen vähän jonoa ja sitten hiljeni hetkeksi. Kello 10:stä eteenpäin aina kello 14:ään asti oli vilkasta, vaalitoimitsija Sami Myllyoja kertoo.

Vaalipäivänä väen liikkeisiin voivat vaikuttaa monet seikat. Sään lisäksi liikkeellelähtöön vaikuttivat näissä vaaleissa aamun formula-ajot Kiinassa ja palmusunnuntain virpomislenkit.

– On jännittävää nähdä vaikuttaako naisten jääkiekon illan finaali jotenkin liikkeisiin.

Myllyojan havaintojen mukaan näissä vaaleissa Jokioisilla äänestämässä kävi vaalipäivänä enemmän nuoria kuin aiemmin.

– Ja se on hyvä asia. Tässä uurnalla aina huomaa, kuka on ensi kertaa äänestämässä, Myllyoja lisää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic