Lounais-Häme Forssan seutu

Ilmaiset kasvomaskit loppuivat vajaassa kahdessa tunnissa Forssassa – Seuraava jakelu on ensi tiistaina

"Kyselijöitä tuli paljon myös sen jälkeen, kun maskit olivat loppuneet."
Ilmaisia kasvomaskeja jonotettiin Forssan kauppatorilla. Kuva: Tapio Tuomela
Ilmaisia kasvomaskeja jonotettiin Forssan kauppatorilla. Kuva: Tapio Tuomela

Ilmaisten kasvomaskien jako alkoi Forssassa torstaina vilkkaasti. Ensimmäisen jakelupäivän maskit loppuivat vajaassa kahdessa tunnissa. Jakelu käynnistyi kauppatorilla kello 10, ja maskipaketteja oli varattu 225. Viimeiset paketit menivät varttia vaille 12. Jakelu jatkuu ensi tiistaina.

– Kyselijöitä tuli paljon myös sen jälkeen, kun maskit olivat loppuneet. Pyysimme heitä tulemaan uudelleen tiistaina, kertoi maskeja jakanut palveluohjaaja Annika Mäkinen Ohjaamo Forssasta. Mäkisen lisäksi maskeja oli jakamassa tuotteistaja Mira Kalliola Forssan kaupungin Osaavasti yrityksiin -hankkeesta.

Maskeja haettiin heti alusta asti innokkaasti, sillä ensimmäisten kymmenen minuutin aikana oli mennyt jo 50 pakettia. Ensimmäiset hakijat jonottivat pitkässä jonossa omaa vuoroaan, ja senkin jälkeen hakijoita tuli tasaiseen tahtiin. Jakelun oli alun perin tarkoitus päättyä kello 14.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Maskeja olivat jakamassa Mira Kalliola ja Annika Mäkinen. Kuva: Tapio Tuomela

Kasvomaskeja jaetaan Forssassa koronavirustilanteen aiheuttaman maskisuosituksen takia ilmaiseksi vähävaraisille, haavoittuvimmassa asemassa oleville ja omaishoitajille.

– Ensimmäiset hakijat tulivat jonoon jo puoli kymmeneltä, Kalliola ja Mäkinen kertoivat.

Jokaiselle hakijalle annettiin pussi, jossa on neljä kestokäyttöistä ja pestävää kangasmaskia. Ilmaisten maskien jako jatkuu Forssassa toripäivisin tiistaina ja torstaina kello 10–14. Jakelu tapahtuu matkailun infopisteeltä torirakennuksen Ankkalammin puoleiselta ovelta.

– Jakelu jatkuu niin kauan, kunnes saamme viranomaisilta jotakin muuta tietoa, Forssan kaupungin työllisyys- ja hyvinvointipalvelujen päällikkö Jaakko Leskinen sanoi.

Varallisuutta ei kysytä

Jakelun toteuttamisesta vastaa Forssassa kaupunki. Yhteistyössä on Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä, jonka kautta maskit ovat tulleet jakoon.

– Ilmaiseksi jaettavan maskipaketin voi hakea jokainen, joka kokee kuuluvansa jakelun kohderyhmään. Emme kysy kenenkään varallisuutta tai kotikuntaa. Myöskään nimeä ei kysytä, mutta kirjanpitoa tehdään sen mukaan kuinka monta hakijaa on ollut, Leskinen kertoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kasvomaskeilla oli Forssassa ensimmäisenä jakelupäivänä kova kysyntä. Kuva: Tapio Tuomela

Toiveena on myös, että jokainen tarvitsija hakee maskipaketin nimenomaan itselleen. Jokainen hakija saa mukaansa vain yhden paketin.

Maskien ohessa jaetaan ohjeistus kasvomaskien käytöstä, käsittelystä ja kangasmaskien pesusta. Maskia hakiessa ohjeena on myös noudattaa hygieniaohjeistusta ja riittäviä turvavälejä.

”Maskit tulevat tarpeeseen”

Forssalainen Erkki Hirvonen totesi pitävänsä ilmaisten maskien jakelua hyvänä asiana.

– Olen tyytyväinen siihen, että maskeja jaetaan tarvitsijoille. Teen sellaista työtä, että käytän maskia. Aion myös katsoa mallia saamistani maskeista, että osaan tehdä sellaisen jatkossa itse, Hirvonen sanoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Erkki Hirvonen piti kasvomaskien jakamista hyvänä asiana. Kuva: Tapio Tuomela

Forssalainen Esa Mäkelä sanoi maskien tulleen tarpeeseen.

– Käytän maskia, jos menen väentungokseen. Lisäksi maskia on käytettävä linja-autolla tai junalla matkustettaessa, Mäkelä sanoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Esa Mäkelä kertoi käyttävänsä kasvomaskia väentungoksessa ja joukkoliikenteessä. Kuva: Tapio Tuomela
Esa Mäkelä kertoi käyttävänsä kasvomaskia väentungoksessa ja joukkoliikenteessä. Kuva: Tapio Tuomela

Mäkelä toivoi, että ihmiset ymmärtäisivät käyttää maskia ja huolehtia turvaväleistä ja käsihygieniasta, jotta koronatilanne ei pääsisi enää pahenemaan.

– Huolehdin itse kauppajonossakin tarvittavasta turvavälistä. Toki myös ikä helpottaa turvavälin pitämisestä, koska tässä iässä ei enää tule mentyä pussaamaan ketään poskelle, 85-vuotias Mäkelä nauroi.

Seudun muissa kunnissa maskit eivät loppuneet

Seudun muissa kunnissa kysyntä ei ollut Forssan kaltaista ja maskeja jäi jaettavaksi myös perjantaille.

Tammelassa, Jokioisilla ja Humppilassa maskijakelua toteutetaan maanantaista perjantaihin tai niin kauan kuin jaettavaa riittää. Ypäjällä jakopäivät ovat tiistai ja torstai. Tarkemmat kuntakohtaiset tiedot löytyvät torstain Forssan Lehdestä (20.8.).

Myös Tammela, Jokioinen, Humppila ja Ypäjä saavat maskitäydennystä maanantaina, ja nämä maskit tulevat jakoon kunnissa tiistaina. FL

Lue myös: Kasvomaskeja jaetaan nyt torstaista alkaen vähäosaisille Forssan seudulla – Neljän kankaisen kasvomaskin pussukoita on jaossa viiden kunnan alueella 468 (FL 19.8.2020)

Luitko tämän? Forssan seudun hyky nosti koronatestien määrää mutta sekään ei riitä, syysflunssa voittaa kisassa (FL 19.8.2020)

Muistilista maskin käyttöön

Pese kädet, ennen kuin puet puhtaan maskin.

Älä koske kasvomaskiin, kun se on ylläsi.

Älä juo tai syö maskin käytön aikana.

Jos kosket maskin pintaan käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi.

Pese kädet ennen maskin riisumista.

Riisu maski ottamalla vain sen takaa kiinni. Älä koske maskin ulkopintaan.

Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.

Pese kangasmaski vähintään 60 asteen, mutta materiaalin salliessa 90 asteen pesuohjelmalla tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele ja kuivaa maski paikassa, jossa on raitis ilma.

Muista maskia käyttäessäsi myös hyvä käsi- ja yskimishygienia, fyysisten tai lähikontaktien välttäminen sekä kasvojen, nenän ja suun koskettelun välttäminen.

Lähde: THL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic