Lounais-Häme

Ilmalämpöpumppujen asennus työllistää

Valokuituverkkoja, antennijärjestelmiä, valvontalaitteistoja ja ilmalämpöpumppuja asentavan jokioislaisen Okkopete oy:n yrittäjä Petri Okkonen on tyytyväinen tekijä. Hänen omistamallaan yrityksellä on sopivasti työtä ja tilauskirjassa on merkintöjä aina ensi kesälle asti.

Okkonen työllistää tällä hetkellä yrityksessään itsensä lisäksi antennitöihin ja valvontalaitteistojen asennuksiin erikoistuneen Reijo Järven.

Tällä vuosikymmenellä yrityksen palveluksessa on ollut myös muita sähköalan ammattilaisia apuna suuremmissa urakoissa. Okkonen arvioi, että yrityskoko on hänelle nyt sopiva, kun aikaa jää tarjouslaskennan ja materiaalien hankinnan sekä työnvalvonnan jälkeen myös varsinaisten töiden tekemiseen.

Yritys asentaa Okkosen laskujen mukaan Forssan seudulla noin 100 ilmalämpöpumppua vuodessa. Asennettavat ilmalämpöpumppumerkit, Mitsubishi ja Gree, ovat luotettavia tuotemerkkejä. Asennusten lisäksi kylmäainetöihin kuuluvat edustettujen merkkien huollot ja korjaukset.

-Ilmalämpöpumppujen tehokkuus on parantunut kymmenessä vuodessa reippaasti. Kun kymmenen vuotta sitten hyvätasoinen lämpöpumppu kykeni tuottamaan lämpöä 15 asteen pakkasella, kykenevät nykyiset ilmalämpöpumput tuottamaan lämpöä 25 asteen pakkasella, Okkonen sanoo.

Myös ilmalämpöpumppujen hinnat ovat tulleet kymmenessä vuodessa alas. Kun 10 vuotta sitten huippumalli maksoi noin 2500 euroa, saa nykyisin tehokkaamman laitteen noin 2000 eurolla.

Okkonen kertoo, että heiltä toisinaan pyydetään asentamaan postimyynnin kautta tilattuja ilmalämpöpumppuja, mutta näistä töistä kieltäydytään, sillä laitteen asentaneella yrityksellä on asennuksen jälkeen vastuu laitteen toiminnasta.

Ilmalämpöpumppujen lisäksi Okkopeten päätoimialoina ovat valokuituverkkojen asennukset sekä antennijärjestelmien asennukset ja -korjaukset.

Töitä tehdään suorien tilausten lisäksi myös alihankintana useille yrityksille, kuten Canal Digital, Viasat, ARE Oy sekä useille paikallisille sähköalan yrityksille.

Työmaita on tällä hetkellä mm. Nummelassa, Espoossa, Hyvinkäällä ja Hämeenlinnassa.

-Töitä pyritään tekemään Forssan alueella mahdollisimman paljon, mutta töiden perässä on lähdettävä kauemmaksi kuin kirkontorni näkyy, Okkonen sanoo.

Okkoselle onkin tullut tutuksi 2-tien autojonot arkiaamuisin Helsingin suuntaan. Työmaalla pyritään olemaan heti kello seitsemän jälkeen ja tavoitteena on ehtiä kotiin neljäksi.

Tehokkuuden lisäämiseksi osia ei kasata enää asennuspaikalla, vaan esivalmistelut tehdään Yrittäjänkaarella sijaitsevissa yrityksen tiloissa.

Talotekniikassa eri osa-alueet ovat eriytymässä Okkosen mukaan yhä pienempiin ja erikoistuneempaa ammattitaitoa vaativiin sektoreihin antennijärjestelmistä valaistukseen. Kulman takana kurkkii myös jo kodinkoneiden internet, joka vaatii myös omat ohjausjärjestelmänsä.

Okkonen on huolissaan ikääntyvien ihmisten selviämisestä tekniikan muutoksissa.

Television kanavamuutoksessa Tammelan linkin päivityksessä viime syksynä hän vieraili yli sadassa taloyhtiössä virittämässä televisioita ja näki, kuinka hankalaa tekniikan muuttuminen on tavallisille ihmisille.

Lisäksi palveluita viedään kiihtyvällä tahdilla nettiin, jolloin ikäihmisten on yhä vaikeampaa saada apua teknisiin ongelmiin. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti