Lounais-Häme Forssa

"Ilmasto muuttuu, muuttuuko Forssa?" Osuuskunta Kestävä ilmastolakkoilee torilla

Saana Palovaara, Juuso Puurula ja Minna Valanti uskovat, että ilmastoviesti menee lopulta perille. Toimiin olisi vain tartuttava pian. Kuva: Lassi Puhtimäki
Saana Palovaara, Juuso Puurula ja Minna Valanti uskovat, että ilmastoviesti menee lopulta perille. Toimiin olisi vain tartuttava pian. Kuva: Lassi Puhtimäki

Yksittäinen ihminen voi tehdä paljon. Näin muistuttivat HAMK:n Osuuskunta Kestävän opiskelijat Forssan torilla.

He osallistuivat valtakunnalliseen ja kansainväliseen ilmastolakkoliikkeeseen ja vaativat muutosta myös Forssalta. Ilmastonmuutoksesta huolissaan olevat nuoret osoittavat tänään mieltään Suomessa kunnianhimoisemman ilmastopolitiikan puolesta. Myös aikuisia on kutsuttu tukemaan ilmastolakkoilevia nuoria.

Kestävän jäsenet halusivat luoda oman YK:n ilmastoviikon tapahtuman Forssaan ja herätellä paikallista väkeä ja päättäjiä toimimaan.

– Forssan kaupungilta toivomme sitä, että järkivihreys ja ilmastotyö siirtyvät oikeasti strategioista ja paperilta toimintaan ja teoiksi, kiteyttää Saana Palovaara.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi pistäytyi ilmastolakkolaisten luona ja vakuutti, että kaupungin uusi strategia on muutakin kuin paperia ja kauniita sanoja.

– Esimerkiksi kilpailutusohjeistusta ollaan muuttamassa niin, että järkivihreys ja kestävä kehitys ovat mukana kriteereinä. Myös jokainen hallintokunta ensi vuonna toimii strategian periaatteiden mukaan. Asioiden toteutumista myös seurataan, Kesäniemi lupaa.

Humppilalainen Jouko Alhainen on tehnyt ilmastotyötä vuosikymmeniä. Hän tuli torille osoittamaan tukensa nuorille.

Pienin askelin muutokseen

Opiskelijat muistuttavat, että ei ole niin pientä paikkaa etteikö ihminen voisi sielläkin tehdä tekoja, joista kasvaa iso virta.

Elämänmuutos ilmastoystävällisempään suuntaan kannattaa tehdä pienin askelin.

– Omaan muutokseen kannattaa lähteä itsetutkiskelun kautta. Kun omat arvot ovat kirkkaana mielessä, niiden mukaan eläminen lisää onnellisuutta. Näin minä muutin elämääni ilmastoystävällisempään suuntaan. Kun tekee valintoja arvojensa mukaan, nälkä kasvaa syödessä ja askeleet seuraavat toistaan, kertoo Juhana Karpo.

Kestävän väki neuvoo muutosta tehdessä tarkastelemaan ihan arkisia valintoja: millä autolla ajaa, ajaako pyörällä auton sijaan, kierrättääkö, lisääkö kasvisten määrään ruokavaliossa, vähentääkö lihansyöntiä…

– Jo yksi muutos vie eteenpäin ja auttaa seuraavaa. Yksilön teoilla on merkitystä, he muistuttavat.

Osuuskunta Kestävä lakkoilee Forssan torilla perjantaina kello 12:een asti.


Yhteinen huuto kello 12

Ilmastolakkoja järjestetään tänään ympäri maata. Esimerkiksi Helsingissä Eduskuntatalon edessä järjestetään kello 10–14 tapahtuma, jossa eduskunnalta vaaditaan ilmastotekoja. Kello 12 on iso yhteinen ilmastohuuto.

Yritysvastuujärjestö Finnwatchin mukaan Eduskuntatalon edustalle odotetaan tuhansia ihmisiä.

Finnwatch on haastanut yritykset pohtimaan ilmastolakkopäivänä vakavasti omaa rooliaan ilmastokriisin torjunnassa. Yli 30 yritystä on vastannut haasteeseen.

Forssa liittyi YK:n ilmastoviikon tapahtumien ketjuun omalla mielenilmauksella.

Juuret Greta Thunbergin koululakossa

Tapahtuman juuret ovat 16-vuotiaan ruotsalaisen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin Fridaysforfuture-koululakossa.

Viime perjantaina YK:n ilmastokokouksen alla järjestettiin maailmanlaajuinen ilmastolakko, joka keräsi marsseille miljoonia ilmastonmuutoksesta huolestuneita ihmisiä ympäri maailmaa.

Thunberg osallistui kokoukseen ja piti siellä raivokkaan puheenvuoron, jossa syytti maailman johtajien pettäneen hänen sukupolvensa.

– Tämä on väärin. Minun ei pitäisi olla täällä. Minun pitäisi olla koulussa valtameren toisella puolella. Te olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni tyhjillä sanoilla, ja kuitenkin minä olen yksi onnekkaista. Ihmiset kärsivät, ihmiset kuolevat, koko ekosysteemi on romahtamassa, Thunberg jyrisi New Yorkissa. FL/STT

Juttua on päivitetty kauttaaltaan 27.9. klo 11.41.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic