Lounais-Häme Forssan seutu

Ilmastoahdistus ajoi lakkoilemaan – Forssan yhteislyseon opiskelija Eetu jätti koulupäivän väliin ja suuntasi ilmastomarssiin

Tänään perjantaina järjestetään kansainvälinen ilmastolakkopäivä, johon osallistuu koululaisia ja opiskelijoita ympäri maailman, myös Forssan seudulta.
Eetu Ahvo ei suuntaa perjantaina Forssan yhteislyseolle vaan Helsinkiin, missä hän on mukana Eduskuntatalon portaille päättyvässä ilmastomarssissa.

Jopa tuhansia suomalaisia nuoria osallistuu tänään perjantaina globaaliin koululaisten ilmastolakkopäivään. Suomessa ilmastotapahtumia järjestetään yli kymmenellä paikkakunnalla.

Forssassa ei omaa tapahtumaa järjestetä, mutta seudulta on silti lähdössä muihin kaupunkeihin useita nuoria herättääkseen huomiota ilmastonmuutokseen.

Forssan yhteislyseon ensimmäisen vuoden opiskelija Eetu Ahvo on ollut Helsingissä järjestettävän marssin järjestelijöiden joukossa. Alun perin Ahvon herätti ilmastonmuutokseen hänen ystävänsä, jokioislainen Atte Ahokas, joka on ollut puhumassa nuorten ilmastoaktivismista muun muassa Ylen A-studiossa.

– Atella on ollut iso vaikutus, mutta olen itsekin alkanut huomata, miten ilmasto on lämmennyt, ja olen kokenut pientä ilmastoahdistusta, Ahvo kertoo.

Helsingissä lakkolaiset marssivat ensin Senaatintorilta Eduskuntatalolle, missä osallistujat vaativat loppupäivän ajan päättäjiltä parempaa ilmastopolitiikkaa.

– Haluamme tuoda asiaa nykyistä enemmän esiin ja panostaa päättäjiä sanoista tekoihin, Ahvo kertoo.

Eetu Ahvo on ollut mukana järjestämässä Helsingissä pidettävää ilmastomarssia. Ahvon mukaan nuoria kiinnostaa ilmasto, mutta tekoja tarvittaisiin enemmän. Kuva: Lassi Puhtimäki
Eetu Ahvo on ollut mukana järjestämässä Helsingissä pidettävää ilmastomarssia. Ahvon mukaan nuoria kiinnostaa ilmasto, mutta tekoja tarvittaisiin enemmän. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ahvon mielestä ilmaston lämpenemisen hidastamista tukevat päätökset voivat olla hyvin konkreettisiakin.

– Esimerkiksi haja-asutusalueita ajatellen julkista liikennettä tulisi tukea nykyistä selvästi enemmän, jotta autoilua voitaisiin vähentää.

Perjantain tapahtuman esikuva on ruotsalainen 16-vuotias ilmastoaktivisti Greta Thunberg, joka jättää joka perjantai koulupäivän väliin ja istuu Ruotsin valtiopäivätalon ulkopuolella.

Forssassa ei ainakaan tällä kertaa ole omaa tapahtumaa.

– Välillä olemme miettineet, että voisi jotain paikallistakin järjestää.

Perjantain koululakkoa on suunniteltu ja järjestelty netin välityksellä yhteisössä, johon kuuluu nuoria ympäri Suomen ja jossa myös Ahvo on mukana. Tempauksista on keskusteltu netin välityksellä, minkä lisäksi on tavattu myös kasvokkain muun muassa kylttien maalauksen merkeissä.

– Yllättävän paljon nuoria Suomessakin kiinnostavat nyt ilmastoasiat, mutta konkreettiset toimet puuttuvat, kuten päättäjiltäkin.

Ahvo kertoo, että ympäristöasioita ajaviin nuoriin voi esimerkiksi ottaa Instagramissa tai Twitterissä yhteyttä lisätietoja varten.

– Kuten Gretakin on sanonut: Joka päivä voi olla perjantai, aina voi tehdä jotain pientä ilmaston eteen. Ei aina tarvitse mennä kylttien kanssa ulos. FL

 

Lisää aiheesta: Koululaisten ilmastolakko puhuttaa myös Forssan seudulla – Poissaoloilmoituksia tullut vähän

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic