Lounais-Häme Forssa

Ilmastoahdistus ei juuri paina forssalaiskoululaisia

Nuorten mukaan arjessa mietityttävät enemmän opiskelupaikkaan ja tulevaisuuden ammattiin liittyvät kysymykset.
Yhdeksäsluokkalaiset Jasmin Rautanen (vas.), Säde Heikkilä (keskellä) ja Aada Ahola (oik.) eivät koe ilmastoahdistusta. Keskuskoulun sosiaalikasvattaja Krista Kurka on huomannut, että ilmastomuutoskeskustelu ole keskiössä nuorten arjessa. Kuva: Tapio Tuomela
Yhdeksäsluokkalaiset Jasmin Rautanen (vas.), Säde Heikkilä (keskellä) ja Aada Ahola (oik.) eivät koe ilmastoahdistusta. Keskuskoulun sosiaalikasvattaja Krista Kurka on huomannut, että ilmastomuutoskeskustelu ole keskiössä nuorten arjessa. Kuva: Tapio Tuomela

Pelastakaa Lapset ry:n tuoreesta Lapsen ääni 2019 -raportista ilmenee, että suomalaisnuorten suurin tulevaisuuden huoli on ilmastonmuutos.

Raportin mukaan 78 prosenttia kyselyyn vastanneista 13–17-vuotiaista ilmoitti olevansa huolissaan ilmastonmuutoksesta.

Myös Sitran vastajulkaistusta raportista ilmenee, että neljäsosa kaikenikäisistä suomalaisista kokee ilmastoahdistusta.

Forssassa ilmastoahdistus ei kuitenkaan näytä olevan erityisen yleinen huoli ainakaan koululaisten keskuudessa. Tölön ja Keskuskoulun rehtorit Minna Lintonen ja Jari Marjamäki eivät ole huomanneet ala- tai yläkoululaisten keskuudessa erityistä ilmastohuolta.

– Totta kai ilmastonmuutoksesta puhutaan, ja se tulee jatkuvasti esille esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Kuitenkin vaikuttaa siltä, että nuorten arjessa korostuvat jokapäiväiset huolet pikemmin kuin ilmastonmuutos, Minna Lintonen sanoo.

Samaa mieltä ovat Keskuskoulun yhdeksättä luokkaa käyvät Säde Heikkilä, Jasmin Rautanen ja Aada Ahola. He eivät koe ilmastoahdistusta. Heitä mietityttää tulevaisuudessa esimerkiksi se, mihin ammattiin opiskella, pääseekö hyvään lukioon ja minne yleisesti ottaen päätyy elämässä.

– Somessa tulee jatkuvasti vastaan videoita ilmastonmuutoksesta. Teema on paljon esillä ja se huolettaa kyllä jossain määrin, mutta se ei nouse mitenkään keskeiseksi arjessa, toteaa Aada Ahola.

Kolmikon tuttavapiiriinkään ei kuulu nuoria, jotka huolehtisivat erityisen paljon ilmastonmuutoksesta.

– Ei meidän koulussamme taida olla sellaisia, toteaa Jasmin Rautanen.

Nuoret eivät ole myöskään tehneet ilmastotekoja, kuten vähentäneet lihan syöntiä tai valinneet ilmaston vuoksi polkupyörän mieluummin kuin autokyydin. Ainakin toistaiseksi nuoria epäilyttävät yksilön vaikutusmahdollisuudet.

– Jos valitsen pyörän autokyydin sijaan, se on vain pieni teko, joka ei yksinään hidasta ilmastonmuutosta, sanoo Säde Heikkilä.

– Kaikkien muidenkin pitäisi tehdä sama valinta, jotta teosta olisi jotain hyötyä. Mutta eivät muut tee sitä valintaa, jatkaa Jasmin Rautanen.

Myös rehtori Jari Marjamäen mukaan nuorten elämä pyörii muiden teemojen ympärillä kuin ilmastonmuutoksen.

– Vaikka ilmastonmuutoskeskustelu heräsi voimakkaana vuosi sitten, nuorten käyttäytymisessä ei näkynyt muutoksia. Ilmastonmuutosta toki käsitellään laajasti koulun oppitunneilla. FL

Lapsen ääni 2019 -raportti

Pelastakaa Lapset ry:n raportti, joka tarkastelee 13–17-vuotiaiden lasten käsityksiä tulevaisuudesta.

Raportin mukaan lasten tulevaisuuden suurin huolenaihe on ilmastonmuutos, josta on huolissaan 78 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Työttömyys on toiseksi suurin huolenaihe. Siitä on huolissaan 55 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Työttömien vanhempien lapsista 69 prosenttia on huolissaan työttömyydestä, työssäkäyvien lapsista 51 prosenttia.

Alle 40 prosenttia lapsista uskoo voivansa vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen.

Raportti piirtää kuvaa nykylapsista, joiden unelmien Suomi on turvallinen, ympäristöystävällinen ja tasa-arvoinen.

Kyselyyn vastasi 565 lasta.

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic