Lounais-Häme

Ilmastohuoli esiin itkun avulla: taidetyöpajassa yhdistyvät kansanperinne ja ympäristökysymykset

Kuvituskuva Kuva: Heini Suvisuo
Kuvituskuva Kuva: Heini Suvisuo

Itku äidin haudalla-projekti saapuu Forssaan tiistaina 18.6. Sen pohjalta toteutettava itku-työpaja järjestetään Forssan kirjaston Brander-salissa klo 16–20.30. Työpajaan pääsee mukaan 12 ilmoittautunutta osallistujaa. Työpajaan osallistuminen on maksutonta.

Projekti vierailee neljällä eri paikkakunnalla. Projektin tarkoituksena on tuottaa musiikkia ja itkuja laulaja-taiteilija Noora Kauppilan syksyllä 2019 projektissa mukana olevien paikkakuntien soilla esitettäviin esityksiin.

Työpajassa tutustutaan karjalaiseen kansanperinteeseen kuuluvaan äänellä itkemiseen. Osallistujat saavat tietoa itkuperinteestä runoutena sekä musiikkina. Itkuja on käytetty ilmaisemaan yhteistä surua erilaisissa elämän muutosprosesseissa. Projektissa itkuja tarkastellaan erityisesti ympäristön ja ympäristöhuolen näkökulmasta.

– Monella nykyajan ihmisellä on tarve oman luontosuhteen ylläpitoon. Työpajassa yhdistyvät vanha perinne, oman aikamme henki ja suuret yhteiskunnalliset kysymykset, työpajan ohjaajana toimiva Kauppila kuvailee.

Työpajaan osallistuvat pääsevät kokeilemaan myös ääneen itkemistä osana ryhmää. Illan aikana työpajalaiset kuuntelevat arkistonauhalta, miltä aidot karjalaisnaisten itkuvirret ovat kuulostaneet.

– Ketään ei pakota itkemään. Paikalle voi tulla vain kuuntelemaan ja samaan tietoa itkuperinteestä. Työpaja on loistava mahdollisuus tutustua vanhaan perinteeseen, Kauppila vakuuttaa.

Työpajaan voi ilmoittautua maanantaihin 17.6 asti sähköpostitse nookau@gmail.com tai puhelimitse numeroon 044 2933 293. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic