Lounais-Häme

Ilmastointilaitteet ovat menneet kuumille kiville helteillä – asiakkaat ovat suosineet myös tuulettimia tehokkaampia ja kalliimpia vaihtoehtoja

Siirrettävien ilmastointilaitteiden, tuulettimien ja ilmalämpöpumppujen kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti heinäkuussa. Forssan Prisman apulaismyyntipäällikkö Petri Ahinko myöntää, että helteillä on ollut valtava vaikutus.

-Näyttää siltä, että kaikilla liikkeillä on ollut samat haasteet. Kun helteet alkoivat, niin tavara loppui aika äkkiä. Meille on uusi erä luvassa tiistain aikana, Ahinko kertoo.

Asiakkaat ovat olleet valmiita maksamaan myös kalliimmista tuotteista, Ahinko sanoo.

-Tämä kesä on poikkeus siinä, että kalliimpien laitteiden kysyntä on ollut selvästi suurempaa. 200 euron laitteet ovat loppuneet yhtä nopeasti kuin 20 euron hintaiset.

Tuotteiden hintoja ei kuitenkaan lähdetä nostamaan runsaan kysynnän vuoksi.

-Siihen ei lähdetä. Hinnat pysyvät samoina, mitä ovat olleetkin, Ahinko naurahtaa.

 

Myös Veikon Kone Lehtovirran kauppias Kari Lehtovirta kertoo, että liikkeessä on jouduttu myymään ilmastointilaitteiden kohdalla eioota.

-Tiistaina saatiin pieni erä lisää. Viimeksi vastaava tilanne on ollut kesällä 2014. Ilmalämpöpumppujen kysyntä on nelinkertaistunut, Lehtovirta kertoo.

-Ei ole kiusattu ihmisiä nostamalla hintoja, vaan on haalittu se, mitä on saatu.

Kodinkoneliikkeet eivät Lehtovirran mukaan pysty helposti vastaamaan kysyntään kesken kesäkauden. Tarpeet pitäisi ennakoida koko kesän ajalle.

-Aika lailla kädestä suuhun mennään, sen jälkeen se on sitten finito de la musica, Lehtovirta kiteyttää.

Siirrettävien ilmastointilaitteiden myynnin kasvu on näkynyt myös Veikon Koneella. Lehtovirran mukaan laite on tuuletinta tehokkaampi ratkaisu tietyissä suhteissa.

-Tuuletin ei luo kylmää ilmaa, vaan ainoastaan kierrättää sitä. Vanhemmille ihmisille tällainen ei riitä varsinkin, kun helteitä on ennustettu koko loppukesäksi, Lehtovirta kuvailee.

 

Ilmalämpöpumppuja myyvän Jaskan Huoltopisteen Janne Laaksonen kertoo, että kelit ovat työllistäneet asennusten suhteen jo toukokuusta asti.

-Pari kolme kesää on ollut hiljaista. Ruuhkaa tuli heti, kun helteet alkoivat, saatiin sitä purettua kesäkuun aikana. Tällä hetkellä asennusta voi varautua odottamaan ainakin viikon, Laaksonen kertoo.

Käytännössä kaikki ilmalämpöpumput ovat menneet, vaikka Laaksosen mukaan joitakin on ehkä vielä saatavissa.

-Ilmiö on näkynyt koko Euroopan tasolla. Olemme juuri odottaneet yhteen kohteeseen laitteita Euroopasta, Laaksonen kuvaa tilannetta.

Laaksonen kehottaa ottamaan välittömästi yhteyttä, jos haluaa vielä asennuksen kotiinsa. Hän painottaa ennakoimaan tulevia kesiä ja ilmalämpöpumppujen etuja.

-Asennuksesta saa kotitalousvähennyksen, ja malleja löytyy paitsi jäähdytykseen, niin myös lämmitystarkoitukseen. FL

 

Näin pidät itsesi viileänä
Pidä ikkunat suljettuna ja varjostettuna auringon puolelta ulkoilman ollessa sisäilmaa lämpimämpää. Avaa ikkunat ilman viilentyessä ja tuuleta sisätilat.Pidä turhat valot ja sähkölaitteet pois päältä. Jos käytät ilmastointilaitetta, pidä ovet ja ikkunat kiinni.Vältä ulkona olemista päiväsaikaan. Suosi varjoisia ja ilmastoituja paikkoja.Vältä fyysisesti raskasta työtä tai ajoita se aamuun tai myöhäisiltaan.Juo vettä pitkin päivää, suositus on 1–1,5 litraa päivässä.Pukeudu löysiin, mielellään luonnonmateriaaleista valmistettuihin vaatteisiin.Lähde: thl.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic