Lounais-Häme

Ilmastokysymyksiä nuorten näkökulmasta

Se jätteen määrä ja ne likaiset vesistöt avasivat Katri Ylisen silmät.

Forssalainen Ylinen teki töitä Thaimaassa luonto-oppaana, kun hänessä heräsi vastuullinen olo ympäristöstä ja maapallon tilasta.

-Thaimaassa ihmiset ja luonto voivat muovijätteen keskellä huonosti. Ajattelin, että tälle pitää tehdä jotain, Ylinen muistelee.

Hän hakeutui opiskelemaan kestävää kehitystä Hämeen ammattikorkeakouluun. Opintojen myötä Ylisen kiinnostus kohdistui etenkin ilmastoturvallisuuteen.

Parhaillaan Ylinen toimii Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n ilmastodelegaattina.

-Ihailin Suomen edellisen ilmastodelegaatin Anna Abrahamssonin työtä ja koin, että tehtävä on hyvä ponnahduslauta tulevaisuuden tehtäviin ilmastopolitiikassa. Toivon, että voisin joskus työskennellä ilmastoasiantuntijana, Ylinen sanoo.

Ilmastodelegaattina hänen päätehtävänään on lisätä ilmastonmuutokseen liittyvää tietoutta nuorten parissa sekä edistää nuorten osallisuutta ja hyvinvointia ilmastopolitiikasta käytävässä keskustelussa.

Tietouden levittämiseksi Ylisen pitää puhua kielellä, minkä kaikki ymmärtävät. Haasteena on ollut se, että ilmastopolitiikka ja ilmastonmuutos olivat pitkään hyvin abstrakteja aiheita.

-Pariisin ilmastoneuvottelujen myötä, kun saatiin aikaan laillisesti velvoittava ilmastosopimus, ilmastopolitiikka ja ilmastonmuutos tulevat paljon lähemmäksi käytännön tasoa.

-Ilmastokysymyksistä on nyt helpompaa puhua, kun ei enää tarvitse kiistellä siitä, onko ilmastonmuutos totta vai ei. Tai siitä, onko ilmastonmuutos ihmisen aiheuttamaa vai onko nyt vain menossa jokin lämpimämpi vaihe maapallon historiassa. Pariisin ilmastosopimuksen myötä on todettu, että ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttama ja meidän täytyy toimia pian tilanteen parantamiseksi.

Ylinen pohtii, että ilmastoturvallisuus ja ylipäänsä ympäristötietoisuus alkaa toisaalta olla jo nuoremmille sukupolville itsestäänselvyys.

-Nuoret ovat esimerkiksi olleet todella kiinnostuneita ilmastokysymyksistä niissä tilaisuuksissa, joissa olen ollut puhumassa. Asiaan on selvästi perehdytty. Olisi mielenkiintoista joskus päästä puhumaan vanhemmallekin väelle – mutta toisaalta se ei kuulu mandaattini alle. Edustan nimenomaan nuoria.

Ylinen näkisi mielellään tulevaisuudessa koulujen opetussuunnitelmassa myös enemmän ilmastokasvatusta. Ylinen toivoo forssalaisen opetus- ja kulttuuriministerin ottavan aiheesta vahvemmin koppia.

Pariisin ilmastoneuvotteluja ja sen lopputulosta Ylinen pitää omalle sukupolvelleen sukupolvikokemuksena.

-Neuvottelut olivat todellinen läpimurto. Tavoite, jonka eteen sadan tuhannet ihmiset olivat marssineet, saavutettiin.

Pariisin ilmastosopimuksen myötä maapallon lämpeneminen pyritään pysäyttämään ja lämpötilan nousu rajaamaan selvästi alle kahden asteen esiteolliseen aikaan verrattuna. Lämpeneminen pyritään pitämään 1,5 asteessa.

Kesän lopulla kohistiin Euroopan unionin päästöesityksistä, joilla se pyrkii lunastamaan aiemmat ilmastolupauksensa sekä Pariisin sopimuksen velvoitteet. Suomi joutuu vähentämään päästökaupan ulkopuolisten alojen kasvihuonekaasujen päästöjä 39 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

-Lukemaa pidettiin korkeana. Tavoitteet ovatkin isot. Monesti päästöverotukseen ja erilaisiin EU:n ilmastotoimiin suhtaudutaan niin, että ”ei hitto kun tästä pitää maksaa” ja ”mistä sekin raha on pois”. Pitäisi muistaa ympäristön ja ilmaston tulevaisuus, jonka eteen Suomella on annettavaa. Päästöjen vähentäminen vaikuttaa ilmastoon, joka ei mene valtion rajojen mukaan.

Ilmastodelegaatin mielestä ilmaston hyväksi tehtävissä toimissa pitää nähdä myös mahdollisuuksia. Ylinen näkee, että ilmastosopimuksen voimaantulo voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, että länsimaiden halpatuotantomaihin siirtämää tuotantoa tuodaankin takaisin EU:n alueelle.

-Vaikka työvoima edelleen on halvempaa esimerkiksi Kiinassa ja Intiassa, halpatuotanto ei enää ole siinä määrin mahdollista mitä se tähän asti on ollut, kun tuotteiden hiilijalanjäljestä tulee ratkaiseva tekijä. Esimerkiksi terästeollisuudelle on povattu hyviä näkymiä, ja tuotanto voi tehdä vahvempaa paluuta Suomeen.

-Puheet uusiutuvan energian ja biotaouden markkinoista eivät ole enää mitään liibalaabaa, vaan kyseessä on tulevaisuudessa valloilleen pääsevä megatrendi. Nyt kannattaa lähteä paahtamaan eteenpäin ja tuoda osaamistaan näkyviin. Kun Suomi osoittaa ympäristötalouden osaamisensa, se luo myös talouskasvua.

Ylisen mielestä ilmastosopimuksen aikaansaaminen oli hyvä uutinen myös omalle kotikaupungilleen. Järkivihreän elinkeinostrategiaan nojaava Forssa on yksi kahdeksasta Fisu- eli hiilineutraalisuutta, jätteettömyyttä ja globaalisti kestävää kulutusta tavoittelevien edelläkävijäkuntien verkostoa. Ylisen mielestä seudun yrityksillä on ympäristöalalta osaamista, joka on pian merkittävä valttikortti markkinoilla. Vuosia hoettu edelläkävijyys maksaa itsensä takaisin, kun koko Suomi lähtee tavoittelemaan hiilineutraalia tulevaisuutta.

-Forssan kannattaisi hakea nyt johtajuutta sillä osaamisella, mitä seudulla on, Ylinen sanoo.

-Uuden kaupunginjohtajan toivon olevan aiheesta yhtä kiinnostunut kuin mitä Sami Sulkko oli. Sulkko puhui kiitettävästi järkivihreyden puolesta.

Ilmastodelegaatin tehtäviin kuuluu myös suomalaisten nuorten edustaminen sekä kansainvälisissä että kotimaisissa foorumeissa.

Ensi viikolla Ylinen suuntaa kohti Marokkoa ja Marrakechin ilmastoneuvotteluja. Silloin Pariisin ilmastosopimuksen osapuolet kokoontuvat yhteen sen jälkeen, kun sopimus saadaan voimaan 4. marraskuuta.

-Kyseessä on YK:n alainen korkein ilmastopoliittinen päätöksentekoelin. Neuvottelut kestävät kaksi viikkoa ja niissä keskustellaan Pariisin sopimuksen tarkemmasta toimeenpanosta, Ylinen kertoo.

Marrakechiin kokoontuu valtionpäämiehiä ja arvovaltaisia delegaatioita ympäri maailman. Ylinen on osa Suomen virallista delegaatiota.

Ylinen uskoo, että neuvotteluissa käydään keskusteluja myös siitä, mitä toimenpiteitä voidaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi toteuttaa ja ennen vuotta 2020.

-Pariisin sopimus koskee vuoden 2020 jälkeistä aikaa, mutta kunnianhimo on kasvanut. Kaikki osapuolet ymmärtävät akuutin toimintatarpeen tässä asiassa.

Ja vaikka tärkeän ja vakavan aiheen ääressä Marokossa ollaankin, on Ylisellä matkalle yksi henkilökohtaisesti merkittävä tavoite.

-Leonardo DiCaprio saapuu myös Marokkoon esittelemään uutta ilmastonmuutosaiheista Before the Flood -dokumenttiaan sekä tuomaan panoksensa ilmastoneuvotteluihin, joissa hän on ollut tuttu kasvo jo useampana vuotena. Nuorten ilmastodelegaattina ja DiCapriota about koko ikäni fanittaneena koen vahvaa velvollisuudentunnetta yhteisen selfien ottamisesta. Tulen tilanteen sitä vaatiessa häpeilemättä taklaamaan selfie-keppini avulla kaikki muut minun ja DiCaprion välistä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti