Lounais-Häme

Ilmastonmuutos uhkaa myös terveyttä - vakavia riskejä aiheuttavat esimerkiksi yleistyvät helleaallot

Tampere
31.10.2018, 14:46

Kotimaa

Ilmastonmuutos aiheuttaa monia terveysriskejä myös suomalaisille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan vakavia riskejä aiheuttavat esimerkiksi yleistymässä olevat helleaallot, jotka lisäävät kroonisesti sairaiden ja muiden herkästi reagoivien ihmisryhmien kuolleisuutta.
Asiantuntijoiden mukaan terveydenhuollon ja sosiaalihuollon yksiköissä ei ole varauduttu riittävästi sään ääri-ilmiöistä aiheutuviin häiriöihin. Hoitolaitoksia varten tarvittaisiin erityinen hellevaroitusjärjestelmä, ja lisäksi niiden pitäisi etukäteen varautua väestön terveyttä uhkaaviin helleaaltoihin.
– Suomessa rakennuksia ei ole suunniteltu helteen varalle. Nyt on se hetki, jolloin pitää miettiä, miten koteja ja julkisia rakennuksia suojataan helteeltä, korosti professori Timo Lanki THL:stä tänään Ympäristöterveyspäivillä Tampereella.
Jäähdyttävä ilmastointi ei Langin mukaan ole kattava ratkaisu, sillä se vie energiaa. Riskikohteisiin, kuten sairaaloihin, ilmastointia toki tarvitaan. Asunnoissa puolestaan voisi suosia passiivisia toimia. Näitä ovat esimerkiksi ikkunoiden heijastavat kalvot, sälekaihtimet ja luukut, joihin eteläisemmissä maissa on perinteisesti turvauduttu.
– Rakennus- ja yhdyskuntasuunnittelussa pitäisi välttää liian tiivistä rakentamista, sillä puut ja puistot viilentävät rakennuksia. Myös viherkatoilla voidaan viilentää kaupunkien lämpösaarekkeita.

Suomen etuna sopeutumiskyky

Lämpöaaltojen aiheuttamat kuolemat ovat kasvussa. Kun esimerkiksi vuonna 2003 helle vaikutti runsaan 200 ihmisen kuolemaan, vuonna 2010 kuolemia oli jo satakunta enemmän.
Suorat helleriskit, kuten lämpöhalvaukset, ovat vain osa ongelmaa. Kuumuus voi myös pahentaa kroonisia sairauksia jopa kohtalokkaasti heikentämällä esimerkiksi lämpötasapainon hallintaa ja ihmisen kykyä huolehtia itsestään.
Ilmastonmuutos aiheuttaa myös muita terveysriskejä. Talvien lauhtuessa liukastumiset lisääntyvät, kun sadevesi jäätyy tielle. Yleistyvät sateet ja tulvat voivat lisäksi saastuttaa vesiä, hyönteiset levittää Suomeen uusia tauteja, kosteusvauriot mahdollisesti lisätä sisäilmaongelmia ja siitepöly aiheuttaa allergioita.
Silti Lanki muistuttaa, että Suomella on hyvä sopeutumiskyky.
– Ilmastonmuutoksen vaikutuksia on kuitenkin seurattava, sillä kukaan ei vielä tiedä, mitä kaikkea tapahtuu.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic