Lounais-Häme Tammela

Seitsemän vinkkiä ilmastoystävälliseen ruokaan - Tammelan martat opastavat kestävään arkeen

Tammelan martat viettivät Maailman suurinta marttailtaa ja jakoivat vinkkejä ilmastoystävälliseen ruokaan.
Tammelan marttaillassa herkuteltiin kestävän arjen ruokaa. Kirsi-Marja Eerikäinen tarjoili kasvissosekeittoa Raija Kurkalle, Martta Revolle ja Kaisa Rämölle. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tammelan marttaillassa herkuteltiin kestävän arjen ruokaa. Kirsi-Marja Eerikäinen tarjoili kasvissosekeittoa Raija Kurkalle, Martta Revolle ja Kaisa Rämölle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Aluksi omenamalja, sitten kasvissosekeittoa, punajuurileipää ja yrttilevitettä ja lopuksi porkkana-puolukkakääretorttua.

Tammelassa vietettiin maailman suurinta marttailtaa, jonka valtakunnallisena teemana olivat arjen kestävät ruokavalinnat.

– Kyllä maistuu hyvältä, kiitteli Raija Kurka Café Tammelan valmistamaa ateriaa.

Tyytyväisinä nyökyttelivät myös Kurkan marttailtavieraat Maija Lähteenmäki, Martta Repo ja Kaisa Rämö.

– Samantapaista tulee tehtyä myös kotona, Lähteenmäki lisäsi.

Suomalaisen hiilijalanjäljestä 20 prosenttia ruoasta

Valtakunnallisessa marttailtojen ketjussa kiinnitettiin torstaina huomiota erityisesti arkisiin ruokavalintoihin. Noin viidennes keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä aiheutuu ruoasta. Ruoankulutuksen ilmastovaikutuksia voidaan vähentää suosimalla mahdollisimman vähän kuormittavia ruokia ja minimoimalla hävikkiä.

Vastuullinen kokkaaja vähentää lihan käyttöä, valitsee kotimaista ja välttää ruokahävikkiä. Martat kannustavat valmistamaan ruokaa, joka on terveellistä, turvallista, eettistä, ekologista, herkullista, edullista ja lähellä tuotettua.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kasvissosekeitto on terveellinen, maukas ja ilmastoystävällinen ruoka. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kasvissosekeitto on terveellinen, maukas ja ilmastoystävällinen ruoka. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Vastuullisesta kuluttamisesta ja ilmastoteoista puhutaan nyt todella paljon ja moni pitää teemoja uutena. Meille martoille nämä ajatukset ja kestävät valinnat ovat tuttuja. Tuunaamme, korjaamme, kierrätämme. Vanhemmalle väelle tämä on kuin paluuta historiaan, kertoo Tammelan Martat ry:n puheenjohtaja Erja-Liisa Lähde.

Ekosiivousta ja arjen hallintaa

Lähde muistuttaa marttajärjestön olevan olemassa sitä varten, että se opastaa kestävän arjen ja kuluttamisen valintoihin niin ruokapöydässä, kodinhoidossa kuin asumisessakin.

– Järjestämme esimerkiksi keväällä ekosiivouskurssin, jossa opetellaan hyödyntämään esimerkiksi etikkaa ja soodaa kodin siivouksessa. Myös Voimaa! -ryhmä aloittaa Tammelassa. Äidit ja lapset voivat opetella yhdessä ruoanlaittoa, arjen hallintaa ja muita tärkeitä taitoja, Lähde kertoo.

– Vai kiinnostaisiko pienten lasten vanhempia sose- ja sormiruokakurssi?

Marttojen vinkit kestävään arkikeittiöön:

1. Vähennä hävikkiä.

2. Lisää kasviksia.

3. Suosi villikalaa ja perunaa.

4. Suosi kotimaista.

5. Suosi sesonkituotteita.

6. Hyödynnä luonnonmarjat, sienet, riistaliha ja kalat.

7. Lajittele.

 

Lue myös:

Hävikistä herkkua Marttojen ohjein – Tammelan Martoilla valmisteilla reseptivihkonen

Vähennä lihat puoleen, syö kalaa tai luovu molemmista kokonaan – näin ruokavaliosi vaikuttaisi ilmastoon ja omaan hyvinvointiin

Ruokaa heitetään roskiin Suomessa jopa 160 miljoonaa kiloa vuodessa

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic