Lounais-Häme Urjala, Humppila

Ilmatar haluaa isommat roottorit tuulivoimapuistoonsa, Urjala ja Humppila ratkaisevat muutosluvat

Muutoksia on haettu jo myönnettyihin lupiin. Rakennustyöt Urjalassa ja Humppilassa alkavat ensi vuoden alussa.
Ilmatar oy:n tavoitteena on päivittää aiemmin Urjalaan ja Humppilaan suunnitellut tuulivoimalat modernimmiksi. Se tietäisi halkaisijaltaan suurempia roottoreita. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela
Ilmatar oy:n tavoitteena on päivittää aiemmin Urjalaan ja Humppilaan suunnitellut tuulivoimalat modernimmiksi. Se tietäisi halkaisijaltaan suurempia roottoreita. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela

Ilmatar hakee Urjalan–Humppilan tuulivoimapuiston rakennuslupiin muutoksia.

Yrityksen tavoitteena on päivittää aiemmin suunnitellut tuulivoimalat modernimmiksi.

Yhtiön hakemilla muutoksilla tuulivoimalan roottorihalkaisija kasvaisi 162 metriin, mutta kokonaiskorkeus pysyisi samana 210 metrissä. Aiemmin alueelle suunniteltiin halkaisijaltaan 150 metrin kokoisia roottoreita.

Muutoksella tuulet hyödynnettäisiin aiempaa tarkemmin.

– Uudempi teknologia on myös hiljaisempaa. Ympäristövaikutukset eli melu ja välke pysyvät samana tai alempina kuin aiemmassa suunnitelmassa. Myös tuulipuiston positiivinen ilmastovaikutus kasvaa, sanoo projektipäällikkö Petter Sund tiedotteessa.

Hakemukset käsitellään kummassakin kunnassa Sundin tietojen mukaan elo-syyskuussa.

Turbiinit paikalle vuoden lopulla

Työt alueella on tarkoitus aloittaa heti alkuvuodesta vuonna 2021. Puiston rakentamista on valmisteltu nyt tuulimittauksilla ja teknisellä suunnittelulla.

– Turbiinit tuodaan paikalle ensi vuoden lopulla. Puistoalueella tehdään jonkin verran puun kaatoa ja rakennetaan voimaloille esimerkiksi pistotiet. Alueen tiekuntien kanssa meillä on sopimukset jo voimassa.

Ilmattaren nyt suunnittelema 6–8 voimalan tuulivoimapuisto on merkittävästi kaavassa selvitettyä 17 tuulivoimalan kokonaisuutta kompaktimpi.

Sund sanoo teknisen suunnittelun osoittaneen, ettei kaikkia kaavoitettuja paikkoja kannata toteuttaa.

– Alue oli liian tiheä eikä sen tuulia olisi niin hyödynnetty tehokkaasti. Myös melu- ja välkevaikutusten kannalta on järkevää toteuttaa pienempi puisto.

Lue myös: Kohta Suomessa pyörii jo lähes 400 tuulivoimalaa ilman verorahaa, ja suunnitelmissa on tuhansia lisää – Professori: ”Suomikin tulee olemaan voimakas sähkönviejä” (FL 28.6.2020)

Voimaloiden sijainti elää vielä

Lopullinen toteutus voi elää, sillä Ilmatar neuvottelee vielä lähiasukkaiden kanssa voimalapaikoista.

Keskusteluissa pyritään Sundin mukaan löytämään paras mahdollinen voimalasijoittelu sekä kuudelle jo lainvoimaiselle rakennuspaikalle että kahdelle uuden luvan mukaiselle voimalapaikalle.

– Lähiasukkaiden mielipiteillä on suuri merkitys toteutettavien voimalapaikkojen valinnassa. Hanke toteutetaan kuitenkin minimissään kuuden tuulivoimalan puistona, ellei keskusteluissa löydetä ratkaisua.

Hanke työllistää kymmeniä

Puiston rakennustöitä varten yhtiö aikoo selvitellä paikallisten urakoitsijoiden ja palveluntarjoajien kiinnostusta. Tuulipuistohankkeesta on myös suunnitteilla informaatiotilaisuus alueen yrittäjille myöhemmin syksyllä.

Hanke työllistää rakennusaikana yhtiön arvion mukaan useita kymmeniä henkilöitä.

Voimamylly oy alkoi suunnitella puistoa jo 2010-luvun alussa. Ilmatar osti tuulivoimapuiston hankeoikeudet Voimamyllyltä vuonna 2019. FL

Voimamyllyltä Ilmattarelle

Ilmatar osti Humppila-Urjalan tuulivoimapuiston hankeoikeudet Voimamylly oy:ltä loppuvuodesta 2019.

Tuulipuisto rakentuu noin 6 kilometriä Humppilan keskustasta pohjoiseen sekä noin 12 kilometriä Urjalan keskustasta lounaaseen.

Puisto rakentuu yksityisten maanomistajien maille kuntien rajalle, valtateiden 2 ja 9 koillispuolelle.

Hanke pohjautuu lainvoimaisiin kaavoihin, jonka perusteella alueelle on myönnetty kuusi rakennuslupaa.

Näiden lainvoimaisten rakennuslupien lisäksi yhtiölle on myönnetty kaksi uutta rakennuslupaa Humppilaan viime tammikuussa.

Humppilan-Urjalan tuulivoimapuiston prosessi on ollut pitkä, sillä Voimamylly oy alkoi suunnitella puistoa jo viime vuosikymmenen alussa.

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic